Vad o stire si am impresia ca tot ce am citit de-a lungul timpului despre istoria unei tari, momentele grele prin care a trecut, logica unor plasamente istorice dispare intr-o clipa. Faptul ca doi lideri ai partidului de guvernamant vor “sa aduca in tara tot aurul BNR” mi se pare o initiativa de_a dreptul hazardata. E populism 100%. Evident ca vor sari coruri intregi de ignoranti caragialeni : “Cum domnule, aurul tarii e la straini?! Mama lor de imperialisti anglo-americani ! Suntem suverani !”
Revenind la ratiune, rezerva de aur a BNR este plasata in locuri foarte sigure. Ca in caz de Doamne fereste, sa avem undeva un plasament strategic, ca tara. Sa nu alergam cu el prin carute pe la Tismana, cum a facut disperat Antonescu la vreme de razboi.

Toate bancile centrale isi plaseaza intre ele avutia strategica, intr-o retea ce functioneaza de secole. Banca Angliei e una din cele mai vechi si respectabile din lume. Bancile centrale nu functioneaza dupa regulile celor comerciala. Ele au o ratiune de stat, dar si o responsabilitate in echilibre transnationale. Exista garantii supreme, sunt legaturi de plasamente reciproce.
Cand Polonia a fost invadata in anii’30, prin Romania a trecut aurul polonez menit sa salveze o natie atat de mandra. Daca ramanea pe teritoriul ei, toata cantitatea era jefuita.

Au circulat in ultima vreme “pe net” perioada tot soiul de traznai subculturale despre aurul Romaniei, despre BNR. Eu sper ca nu astfel de bazaconii eurasianiste infioratoare stau la baza acestei initiative legislative…
Ar mai fi multe argumente economice si istorice care sa opreasca aceasta initiativa legislativa extrem de nefericita. Tine de lecturi, de educatie, de cultura generala si de increderea acordata bancii tale centrale, o institutie care de peste 100 de ani stie mai bine decat politicieni ce sa faca si cum sa plaseze rezervele strategice.
Aurul Romaniei nu este o punga cu ghiuluri si lantisoare. Ele este acumularea de ani si ani al unui stat, care, inteligent a decis de-a lungul timpului, sa nu-si tina toate ouale intr-un singur cos.———————–

Liderul PSD Liviu Dragnea şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus, miercuri, la Senat, pentru dezbatere în regim de urgenţă, un proiect de modificare a Legii privind Statutul Băncii Naţionale a României, prin care stabilesc aducerea în ţară a rezervelor de aur ale BNR, scrie news.ro

Proiectul prevede că BNR urmăreşte menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României.

„Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”, prevede proiectul legislativ. 

„Din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, stabileşte un alt articol al proiectului. Potrivit expunerii de motive, „evoluţia economiei româneşti din ultimii ani indică o tendinţă pozitivă, cu creştere economică constantă, solidă şi sustenabilă, cu inflaţie moderată, în limite controlabile şi cu o stabilitate predictibilă a monedei naţionale“. Dragnea şi Nicolae susţin că, în acest context, se poate modifica politica BNR privind constituirea şi administrarea depozitelor de aur.


România se poziţionează pe locul 35 în lume în funcţie de mărimea rezervelor de aur deţinute de banca centrală, fiind statul est-european cel mai bine clasat într-un top care include 40 de ţări, potrivit celui mai recent raport realizat de World Gold Council, organizaţia care se ocupă cu analiza pieţei aurului, pe baza datelor de la Fondul Monetar Interna­ţional (FMI). Datele sunt valabile pentru luna septembrie din 2015.

Banca Na­ţio­nală a României deţine rezerve de aur de 103,7 tone (echivalentul a 3,3 mld. euro), fiind înaintea unor bănci centrale din ţări precum Polonia, cea mai puternică economie din Europa de Est, Australia sau chiar Indonezia. Polonezii au rezerve de aur de aproape 103 tone, în timp ce rezervele de aur ale australienilor au două cifre, respectiv 80 de tone. Indonezia are rezerve de aur de 78 de tone.

Înaintea României se poziţionează Coreea (cu rezerve de aur de 104,4 tone), Banca Reglementelor Internaţionale, banca băncilor centrale, cu rezerve de 108 tone de aur, dar şi Grecia, stat care în vara anului trecut a trecut printr-o criză puternică a datoriilor şi s-a pus chiar problema excluderii din zona euro, cu rezerve de aur de aproape 133 de tone.

