Aurul şi petrolul s-au aflat în fruntea unei tendinţe generale de apreciere a materiilor prime după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat luni seara armatei ruse “să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independenţa, transmite Bloomberg.

Preţul petrolului a explodat marţi, cotaţia barilului de ţiţei Brent apropiindu-se de pragul simbolic de 100 de dolari, după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat luni seara armatei ruse “să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independenţa, informează AFP.

În jurul orei 10.10 GMT, la bursa de la Londra barilul de ţiţei Brent din Marea Nordului cu livrare în luna aprilie era cotat în creştere cu 3,77%, până la 98,97 dolari, după ce anterior a urcat până la 99,50 dolari.

La New York, preţul barilului de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna martie s-a apreciat cu 4,86% până la 95,50 dolari.

Ambele referinţe înregistrează în prezent cele mai ridicate valori din ultimii şapte ani.

Statele Unite ar putea impune noi sancţiuni împotriva Rusiei, marţi, după un răspuns iniţial prudent la ordinul preşedintelui Vladimir Putin de a desfăşura trupe ruse în două zone separatiste din Ucraina. De asemenea, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell a anunţat că UE va decide marţi primele sancţiuni împotriva Rusiei.

“Intensificarea crizei între Rusia şi Ucraina a generat îngrijorări cu privire la apariţia unor perturbări de aprovizionare, deoarece sancţiunile riscă să paralizeze Rusia”, al doilea mare exportator mondial de petrol şi cel mai mare exportator de gaze naturale, a comentat Victoria Scholar, analist pentru Interactive investor.

“Cel mai important impact se va resimţi probabil asupra preţurilor la materiile prime”, afirmă la rândul său Neil Shearing, analist la Capital economics.

Aluminiul şi nichelul fac parte din metalele care sunt dependente de oferta rusească, iar cotaţiile lor au explodat ca urmare a ameninţării care planează asupra producţiei ruseşti, explică Al Munro, broker la Marex.

Tona de aluminiu a ajuns marţi la o valoare de 3.380 de dolari la bursa de metale de la Londra (London Metal Exchange, LME), foarte aproape de recordul istoric atins în 2008. La rândul său, nichelul a atins un nou record, de 24.295 de dolari pe tonă, un preţ pe care acest metal nu l-a mai atins după luna august 2011.

Tensiunile geopolitice din Europa de Est şi Orientul Mijlociu au agitat pieţele şi au împins cotaţia barilului de petrol până la aproape 100 de dolari. Un eventual conflict în Ucraina sau sancţiunile impuse Rusiei ar putea afecta livrările de materii prime precum petrol, gaze naturale, aluminiu şi grâu. Creşterea cererii şi diminuarea stocurilor globale de petrol şi produse petroliere au alimentat şi ele tendinţa de apreciere, în condiţiile în care livrările suplimentare din Iran sunt incerte având în vedere că negocierile pe tema programului nuclear se prelungesc.

“Săptămâna aceasta, Ucraina va domina volatilitatea pe pieţele la termen scurt. Petrolul se va tranzacţiona la peste 130 de dolari barilul dacă tancurile vor trece graniţa ucraineană. Asta ar fi un element negativ pentru acţiuni dar şi mai grav pentru aur”, spune Jeffrey Halley, analist la Oanda Asia Pacific Pte.

În acelaşi timp, la Bursa de cereale de la Chicago cotaţiile futures la grâu au urcat la cel mai ridicat nivel din ultima lună după ce tranzacţiile au fost reluate după sărbătoarea de luni din SUA. Rusia şi Ucraina sunt responsabile pentru aproape un sfert din tranzacţiile mondiale cu grâu şi o cincime din vânzările de porumb. Există îngrijorarea că o escaladare ar putea perturba livrările de cereale din bazinul Mării Negre într-un moment în care preţurile mondiale la alimente sunt deja la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

Statele Unite ar putea impune noi sancţiuni împotriva Rusiei, marţi, după un răspuns iniţial prudent la ordinul preşedintelui Vladimir Putin de a desfăşura trupe ruse în două zone separatiste din Ucraina. “Plănuim să anunţăm marţi noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la deciziile şi acţiunile Moscovei de luni. Ne coordonăm cu aliaţii şi partenerii noştri pentru acest anunţ”, a declarat luni pentru AFP un purtător de cuvânt al Casei Albe, scrie Agerpres.

#Rusia, #Ucraina, #invazie, #consecinte, #economic

Leave a Reply