Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat marţi, la Antena 3, referitor la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) că, în timp ce componenta ‘verificare’ a respectivului mecanism este bine pusă la punct, în sfera cooperării dialogul trebuie să aibă loc între Comisia Europeană şi autorităţi şi nu prin informaţii din presă ori din alte surse.
‘Din punctul nostru de vedere, principala problemă pe care o avem este faptul că, dacă pe ‘Verificare’ avem, într-adevăr, un mecanism destul de bine pus la punct de Comisia Europeană, în ceea ce priveşte celălalt element, care se numeşte ‘Colaborare’, avem o problemă legată de faptul că acest dialog trebuie să aibă loc între Comisie, domnul Timmermans (Frans – n.r.) şi echipa dânsului şi autorităţile din România. Nu poţi să-ţi culegi informaţii numai din presă, din diverse comunicate, surse. Trebuie să fie cu adevărat o cooperare reală şi deschisă pe care noi întotdeauna noi am încurajat-o şi vrem să o ducem în continuare în acest registru în relaţie cu Uniunea Europeană’, a punctat Meleşcanu.
Ministrul a vorbit despre modificările şi propunerile de modificări din domeniul Justiţiei.
‘Până la urmă, modul în care îţi organizezi funcţionarea Justiţiei porneşte în fiecare ţară de la un principiu fundamental – cum să asiguri drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, cum asiguri o justiţie independentă şi autonomă care să fie considerată de către cetăţeni ca fiind cu adevărat eficientă’, a punctat Meleşcanu, citat de Agerpres.

“România, vă spun foarte deschis, din punct de vedere tehnic are cel mai bun sistem de protecţie a frontierelor. Deci intrarea României în spaţiul Schengen ar asigura ţărilor membre ale Uniunii Europene o securitate mult mai mare decât cea care există în prezent. De foarte multe ori, în mod deschis s-a recunoscut de către ţări foarte importante din Uniunea Europeană, cum ar fi, de exemplu, Germania sau Franţa, s-a recunoscut că sistemul de protecţie a frontierelor în România este cel mai modern sistem de protecţie la nivelul Uniunii Europene şi spun aceasta pentru că toată tehnologia care a fost folosită la asigurarea frontierelor a fost achiziţionată de către noi, în parte pe banii Uniunii Europene, în cea mai mare parte pe fondurile oferite de Guvernul român şi e tehnologie franco-germană care este mult mai dezvoltată pentru că s-a ajuns la o dezvoltare foarte rapidă şi e mai recent achiziţionată”, a afirmat Meleşcanu.

El susţine că problema care împiedică ţara noastră să intre în spaţiul Schengen este una de natură politică.

“Trebuie să recunosc cinstit că, la ora actuală, România este o ţară care îndeplineşte absolut toate criteriile tehnice pentru a fi membră a spaţiului Schengen. Problema este de natură politică. Întotdeauna în discuţiile pe care le-am avut am încercat să am argumente pe această temă spunând că sigur, evident că intrarea noastră în spaţiul Schengen ne oferă mai multe avantaje, nu neapărat pentru cetăţeni care pot călători şi acum fără probleme, nici măcar pentru problemele financiare care se rezolvă prin intermediul băncilor, ci prin cantitatea de mişcare a bunurilor şi produselor. Ori acest lucru sigur că ne avantajează pe noi, dar avantajează şi pe celelalte ţări europene dintre care multe dintre ele au deschise filiale, societăţii în România şi care în loc să ajungă, în loc să treacă frontiera care nemaifiind, fiind în spaţiu Schengen nu mai există şi să nu vedem cozi enorme de camioane de o parte şi de alta a frontierei cu Ungaria care îi afectează şi pe ei. De aceea am spus nu înţeleg de ce există această reticenţă”, a mai declarat ministrul Teodor Meleşcanu.

1 COMMENT

  1. niste securisti turnatori, ei pot denigra Romania, pot sa nu sustina un roman intr-o functie importanta in UE, doar altii sunt tradatori

Leave a Reply