Pe primul loc în topul global al celor mai mari rezerve de aur se poziţionează SUA, cea mai mare economie la nivel mondial. Astfel, rezerva de aur a SUA însumează circa 8.130 de tone, fiind urmată pe podium de Germania, cea mai mare economie europeană, cu 3.381 de tone. Podiumul este completat de Fondul Monetar Internaţional (FMI) care dispune de rezerve de aur de circa 2.800 de tone. Urmează alte două ţări europene, respectiv Italia şi Franţa, cu rezerve de aur de 2.450 de tone şi 2.430 de tone, pentru ca pe locul şase să se poziţioneze China, a doua cea mai mare economie din lume. China are rezerve de aur de 1.708 tone, scrie zf.ro

PS 1 : Vad ca PSD insista cu generalizarile si inexactitatile :

„Despre proiectul de lege promovat de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, privind repatrierea rezervei de aur a României, pentru moment spunem doar atât: Germania îşi repatriază rezerva de aur, Austria îşi repatriază rezerva de aur, Belgia, Olanda, Elveţia îşi repatriază rezerva de aur”, au transmis social-democraţii, joi pe Facebook, precizând că „la fel ca multe alte ţări europene, România vrea să îşi repatrieze aurul”.

Ei bine, acele tari invocate de PSD si-au repatriat O PARTE din AUR, NU TOT. Si in cazul Romaniei, o parte e in tara, o parte la celebra si respectabila Banca a Angliei. Nici una din tarile invocate nu face imprudenta sa-si aduca acasa peste 90% din aur. Si in nici un caz fara o consultare si o aprobare a bancii centrale din tara respectiva. Evident, daca Maresalul Antonescu a ascuns aurul romanesc (intr-un gest de disperare) in maruntaiele binecuvantatei Manastiri Tismana, am putea gasi, si noi, dupa 75 de ani, pe timp de pace, un cimitir sigur pentru pretiosul metal romanesc….

PS 2 : Ca sa vedeti ce argumente slabe si lipsite de pertinenta stau la baza acestui periculos proiect de lege, iata ce spune senatorul PSD Serban Nicolae :„De exemplu, aşa cum dvs. vă ţineţi bijuteriile acasă, nu le ţineţi la vecini şi nici nu plătiţi chirie ca să vi le ţină vecinii, eu cred că suntem în situaţia în care România îşi poate permite să-şi ţină rezerva de aur în propriul teritoriu”.

Atat de jos am ajuns ca tara? Sa comparam banca nationala cu o persoana fizica? Ne guverneaza aceleasi reguli, aceleasi ratiuni de stat?! De aia spuneam de Caragiale … Parca vad doi musterii la Gambrinus, intrebandu-se doct : “Mitica, tu daca ai fi Banca Nationala, ce-ai face monser cu auru’ ?”

32 COMMENTS

 1. Chiar din istoricul BNR, aflat pe site ul oficial, se sustine ca, desi s a numit Banca Nationala, ea a fost ‘privata “o perioada.
  Din aceste motive are inca pe rolul instantelor de judecata revendicari baza Legii 10/2001 ale unor imobile “private”…, comportandu se ca o institutie privata.

 2. despre populistii prosti:

  In January 2013, the German central bank (Deutsche Bundesbank) announced plans to repatriate 300 tonnes of its 1,500 tons of gold from the US and 374 tonnes from France by 2020, in order to have half (1,695.3 tonnes) of its official gold reserves stored in Frankfurt.

  In 2014, 122.5 tons of Dutch gold reserves were returned to the Amsterdam from New York, where they had been stored in a vault of the Federal Reserve Bank of New York; the De Nederlandsche Bank (NRC), the Dutch central bank, said that it “felt that in times of financial crisis, it was better to have the gold near at hand.

  In an interview with Belgium broadcaster VTM Nieuws Sunday, Luc Coene, governor of Belgium’s central bank, confirmed that the bank is looking at how they can bring their gold reserves back into the country. According to IMF data compiled by the World Gold Council, Belgium holds 227.4 metric tons of gold, representing 34.2% of its official foreign reserves. According to reports, most of the gold is held outside of the country with the Bank of England, the Bank of Canada and the Bank for International Settlements.

  Austria currently holds 80% of their 280 tons of gold in London, 17% in Austria, and 3% in Switzerland. Citing a need for risk diversification, Austria announced they will be repatriating gold from London during 2015. After the repatriation process has completed, 50% of Austria’s gold will be held in Austria, 20% in Switzerland, and the remaining 30% in London.

  India’s central bank bought 200 metric tons of gold from the International Monetary Fund in 2009, in the first major move by a major central bank to diversify its foreign-exchange reserves.

