Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 2 septembrie, ca vorbitor principal, la dezbaterile celei de-a 6-a ediții a Black Sea and Balkans Security Forum, eveniment organizat de către think tank-ul New Strategy Center (NSC), la Universitatea de Agronomie și Medicină Veterinară din București.

Șeful diplomației române a intervenit în cadrul panelului intitulat „From the Prague NATO Summit to the Madrid NATO Summit. NATO after 20 Years – New Challenges and New Opportunities”, la care au mai participat secretarul de stat sloven pentru Securitate Națională și Internațională, Andrej Benedejčič, președintele Elcano Royal Institute (Spania), Charles Powell, și directorul adjunct al Fondation pour la Recherche Strategique (Franța), Bruno Tertrais.

Bogdan Aurescu a afirmat că preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi-a calculat “foarte greşit” planurile în privinţa războiului din Ucraina şi, în loc să despartă membrii NATO şi UE, “a contribuit la o unitate fără precedent”.

“Cred că preşedintele Putin a calculat foarte greşit planurile sale. A crezut că va ataca Ucraina şi o va ocupa în câteva zile, dar nu a fost aşa. Dimpotrivă. Ucraina rezistă, cu ajutorul comunităţii internaţionale democratice, iar acum contraatacă, lucru foarte important. Iar soldaţii lui Putin au abandonat uniformele lor de paradă, pe care le aveau la începutul războiului. Domnul Putin a încercat să ne despartă, să atace unitatea noastră. Dimpotrivă, unitatea dinăuntrul NATO este mai puternică decât oricând, unitatea din UE este mai mare ca oricând, unitatea dintre cele două maluri ale Atlanticului este mai mare ca oricând. A crezut că va intimida ţările din regiune, inclusiv pe cele din Alianţă şi din Uniunea Europeană. Efectul a fost invers”, a spus Aurescu, prezent la vineri la cea de-a VI-a ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum.

El a amintit că ţări neutre, precum Finlanda şi Suedia, au decis să adere la Alianţă, alte ţări din Vecinătatea Estică au decis să se angajeze mai puternic pe calea europeană, iar Consiliul European din iunie a hotărât acordarea statutului de ţări candidate pentru Ucraina şi Republica Moldova şi a recunoscut perspectiva europeană a Georgiei. “Cred că ar trebui să îi mulţumim domnului Putin pentru asta”, a concluzionat ministrul român.

Aurescu a subliniat că, pentru România, NATO continuă să fie “o piatră de temelie pentru securitatea euroatlantică”.

“Suntem complet conştienţi de faptul că securitatea şi apărarea încep acasă, de aceea am decis să creştem bugetul pentru Apărare de la 2% la 2,5% (din Produsul Intern Brut – n.r.), începând de anul viitor. Contăm pe solidaritatea Aliaţilor, dar şi contribuim la aceasta. În acest moment critic pentru securitatea noastră, trebuie să continuăm consolidarea NATO, ca bază a apărării noastre colective şi ca forum esenţial pentru consultări legate de securitatea transatlantică şi deciziile luate de aliaţi. Este important să continuăm să promovăm o abordare bazată pe unitate şi solidaritate şi pe forţa legăturii transatlantice, care este mai puternică decât a fost vreodată, iar acesta unul dintre rezultatele războiului pe care Rusia l-a dezlănţuit împotriva Ucrainei”, a detaliat Bogdan Aurescu, citat de Agerpres.

Black Sea and Balkans Security Forum este un eveniment anual organizat de New Strategy Center, care s-a consacrat ca un cadru relevant la nivel național și internațional pentru dezbaterea și aprofundarea preocupărilor de politică externă și de securitate din zona Mării Negre și a Balcanilor de Vest. Fiecare ediție oferă prilejul interacțiunilor de substanță dintre factori de decizie din aceste domenii, responsabili din cadrul instituțiilor naționale și organizațiilor, experți, membri ai cercurilor academice și societății civile, formatori de opinie și oameni de afaceri. Ediția din acest an a fost organizată de către New Strategy Center în parteneriat cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, cu sprijinul instituțional al Ministerului Afacerilor Externe și al Ministerului Apărării Naționale.

Leave a Reply