Patronul ziarului Evenimentul zilei Dan Andronic este audiat in comisia de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009.

‘Pentru săptămâna viitoare ne-am propus să lucram luni, marţi şi miercuri în şedinţa comisiei. Începem deja să invităm pentru audieri o serie de persoane, la propunerea colegilor, persoanele implicate în ceea ce s-a întâmplat în 2009. Astfel, luni, comisia lucrează de la 10,00 la 13,00 şi primul invitat va fi domnul Dan Andronic, pentru că au considerat colegii că de aici a pornit întreaga poveste şi, prin urmare, ni se pare firesc să fie prezent la comisie pentru a relua această poveste pe care a prezentat-o şi public”, a declarat săptămâna trecută preşedintele comisiei de anchetă, senatorul PSD Mihai Fifor.

Potrivit acestuia, pentru a putea fi conturat un cadru al documentelor care au fost atunci emise va fi invitată la audieri preşedinta Autorităţii Electorale Permanente din acea perioadă, Ana Maria Pătru, însoţită de vicepreşedinţii AEP.

Marţi va fi audiat fostul senator Mircea Geoană, fost candidat la prezidenţialele din 2009, iar miercuri a fost invitat la audieri fostul ministru de Interne Vasile Blaga.

Detaliile oferite de Andronic sunt spectaculoase :

”Când cineva primea un telefon, ieșea din încăpere, evita să audă și ceilalți. Doamna Kovesi m-a întrebat ce facem cu cei de la Realitatea, cum îi potolim. I-am răspuns potoliți-l pe Vântu, potoliți și Realitatea. M-a întrebat cum, i-am spus că aveți voi cu ce” a spus Dan Andronic în comisia parlamentară.

”Nu s-a stat la nicio masă, la șpriț, nu l-am sărbătorit pe Onțanu” a continuat Dan Andronic.

”Geoană a spus că o va schimba pe doamna Kovesi, dacă va câștiga, în urma unui raport nefavorabil al CSM (…) Eu nu am niciun fel de indiciu că s-au fraudat alegerile și nu acesta a fost sensul demersului meu” a mai punctat jurnalistul.
El a precizat, la audierile din Comisia parlamentară de anchetă, difuzate în direct pe site-ul Camerei Deputaţilor, că a fost invitat de Gabriel Oprea, într-o convorbire telefonică, dar că nu era vorba de aniversarea lui Neculai Onţanu sau a cuiva. Andronic a spus că s-a dus acasă la Oprea împreună cu soţia sa.

“În această convorbire telefonică m-a invitat până la el acasă, spunând ‘vino până aici, că avem nevoie de tine’. Bineînţeles că am urcat în maşină şi m-am dus, maşina a condus-o soţia mea, care a şi asistat la o parte a acestor evenimente. Ea este un martor pe care, până acum, nu l-am menţionat, dar oricând poate confirma aceste lucruri. Am intrat în casa lui Gabi Oprea la 9,30 – 9,45, acolo m-am întâlnit în prima parte a casei – în living – cu Neculai Onţanu, primarul de la sectorul 2, Puiu Iordănescu, soţia lui Gabriel Oprea, mai erau două doamne. Ne-am salutat, m-am aşezat acolo, lumea se uita la televizor în acea cameră, Gabi Oprea s-a uitat după mine. Ne-am dus în birou şi acolo am dat peste ceea ce am tot povestit: Laura Codruţa Kovesi, Florian Coldea, George Maior şi Vasile Dîncu. S-ar putea cu Vasile Dîncu să mă fi intersectat şi în living. Şi acolo a fost o întâlnire de vreo oră, o oră şi ceva, undeva 10 jumate 11 fără un sfert, în care toată lumea discuta politică. Eu am definit-o ca fiind o celulă de criză, pentru că toată lumea era extrem de agitată, se primeau telefoane, era clar că contextul era politic, pentru că se vorbea de rezultate, în special diaspora era un subiect, şi mi-aduc aminte că stăteam faţă în faţă cu doamna Kovesi. La un moment dat, în spatele doamnei Kovesi era dl Coldea, mai era o persoană de care nu am reuşit să-mi aduc aminte extrem de precis chipul ei şi atunci am preferat să nu o mai identific. Cred că era adjunctul dnei Kovesi, dar, repet, este mai mult o bănuială decât o certitudine”, a povestit Andronic.

El a susţinut că procurorul şef al DNA şi-a manifestat interesul faţă de rezultatele exit-poll-urilor difuzate de unele televiziuni.