  Save our Swiss Gold motion was a citizen movement that called for the central bank to hold at least 20 percent of its assets in gold, prohibit selling any gold in future and bring all its reserve of gold back in the country. This referendum was held on November 30, 2014, but was lost.

  Sa mai adaugam ca multe alte tari (destepte) au cumparat cit de mult aur au putut in ultimii ani: China, Rusia, Ungaria, Polonia, Mexic, Tailanda, etc etc
  Baietii infomati stiu ca va urma un mare reset valutar cam in 2-3 ani, eveniment care va marca si cresterea accentuata a pretului la aur, argint, paladium, etc.
  Motivul pentru care Italia e o tara mai tare decit li se pare multora e ca au cam 2450 de tone de aur, dintre care cam jumate sta la Palazzio Koch in Roma.

  In ceea ce priveste priceperea BNR, de 100 de ani incoace, dupa cum remarca autorul, in a plasa aurul romanesc in siguranta, tot autorul aduce ca exemplu faptul ca rezerva de aur a fost ascunsa, de dragul rusilor, la Manastirea Tismana din Costesti, Vilcea de cate Maresalul Antonescu (care l-a si salvat, astfel). Daca mai adaugam si ideea excelenta de a depozita “in siguranta” tezaurul la Moscova, prin 1917, a aceleiasi BNR, ne dam seama ca de fiecare data BNR a nimerit-o perfect.

  Restul sunt populisti prosti.

 3. Speculatiile si Fake News-urile fac agenda zilei, asta nu face decat sa duca la prabusirea totala a tot ce era bun si s-a realizat in timp. Ce usor este sa distrugi intr-un timp scurt ceea ce altii au facut in cateva generatii(de sacrificiu). O alta speculatie legata de aceasta initiativa ar fi ca “regimul de la Bucuresti să nu pățească ce-a pățit Maduro – i-au blocat englezii conturile în aur ale Venezuelei când a început să tragă în populație… ” Cate forme poate imbraca intoxicarea, adevarul e sa lasi oamenii pregatiti special, profesionistii, sa ia decizii. Nu falsii specialisti aparuti peste noapte, nu “geniile” politice. Oi fi tu ales mai nene dar exista o linie rosie peste care nu poti trece, cu siguranta tarii nu te joci cand ti se nazare tie, ocupate de treburile pt care te-a investit poporul la alegeri, nu le lasa balta ca sa-ti faci o agenda a ta, personala, pe care sa ne obligi pe toti sa o urmam.

 4. Totusi! Sa duci aur la Londra este un act de mare curaj.Macar la rusi,turci,…(prieteni buni) am fi stiut sigur ca nu-l mai vedem.. Acesti domni si doamne au domenii mult mai palpabile de rezulvat si mult mai scumpe in aceste zile decat aurul. Unul il mangaie in seif la Londra altul se plange ca-i trebuie pentru verighete.si toti uita(cu ministra sanatatii in frunte) ca ,,Sănătatea e comoara cea mai preţioasă şi cea mai uşor de pierdut; totuşi cel mai prost păzită.”Emile Augier. In plina epidemie de gripe (de la om la animale) epidemie de impostori in medicina,……epidemie de tot ce este nociv inclusiv virusi politici.. va invit sa priviti in jur. Nu departe la periferie,in plin centru de Bucuresti unde se afla Centrul de Comanda al gospodinelor guvernamentale, pe unde trece Primarul General cand vine la slujba …unde este toata forta Bucurestiului si cainii pana la moarte. Ma refer la zona Guv Stefan Cel Mare Obor Mosilor Unirii, calea Victoriei. Pai, Doamna Ministru! Nu prea faceti nimic acolo. Nu aveti doar agenti constatatori de decese mai aveti si inspectori . Cu ce se mai ocupa acesti domni Alloo Domnu Daea! Stiti ca a inflorit comertul stradal la Spitalul de Urgenta Dinamo cu alimente vandute pe jos si chioscareala cu produse alimentare care incalca toate normele? Noi stim ca nu trebuie sa cumparam din aceste locuri dar valcov si teodorovici ne fac viata frumoasa si insanatosesc economia. Mai are importantanta unde a dus BNR aurul cand este inflatie de banditi in Romania ?

