Fostul vicepreşedinte al Bursei din New York trage un semnal de alarmă în cazul supraîndatorării şi avertizează cu un „tsunami financiar“ până la sfârşitul anului viitor.

Americano-belgianul Georges Ugeux, în vârstă de 74 de ani, vicepreşedinte al Bursei din New York în perioada 1996-2003, spune în „Le Parisien“ că ne aşteaptă un „tsunami financiar“ înainte de sfârşitul anului viitor.

În opinia sa, va avea loc o criză mondială fără precedent din cauza supraîndatorării, îndeosebi a ţărilor industrializate. „Suma datoriei publice mondiale se ridică acum la 63.000 de miliarde de dolari (55.000 de miliarde de euro, n. red.).

Pe măsură ce rata dobânzii creşte, aşa cum este cazul deja, deficitele bugetare cresc la rândul lor şi ameninţă ratingul acestor ţări, dar şi capacitatea de a se refinanţa“, explică el, potrivit adevarul.ro. Ugeux nu exclude ca băncile centrale şi guvernele să devină elementele declanşatoare.

„Realizând pericolul şi nivelul împrumuturilor de stat, unii dintre aceşti actori riscă să înceapă să le vândă şi să lanseze spitala“, subliniază el. „Băncile centrale trebuie neapărat să oprească treptat împrumuturile de bani în mod facil. Guvernele trebuie să aibă o disciplină bugetară mai bună“, recomandă el.

3 COMMENTS

 1. povesti vinatoresti – nu referitor la efecte ci mai ales la fapte si cauze:

  “Pe măsură ce rata dobânzii creşte, aşa cum este cazul deja” – pai tocmai se intimpla contrariul, FED a luat o pauza ca nu vor sa distriga lumea… iar ECB nici macar nu a incercat sa o mareasca pentru ca stiu ca asta insemana finalul euroiului si a bugetelor nationale din eurozona.

  “„Realizând pericolul şi nivelul împrumuturilor de stat, unii dintre aceşti actori riscă să înceapă să le vândă şi să lanseze spirala“
  Pai ECB detine majoritatea datoriilor tarilor din eurozona… de 10 ani le tot cumparar mortii… ei sa se panicheze si sa vinda? Cui? Nu cumpara nimeni cantitatile astea decit la dobinzi astronomice ceea ce ar asigura colapsul eurozonei intr-o saptamina.
  FED-ul sa vinda? Ce? Publicul si institutiile americane detin 23% din datoria SUA, strainii 42%. Vind rusii (care nu mai au nimic), chinezii, etc? Si in ce moneda convertesc? Si ce fac cu banii astia ii baga in chestii mult mai grave? Pur si simplu nu se poate asa ceva, din clipa in care ar incepe sa vinda pretul scade enorm si detinerile lor nu mai valoreaza mare lucru.
  BOJ dintodeauna si-a internalizat complet propria datorie, deci nu isi poate ea insasi vinde siesi datoria…
  Sumele de care se discuta sunt pur contabile, virtuale, nu poate NIMENI sa bage in lichiditati sume de acest ordin si nici nu ar avea ce sa faca cu ele.

  “„Băncile centrale trebuie neapărat să oprească treptat împrumuturile de bani în mod facil. ” – consecinta ar fi scaderea cu 90-95% a valorii tuturor activelor; ajungem prin 1600, inainte de aparitia bankingului… misto sfat da omul!

  Nu asta se va intimpla si nu asa. Dar, povesti panicarde, ca si cu incalzirea globala, apocalipsa ca vine planeta Nibiru sau extraterestrii sunt bune la presa, asigura cititori sau macar clickuri.

Leave a Reply