A atat de revoltator sa vezi cum se prabuseste istoria peste noi ! Am facut zeci de emisiuni despre cladirile romanesti de patrimoniu. Situatia lor catastrofala vine in contrast cu magaoaiele de zeci si sute de milioane de euro care se construiesc si ne strivesc. Pe noi. Si istoria noastra europeana. Am vorbit degeaba despre Cazinoul din Constanta, despre statiunea Baile Herculane si alte locuri care marcheaza prin tragismul lor ignoranta noastra in privinta vocatiei europene a Romaniei, in epoca sa moderna. Avem miliarde de euro si le cheltuim in dauna oricaror interese si nevoi de renastere, ca tara.


O parte importantă din acoperişul uneia dintre cele mai valoroase clădiri din Băile Herculane s-a prăbuşit zilele trecute, scrie www.banatulazi.ro.

Evenimentul s-a petrecut după mai multe apeluri pe care le-au făcut tinerii arhitecţi care formează echipa Herculane Project, care vor să demareze lucrări de conservare la clădire. Intervenţiile nu pot fi făcute pentru că proprietarii terenului de sub clădire nu îşi dau acordul.

“Este un adevărat şoc. Din păcate este o veste extrem de proastă pentru noi. Zone care erau prioritare s-au prăbuşit. Este vorba despre structura şarpantei de la o intrare secundară şi zidul structural de sprijin, din spate. Şarpanta turnului este grav avariată. Acum pericolul public este iminent şi aş recomanda ca lumea să evite zona, până la consolidare. De acum, ploaia si zăpada vor produce daune şi mai mari. Am semnalat această situaţie şi administraţiei locale şi am încercat să aflăm răspunsuri în ceea ce priveşte dreptul de superficie, dar şi în ce fază se află împrumutul pentru a pune în siguranţă această clădire. Am solicitat în scris să primim răspunsuri, pentru că suntem aici ca să ajutăm comunitatea. E foarte important să găsim o soluţie”, a declarat Oana Chirilă, de la Herculane Project. Aceasta a mai avertizat că mai sunt zone care ar putea ceda în această perioadă.

4 COMMENTS

  1. Domnule Tudor toate zbaterile Dvs. consider ca nu sunt in van. Din pacate politicul actual, in ansamblul ei, vrea sa-si nege istoria si calca totul in picioare. Nici comunistii n-au avut curajul sa distruga toate cladirile de patrimoniu, pe unele chiar le-au prezervat pana sa vina astia fara de Dumnezeu.
    Probabil ca singura sansa pentru salvarea acestor bijuterii arhitectonice, este concesionarea pentru o perioada lunga de timp unor entitati cu putere financiara.

  2. Peste tot in lumea asta,simbolurie istorice sunt pretuite ,conservate si promovate nu doar pentru turisti ,ci pentru urmatoare generatie ,suntem o tara care lasa mostenire doar mormane de gunoaie cu valoare istorica ! Un alt exemplu trist este Borsecu-l o statiune cum nu mai exista nicaieri in lumea cu potential turistic si medical si o istorie care atesta asta ,a devenit o ruina !

  3. Domnule Tudor sugerati-le invitatilor Dvs. politicieni parlamentari sa se gandeasca la o lege care sa opreasca odata retrocedarile, sa existe un punct 0 al acestor retrocedari frauduloase., pentru ca asa vor aparea din neant, tot timpul, “mostenitori”. Ma mir ca n-a fost revendicat Cazinoul Constanta.
    Sa fim seriosi, cine sunt proprietarii terenului de sub edificiul cu pricina, va spun eu, niste escroci infratiti cu ceva politicieni.

Leave a Reply