     • domnule Radu Tudor. ati spus si mai sus “romanii care voteaza majoritar PSD”. va faceti ca nu vedeti diferenta intre “romani (cu drept de vot as adauga)” si “romani care voteaza”. 18% dintre romanii cu drept de vot au votat PSD la alegerile trecute. 45% dintre romanii care s-au deranjat sa voteze au facut-o cu PSD. Amandoua informatiile sunt corecte.
      Diferenta e importanta. PSD ii da sus si tare ca i-au votat romanii, si dupaia se mira ca se trezesc cu proteste peste proteste, unele chiar foarte mari. Deaia, ca fiind prezenta mica la alegeri pur si simplu cei alesi nu au aceeasi reprezentativitate. Sustinerea in cadrul societatii vine de la care te-au votat efectiv, ceilalti nu te sustin, indiferent ca au votat pe altcineva sau nu.

 5. Ceea ce spuneti Dvs. e de bun simt, dar ce mai e pe lumea asta de bun simt, la ora actuala locul unde avem cei mai multi vanzatori de tara, adica tradatori lipsiti de orice dram de patriotism. Un exemplu elocvent este ceea ce se intampla in aceste zile la UE , cu alegerea procurorului european.

 6. io zic sa haducem haurul acasa si apoi la moscova. tzarul putin va avia cea mai mare grija de haurul nostru!
  votatz dragnia!

 7. Va inteleg revolta si chibitez. Noroc ca dvs alaturi de colegi sprijiniti normalitatea si promovati principii si valori sanatoase,

 8. Partidul Social Democrat a transmis un mesaj de ultimă oră vizavi de repatrierea rezervei de aur a României.

  ”Despre proiectul de lege promovat de președintele PSD, Liviu Dragnea, privind repatrierea rezervei de aur a României, pentru moment spunem doar atât: Germania își repatriază rezerva de aur, Austria își repatriază rezerva de aur, Belgia, Olanda, Elveția își repatriază rezerva de aur”, a fost mesajul transmis de PSD.

 9. A Inceput atacul la diligenta! Serban Nicolae, mai detestabil ca niociodata, afirma ca nu este nevoie de permisiuni sau legi speciale: aurul sa se intoarca acasa sub supraveghierea atenta si iubitoare a PSD.
  Mai mult pentru a acredita idea scelerata, aceiasi arata cu degetul la Orban Viktor care se pare ca a facut ceea ce ar dori Dragnea.
  Treaba lui Orban dar ca sa vi sa afirmi ca si alte tari si subliniau situatia Italiei au facut aceasi timpenie periculoasa ( si stim de ce) este culmea tupeismului.
  Italia care detine 2400 de tone de aur in Anglia, Statele Unite si si Elvetia nici nu examineaza o asemenea eventualitate.
  Din cind in cind se obisnueste sa se faca o evaluare a depozitelor in Aur.
  Economiile italienilor, private, depasesc de 5 ori datoria publica.
  Se mai face o evaluare si a bunurilor imobiliare: 80% italieni sunt proprietari prima casa, 40% Italieni detine 2 case iar 20% italieni detin ce vor ei.
  Asadar Italia are acoperirea necesara astfel incit senatorii gen Serban Nicolae, sa nu fie nevoiti a se preocupa si mai ales a raspandi Fake News pe o problema pe care evident PSD/Dragnea are doar iluzia de a pricepe ceva. Ei pricep ce vor, rusine sa le fie si sa se stearga la gura inainte si dupa ce vorbesc prostii inaccetabile si pentru inteligenta saraca.

  • mai Monica_1, am scris mai sus, si chiar in limba romana: “Motivul pentru care Italia e o tara mai tare decit li se pare multora e ca au cam 2450 de tone de aur, dintre care cam jumate sta la Palazzio Koch in Roma”
   Acum, ca nu citesti ce scriu altii, e OK, dar macar cauta pe Wiki, vezi acolo… sunt chestii cunoscute, publice… de acolo am luat si eu citatele… eu zic ca e important sa stim, cit de cit, despre ce vorbim, cind vorbim, nu crezi?
   In rest, daca ar fi fost dupa mine, eu as fi tot cumparat aur in ultimii 3-5 ani si l-as tine dupa cum urmeaza: 20% la Bucuresti, 20% in Elvetia, 20% in Singapore, 20% la New York si 20% la Londra.

