Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, susține, în nume personal, repartierea aurului, dar un aviz oficial urmează să fie dat de Consiliul de Administrație în următoarea perioadă, scrie stiripesurse.ro

„Nu pot să vorbesc în numele Consiliului (Consiliului de Administrație al BNR), dar aș înclina, personal, da. Scopul rezervei, inclusiv cea de aur, este să dea credibilitate”, a afirmat Mugur Isărescu, în cadrul briefing-ului de presă de marți, întrebat dacă este de-acord cu repartierea aurului, după cele mai recente discuții și propuneri, conform Mediafax.

Guvernatorul BNR a menționat că, imediat după această ședință, cea de marți, CA al BNR mai are o ședință va trimite „avizul, opinia BNR către Parlament”, fiind „în termenul de 30 de zile”, până când pot trimite un răspuns.

„Noi luam la aur, până în criză, 1 procent – un procent și ceva, la valută, la dolar luam 5 sau 6 pe diferite plasamente. Raportul s-a cam păstrat. Dacă la dolar a ajuns 0 sau negativ, ajunsese, vă dați seama câtă fantezie au avut cei care tot revenit și au revenit că nu știu cât a pierdut Banca Națională că nu a obținut dobânda la aur. Ce dobândă să obții la aur? Sunt dobânzi negative. Se mai obținea un câștig dacă ne apucam să facem operațiuni speculative. Nu facem așa ceva cu rezerva de aur a României”.

În aceste condiții, Guvernatorul BNR a completat că reprezentanții instituției au multe de explicat: ce este rezerva, cum este administrată.

„Direcția de comunicare trebuie să o explice mai bine. În fiecare an, avem cinci până la zece pagini, administrarea rezervelor valutare ale României în raportul anual. Probabil că nu le citește nimeni”, a adăugat Isărescu.

Guvernatorul BNR a subliniat că rezerva nu este investiție. „Rezerva este rezervă, nu este investiție. Aurul are o mare dimensiune emoțională. Suntem aproape hotărâți să mărim partea din Muzeu privind aurul, să gpsim o modalitate să treacă fiecare dintre dumneavoastră și să atingă un lingou de aur. Să vedem cum asigurăm securitatea”, a mai spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a remarcat că până și în Germania s-a văzut această dimensiune emoțională, germanii repatriind o parte din rezervă, astfel că au ajuns să aibă 50% în străinătate și 50% în țară. „Deciziile noastre trebuie să fie înțelepte”, a punctat Isărescu.

3 COMMENTS

 1. Romania, astazi traieste o perioada extrem de neagra din zbuciumata sa istorie, a incaput ca-n alte dati pe maini tradatoare, lipsite de “interesul national”, cel adevarat. Acestia se joaca cu viitorul generatiilor noastre, cu aurul si cetatenii acesteia si se mai pune o intrebare. Ce pazesc toti galonatii din serviciile de forta ?
  Este de preferat ca decidentii Romaniei sa lase la o parte toate afinitatile politice, adversitatile, sa se inchida intr-o camera si sa nu iasa de acolo pana nu se hotaraste destinul, soarta aurului Romaniei.
  ” … sa gasim o modalitate sa treaca fiecare dintre dumneavoastra si sa atinga un lingou de aur …” mi se pare o aberatie. Daca chiar se vrea ca fiecare dintre noi sa atingem un lingou de aur, se poate realiza printr-o expozitie itineranta, de-a lungul si de-a latul tarii.

 2. Daca Ro, Doamne Fereste!, intra in eurozona, Rezerva va fi manageriata de la Frankfurt (Aur, Valuta si drepturi speciale de tragere). Probabil ca este deja si acum!

  Vedeti raspunsul lu Mario Draghi (Banca Centrala Europeana) la solicitarea Italiei de repatriere:

  https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/ecb.mepletter190328_Valli_Zanni~9f80237785.en.pdf

  “The questions of the legal ownership of, and the competences of the ECB with regards to, gold reserves of Member States […cf.] Article 127(2) of the Treaty on the Functioning of the European Union (TFEU), […] is to “hold and manage the official foreign reserves of the Member States”[…]

  […] one of the basic tasks of the Eurosystem, as defined by Article 127(2) of the TFEU, is the holding and management of the official reserves of the Member States.

  This involves making decisions relating to holding, retention, disposal, negotiation and daily management, as well as the long-term management of foreign reserves.

  Article 30 requires all NatCentralBanks to transfer a defined amount of foreign reserves, including gold, to the ECB, in proportion to their share in the capital of the ECB, with the proviso that the ECB may make further calls of foreign reserve assets if required.

  Moreover, on the basis of Article 31 of the Statute of the ESCB, the ECB shall approve both the operations in foreign reserve assets remaining with the NCBs after the transfers referred to in Article 30, and Member States’ transactions with their foreign exchange working balances above a certain threshold.

  […]both the ECB and the NCBs enjoy independence in all their actions related to holding and managing the official foreign reserves, as required by Article 130 of the TFEU. ”

  (Nu se intelege prea bine care sunt rezervele “oficiale” si care sunt cele neoficiale.)

  Trebuie intrebat dl.Isarescu cat din Aurul Romaniei este deja la Frankfurt!

Leave a Reply