După două cazuri confirmate în SUA a unor superbacterii care supraviețuiesc tratamentului cu un antibiotic de ultimă instanță, experții în boli infecțioase spun că se așteaptă la mai multe cazuri în lunile următoare deoarece gena bacteriană din spatele superbacteriei este probabil mult mai răspândită decât se credea anterior, informează agenția Reuters.

Oamenii de știință din cadrul armatei americane au raportat în luna mai descoperirea unei bacterii E. coli care poartă o genă în cazul căreia antibioticul de ultimă instanță colistin devine inutil. Gena numită MCR-1 a fost găsită într-o probă de urină a unei femei din Pennsylvania tratată pentru o infecție a tractului urinar.

Cercetătorii au confirmat luni concluziile preliminare potrivit cărora bacteria E. coli, care transporta aceeași genă MCR-1, a fost găsită într-o probă bacteriană recoltată de la un pacient din New York tratat pentru o infecție anul trecut, precum și în probele recoltate de la pacienți din nouă țări.

Raportul a venit în urma unui efort global din cadrul programului SENTRY Antimicrobial Surveillance Program, condus de Mariana Castanheira de la JMI Laboratories cu sediul în North Liberty, statul Iowa din SUA.

Superbacteria MCR-1 a fost identificată pe parcursul ultimelor șase luni la animalele de fermă și la oameni din aproximativ 20 de țări, inclusiv în China, Germania și Italia.

Bacteria poate fi transmisă prin contact cu materii fecale și în condiții de igienă precară, ceea ce sugerează o prezență probabil mult mai largă decât cea documentată de cazurile de până acum, potrivit experților în boli infecțioase.

Oficiali din domeniul sănătății se tem că gena MCR-1, transmisă de o parte foarte mobilă a ADN-ului, numită plasmidă, va fi în curând găsită în bacterii deja rezistente la toate sau la aproape toate celelalte tipuri de antibiotice, cu potențialul de a face infecțiile netratabile.

“Poți fi sigur că (MCR-1) este deja în intestinele oamenilor pe întreg teritoriul Statelor Unite și va continua să se răspândească”, a spus dr. Brad Spellberg, profesor de medicină la University of Southern California.

Dr. David Van Duin, expert în boli infecțioase la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill, a declarat că se așteaptă în următoarele luni la mai multe cazuri documentate în SUA de infecție cu MCR-1.

Colistinul provoacă leziuni renale, dar medicii optează pentru el atunci când tratamentul cu alte antibiotice eșuează. Suprautilizarea antibioticelor, în special în fermele de animale de peste mări, a permis dezvoltarea rezistenței acestei bacterii.

Pentru a urmări gena MCR-1, spitalele din SUA lucrează împreună cu agențiile de stat și federale pentru a testa mostre de bacterii prelevate de la pacienții care au fost recent tratați pentru infecții. Multe dintre cele mai mari spitale de cercetare examinează mostre de bacterii rezistente la antibiotice care au stat mult timp depozitate în congelatoare lor.

Gautam Dantas, profesor de patologie la Washington University Medical Center din St Louis, a testat în ultimele luni sute de mostre de bacterii din arhivele de bacterii din SUA și nu a detectat încă MCR-1. Dar el se așteaptă ca zeci de cazuri confirmate ale genei să fie documentate de anul viitor în țară, mai ales în rândul pacienților actuali.

Preocuparea multor experți în boli infecțioase este că MCR-1 ar putea arăta în curând rezistență și la carbapeneme, una dintre puținele clase de antibiotice de încredere. În acest caz, împreună cu colistinul, carbapenemele pot fi o opțiune de ultimă instanță, unii pacienții trebuind să se bazeze pe sistemul lor imunitar pentru a lupta cu infecția.

“În următorii doi-trei ani, este pe cale să devină de rutină în SUA infecțiile pentru care nu avem medicamente (eficiente) disponibile”, a spus Dantas.

Mariana Castanheira consideră, de asemenea, că MCR-1 va găsi drumul spre bacteriile rezistente la carbapeneme, cunoscute în mod oficial ca enterobacterii rezistente la carbapeneme (CRE), și că va fi nevoie de timp pentru a crea noi antibiotice.

La începutul lunii august, U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vor utiliza 21 milioane de dolari pentru a extinde supravegherea la laboratoare operate de către toate departamentele de sănătate din cele 50 de state ale SUA și în șapte laboratoare regionale mai mari. Finanțarea federală va ajuta la achiziționarea mai multor echipamente sensibile pentru a testa rezistența la antibiotice în probele de bacterii furnizate de spitale.