“Stând faţă în faţă cu doamna Kovesi, se primeau telefoane, au existat două telefoane pe care dna Kovesi le-a primit. În general, când cineva primea un telefon ieşea din încăpere, evita să discute cu ceilalţi. Cei din living auzeau o parte a conversaţiilor. La un moment dat, doamna Kovesi m-a întrebat ce facem cu ăştia de la Realitatea, cum îi potolim. Contextul acelui moment era unul extrem de fierbinte, în sensul în care şi Antena 3 şi Realitatea puneau mare presiune pe ceea ce se întâmpla. Potrivit rezultatelor lor câştigase Mircea Geoană, în partea cealaltă exista un sondaj total opus. Ea a răspuns, nu ştiu dacă colocvial, dar sincer: ‘Potoliţi-l pe Vântu şi potoliţi şi Realitatea’. Am întrebat cum. Zâmbind a spus: ‘Aveţi voi cu ce’. Discuţiile au continuat, în ceea ce mă priveşte interesul era legat de mass-media, ce facem în situaţia dată şi discuţiile au curs într-o formă sau în alta, exista o dinamică. (…) Precizez că nu s-a stat la nicio masă, nu s-a băut niciun şpriţ, nu l-au sărbătorit nici pe Onţanu, nici Sfântul Nicolae, nici victoria lui Traian Băsescu, că la momentul acela contextul era mult mai neclar”, a arătat jurnalistul.

El a adăugat că a încercat să explice, la un moment dat, ce căutau toate acele persoane acasă la Oprea.

“Într-o formă sau alta, toţi erau vizaţi de o victorie a lui Mircea Geoană. Eu, personal, fusesem ameninţat de un lider al PSD, n-o să numesc persoana pentru că nu am păstrat acel sms, am fost ameninţat cu puşcărie dacă câştigă Traian Băsescu, în calitate de consultant. Gabriel Oprea primise şi el ameninţări de la gruparea Vanghelie – Cătălin Voicu. Lui Florian Coldea, în timp ce se afla într-o misiune, i s-a transmis că va ajunge ambasador în Sudan. Tot în acest context am aflat şi de discuţia pe care a avut-o Florian Coldea, cu o seară înaintea alegerilor, în noaptea de 4 spre 5, cu generalul Dumitru Iliescu, fost şef al SPP, fost consilier pe probleme de siguranţă naţională al lui Ion Iliescu, în care i-au oferit demisia în caz de victorie a lui Mircea Geoană, cerându-i doar să rămână pe un post în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii. Am făcut această informaţie publică, a fost confirmată de generalul Dumitru Iliescu. (…) Iar doamna Kovesi fusese anunţată de Mircea Geoană, cu trei zile înainte de alegeri, că va fi schimbată, întrucât obţinuse un raport nefavorabil de la CSM, iar dl Geoană a spus că, din punctul lui de vedere, este un mandat nelegitim şi dacă pe Daniel Morar îl va păstra, pe dna Kovesi cel mai probabil o va schimba”, a susţinut Andronic.

Jurnalistul a menţionat că nu ar fi povestit despre întâlnirea care s-a terminat în jurul orei 11,00 dacă nu ar fi ieşit la lumină întâlnirile de la K2, T14 sau partidele de tenis între unii lideri politici.

“Precizez că şi când am scris şi când am făcut declaraţiile în calitate de martor către presă şi la Parchetul General am specificat foarte clar că eu nu am niciun indiciu că acolo s-au fraudat alegerile. Şi nu ăsta a fost sensul demersului meu. El a venit într-un context în care am aflat, în urmă cu câteva luni, de celebrele întâlniri de la K2, de la T14, despre partidele de tenis între Dragnea, Coldea, Maior, Ponta, în perioada 2010 – 2014, despre reuniunile informale la care participau generali SRI, judecători de la Înalta Curte, procurori şi oameni politici şi plecând de la aceste lucruri pe care le-am verificat cât am putut – drept dovadă până la această oră nu există nici măcar un drept la replică la ceea ce am scris, dimpotrivă sunt confirmări chiar şi cu jumătate de gură din partea SRI – am continuat acest serial. Ce mi se mai pare semnificativ vizavi de noaptea de 5 spre 6 decembrie e săptămâna care a urmat şi am legat-o de acest eveniment pentru că e celebra invitare cu forţa a senatorului Cătălin Voicu la DNA, pentru a i se aduce la cunoştinţă nişte acuzaţii şi pentru a i se interzice să ia legătura cu nişte persoane. Toate aceste demersuri aveau legătură şi cu momentul descris, în sensul în care se ştia că PSD pune la cale un plan juridic de contracarare, însă exista şi informaţia că există legături cu judecători care urmau să ia decizii în care rezultatul alegerilor putea fi blocat şi să se intre într-o criză profundă. Acolo s-a acţionat destul de rapid, atunci a apărut şi un conflict între fostul procuror şef al DNA, Daniel Morar, şi conducerea SRI, conflict destul de dur, care a lăsat urme ulterior”, a mai afirmat Dan Andronic, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă pentru alegerile prezidenţiale din 2009, scrie stiripesurse.ro.