   • Pentru informare corecta si precisa: Doar 1.100 de tone (puțin peste 44%) din acest aur se află în Italia, restul fiind păstrat în seifurile altor bănci centrale din motive istorice legate de locurile în care a fost cumpărat aurul, dar și de o strategie de diversificare menite să minimizeze riscurile și costurile de operare: 43,29% este în SUA, 6,09% în Elveția și 5,76% în Regatul Unit.
    Adaug: citesc cu mare atentie postarile inclusiv cea in engleza de ieri. Problema care te poate induce in eroare (“eu nu stiu despre ce Vorbesc. etc.”) era exigenta de a -l depena pe Serban N. de preocuparile lui viz-a-viz de probleme ale altor tari care chipurile si-ar fi retras reserva de aur; printe care si Italia, l-am auzit cu urechle mele fara a mai vorbi de minciuna cu cei 300.000 d eEuro cost pastrare care defapt erau doar 300.000 de lei. Pace e bene!

 10. Cred ca e mai ok sa repatriam aurul decat sa-l lasam cadou la Rusi si mai nou posibil si la englezii care se pregatesc de un Hard Brexit.
  Sa incepem cu Rusii pentru a nu mai fi banuiti PSD-isti de aliante pro Ruse, cat mai urgent cu Anglia din cauza Brexit pt ca tocmai se pregateste de Hard Brexit, De ce sa mai tinem aurul la ei.
  Sa-l repatriem si in caz de razboi sa vedem cati dintre noi vom fi in stare sa-l aparam sa nu fie furat.

  Chiar daca isi face Dragnea bijuterii din el, tot mai bine pentru noi ma gandesc, pentru ca daca va muri pentru tara si popor, el il va lasa mostenire Romanilor si nu strainilor. Hai ma Tudore si tu tii cu strainii? vei fi si tu vreun agent strain?

  • Ideea nebuna,explicatia e binevenita,faptul ca trebuie sa realizam ca suntem in sec.21,cu alte conceptii,trebuie sa protejam tezaurul deportat fortat de guvernanti istorici e un subiect importanti!Nu suntem in stare sa protejam avutul national?Closca zace la rusi,dimpreuna cu aur masiv,nereturnat!Cate palme trebuie sa luam pana sa intelegem ca noi trebuie sa avem grija de tezaurul nostru?!Da,dragnea fuge cu lingourile sa-si achite tel-drumul!Problema fundamentala ramane,cu idioti nu faci nimic,exemple as da,dar se vad in splendoarea lor,un mic prisca cu toata sleahta,ca reper si turma de frustrati!Dar e o problema fundamentala!

 11. Grotescul poarta un nou nume Șerban Nicolae.Sa compari rezerva de aur cu o mana de ghiuluri și lanțuri din Turcia este ceva de noaptea minți.Poate acest neghiob are impresia că poate să meargă cu aurul din rezerva nationala de pe Lipscani pe Moșilor la amanet ….Și că deobicei multa lume in media le canta in struna acestor natarai.

 12. Cuvantul populist face valuri ca flegma in fantana.
  Aurul trebuie repatriat si folosit ca investitie pentru sistemul de pensii. Asa fac si elvetienii care oricum au deja mult aur, noi de ce n-am copia modelul fondurilor de pensii cu acoperire in aur?

  “Physical gold is the best way to hedge as well as to accumulate wealth over decades. If you would have purchased for $100,000 gold in mid 70ties the holding without doing anything would be worth more than $2 million,” the analyst said. Another factor why the pension fund demanded physical gold was that they understand that paper gold just represents a claim on gold in a highly paper-leveraged gold market, Grass explained.

  “It makes common sense under the actual circumstances to assure it is stored in the home country, Switzerland, instead of London or the US, which reminds me of the central bank repatriation,” the analyst added.

  Ia „bosule” de citeste cum s-au umplut elvetienii de populism:
  https://www.rt.com/business/431329-switzerland-gold-paper-dollar/

  Pentru nimic nu e mai potrivit aurul, decat ca pentru sistemul de pensii. Pe scurt, din banii care ii contribui acum pentru pensie, se cumpara aur. Cand iesi la pensie, peste ani, aurul va stoca valoarea contributiilor ferita de socuri bancare sau inflatie.
  Apoi ca fondul sa iti plateasca pensia va vinde banutii de aur unui tanar care abia contribuie la sistemul de pensii. Evident la cursul zilei. Si tu vei avea bani de pensie, iar tanarul certitudinea ca pensia lui cantareste ca aurul.

  EXACT ASTA FAC ELVETIENII!!!

  Dar ai putea sa te scoti, sa spui ca RT.com vine de la Radu Tudor. :))
  Si renunta la cuvantul „populism”, e fix o flegma in fantana. Un stereotip la moda si corect politic.
  Auzi ce-ai zice daca ti-as spune ca sunt fonduri de pensii din UK care folosesc acoperirea in aur la fel ca elvetienii?

Leave a Reply