Jean Patel, director adjunct al Oficiului al CDC de rezistență antimicrobiană, a declarat că efortul va oferi CDC îmbunătățirea supravegherii naționale a tendințelor de rezistență la antibiotice, inclusiv cu privire la orice posibilă răspândire a genei MCR-1, mai notează agenția Reuters preluata de Agerpres.

 

5 COMMENTS

  1. Trebuie bagat urgent pe treaba marele bacteriolog, gazetarul sportiv Tolontan! El are competente pe asemenea abureala!

    Sper sa o rezolve cum a rezolvat si cazul Condrea! A intrat in stalp direct!

  2. Legat de povestile cu bacteriile, mie cea mai tare mi s-a parut de la distanta povestea cu Dan Condrea cu bacteriile din spitale.

    De fapt era vorba despre o vendeta purtata de Laura Georgescu, fosta sotie a lui Dan Condrea. Ei divortasera in 2009, femeia ramanand cu niste nemultumiri dupa divort, motiv din care a vrut sa se razbune. In consecinta, stiind foarte multe ca fosta director a firmei Hexi Pharma, s-a apucat sa faca denunturi la institutii abilitate ale statului si catre presa.

    SRI-ul a confirmat in finalul scandalului ca a facut zeci de informari catre presedintie si institutiile abilitate incepand cu 5 ani in urma, adica de prin 2010. Condrea si Laura Georgescu au divortat in 2009, de unde rezulta de unde ar fi putut avea SRI-ul informatiile respective!

    De asemenea, Laura Georgescu a incercat sa faca denunt si la Parchetul General, dar aia au hotarat sa nu se bage zicandu-i ca nu a respectat modalitatea de completare a reclamatiei.

    In ultima instanta, Laura Georgescu a ajuns cu trimiterea informatiilor si la marele gazetar sportiv Tolontan, acesta neinfirmand ca Laura Georgescu ar fi sursa informatiilor primite, dar neputand nici sa confirme, deci lasa undeva sa se inteleaga ca de la ea avea informatiile. Oricum, Laura Georgescu a precizat ca ea era sursa informativa a marelui gazetar sportiv.

    De remarcat ca desi plangerile Laurei Georgescu erau vechi, fiind cunoscute si de SRI, si de presedintie care s-a considerat informata, si de Ministerul Sanatatii etc, vendeta declansata de nemultumita Laura Georgescu impotriva fostului ei sot, Dan Condrea, nu s-ar fi putut materializa si eficientiza daca nu ar fi avut loc evenimentul cu clubul Colectiv, moment in care toata povestea cu infectiile intraspitalicesti etc, au putut capata o nota paroxistica si psihosociala.

    De remarcat in final ca Laura Georgescu si-a atins pana in final scopul, acela de a se razbuna, Dan Condrea din cauza de accident sau de sinucidere pierzandu-si viata intr-un final. Femeia si-a atins scopul, acela de a se razbuna, cum spuneam!

    La toata aceasta vendeta a contribuit campania de denunturi si toata insistenta fostei sotii, si bineinteles la presiunea exercitata asupra lui Dan Condrea a avut importanta determinanta si campania de presa ordinara declansata si sustinuta de Tolontan, un fel de coautor moral al disparitiei unui om tanar, la urma urmei!

    De remarcat ca toata povestea nu era legata de reglari de conturi intre servicii, de schimbarea firmelor de distributie din spitale cu unele agreate de anumite cercuri, nu era vorba nici de vendete intre cercuri de interese sau politice, ci a fost vorba de fapt despre razbunarea unei femei ramasa nemultumita in urma divortului ei de fostul sot. In acest punct se gasesc atat presa romaneasca, cat si serviciile patriei si toata societatea in ansamblul ei.

    Acum, dupa ce Dan Condrea a murit, acesta fiind de fapt si scopul fostei sotii care vroia sa se razbune, toata povestea cu infectiile intraspitalicesti, dezinfectantii diluati, Hexi Pharma, Dan Condrea, toate s-au stins de la sine.

    Razbunarea si-a atins scopul si povestea s-a incheiat pentru ca in toata povestea respectiva despre asta a fost vorba, despre razbunarea unei femei nemultumita care divortase si vroia sa se razbune pe fostul sot.

    Romania, circ total!

    Pa, pa!

  3. Am vazut recent un documentar despre bacterii. Bacteriile se inmultesc nu doar in corpul uman, spitale si alte vrajeli Tolontaniste. Ele se inmultesc in foarte multe medii si contexte. De asemenea, bacteriile dezvolta rezistenta la vaccinuri, dezinfectanti si alte vajeli. Cica cel mai bun tratament impotriva bacteriilor raman in general apa si cu sapunul, adica ramane foarte important sa ne spalam pe maini in general. Asa impiedica intr-o oarecare masura contaminarea sau raspandirea infectiilor pe baza de bacterii. In mortii lor si ranitii lor!

Leave a Reply