7 COMMENTS

 1. Vreau si eu sa intreb ceva ce nu intreaba nimeni:

  Pe numaratoarea paralela a PSD si PNL (erau impreuna atunci), a castigat Geoana ?

  Acum, referitor la Kovesi, care era interesata de politica mult peste politicieni, ea tre sa isi dea demisia ieri. Nu mai zic faptul ca in Romania, in 15 ani, coruptia a crescut de cand exista DNA. Procentual, cred ca in DNA sunt mai multi corupti decat in orice alta institutie.

 2. Referitor la Kovesi,prezenta ei acolo demonstra ca facea parte dintr-un grup catre-l sustinea atunci pe Basescu…NIMIC MAI MULT ! Ori asta o stiam de atunci ca doamna Kovesi era atunci basista,asta e dezvaluirea cea mare spusa dupa 8 ani ? Ca Luluta era atunci basista ? Restul sunt speculatii demne de OTV,ca acolo era comandamentul lui peste,ca s-au strans “sa puna tara la cale” ! Vrajeli de doi bani menite sa le surescite adeptilor acestor teorii conspirationiste pofta de barfa peste gard…Basescu a castigat prin ciordeala acele alegeri,totul s-a lucrat afara,la ambasade dar si in interior chiar Geoana spunand,incepand cu acta,a existat o coloana a 5-a a lui Basescu in PSD.Asta e surpriza,aici trebuie sa se investigheze,sa se faca eforturi ! Woaw…PSD l-a vandut pe Geoana ? Cine de acolo ? Cum ? …Nu frate toata lumea vb de “dezvaluirile lui Andronic” venite dupa 8 ani cum ca in casa basistului(atunci) Oprea s-au mai strans niste basisti sa vada ce si cum cu finalul acelor alegeri….Sa demonstreze cineva ca au conspirat,ca au facut acolo un “comandament” cum am auzit niste domni la TV…Asta chiar trebuie demonstrat si nu fabulat.

  • Deci tu vrei sa stai intr-o tara in care seful procurorilor intreaba un consilier peivat de imagine “cum poate potoli” o televiziune, corect?
   Super, spor!
   Am vaga senzatie ca-ti si place:))

 3. Buna ziua, este mai important pentru noi ce facem cu traficul in Bucuresti, de antenista guraliva ! Da, una este sa bla bla bla si alta e sa ai puterea sa judeci… Politicienii majoritar inculti votati pentru ulei si faina blocheaza Bucurestiul, si colegii lor din tara la fel de idioti blocheaza tara… In rest, ma doare fix in cot de cine cu cine s-au adunat sa chibiteze la Snagov…

 4. Pe Maior de ce nu chemati?Maior,Macovei,Bordureanu ca radea la planseta Setese,Baconski telectualu de la Pari,Ungueanu ce dansa cu Macovei si Neamtu ce dansa de extaz pe geamu buzi din Modro actual Pnl..

 5. Bun,am inteles,trebuie sa fie haos in spatiul public,in haos se dezvolta cel mai bine minciunile,propaganda securistica etc A facut-o Ghita cu acele casete dupa care a fugit,macar si-a asumat o responsabilitate livrandu-le singur in media asa delirante cum erau…”marele bărbat politic” Băsescu insa o face pri intermediari,o face prin Andronic,nu contează ca ele ii mai pun o data stigmatul de impostor prin fraudarea acelor alegeri,important este să fie haos poate la capatul acestor eforturi va scapa si Nutzica ! Ma uit la Dragnea insa cum preia mai nou toate aceste mesaje basiste si le pune in practica cu rigurozitate.El parca era o victima aa regimului Basescu,parca asa imi aminteam.Dar ce conteaza,vad ca si Basescu se crede mai nou o victima a aceluiasi regim iar asazisii lui dusmani il sustin cu frenezie in initiativa asta.

Leave a Reply