Ministerul Afacerilor Externe dezaprobă ferm comentariile președintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei, publicate ieri, 6 februarie 2023, pe pagina sa de Facebook, privind pretinsa îngrădire de către România a dreptului arborării drapelului așa-zisului ținut secuiesc.
Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat, în această dimineață, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, la sediul MAE român, pentru a i se comunica poziția părții române.
Ministerul Afacerilor Externe evidențiază, în acest context, faptul că ordinea de drept din România consacră de dreptul persoanelor aparținând tuturor celor 20 de minorități naționale de a-și folosi însemnele specifice în privat, precum și în public, în cadrul unor manifestări culturale și religioase specifice.
În ceea ce privește însemnul așa-numitului ținut secuiesc, în România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumire și deci nici îndreptățirea la vreun însemn oficial specific.
Totodată, orice autoritate administrativ-teritorială din România are dreptul de a-și stabili propriile însemne, care trebuie să fie reprezentative pentru ansamblul populației rezidente în acea unitate administrativ-teritorială.
Ministerul Afacerilor Externe reia insistent apelul la reținere în declarațiile din spațiul public și reamintește așteptarea părții române ca oficialii ungari să acționeze cu responsabilitate în logica relației strategice dintre cele două state, a Tratatului politic de bază din 1996 și în dorința consolidării cooperării bilaterale în toate domeniile de interes, în beneficiul tuturor cetățenilor români și ungari indiferent de etnie.

5 COMMENTS

  1. Eu as zice ca ziaristii seriosi sa nu se lase atrasi de joaca asta infantila de bagat batul prin gard la unguri la fiecare spusa de-a lor. Il compatimesc pe Aurescu, il cred om cu scaun la cap, dar probabil nu poate rezista la presiunea scandalagiilor pe teme bagatelizate ca steagul secuilor si e nevoit sa joace cum i se canta. Aparem ca un popor infantilizat.

  2. “Piciorul in prag” trebuia (si trebuie) pus in fiecare zi, incepand din 1 Ianuarie 1990 si pana in clipa de fatza…Dar…”daca nema putirintza, ce mai chichirez galceava”…Scuze pentru aceasta “formula” veche, populara dintr-o anumita zona a tarii noastre, unde mai exista si expresia :”Pai daca m-oi caciuli, la ce dracu’oi mai trai!” Dar “diplomatia” lor lucreaza permanent cu nesimtire si tupeu, iar a noastra nu cunoaste nici expresiile sus-mentionate si este mereu “cu manusi”, desi nu a fost, nu e si nu va fi niciodata cazul!

  3. Va respect mult pentru calitatile dvs. de analist politic si militar si sunt convins ca ati inteles la ce ma refeream: la certurile copilaresti pe tema “steagului secuiesc”, ridicate la nivelul Guvernului. Pai Budapesta asta asteapta de la noi: sa ne comportam copilareste, ca sa aparem intr-o lumina nefavorabila pe plan european. Si se pricep la asta!

  4. Întâmplarea a făcut să călătoresc destul de mult și de des prin Secuime. Ne place, nu ne place, secuii trăiesc în mijlocul României de secole. Îi consider niște oameni corecți, decenți și demni . Sunt onorat că sunt compatrioții mei.
    Dar, desigur, bățul vârât în mod repetat, sistematic aș zice, prin gardul nostru, de autoritățile maghiare, e cu totul altă mâncare de pește și trebuie sancționat ca atare. Cu fermitate!

Leave a Reply