Fostul premier britanic, Gordon Brown, avertizează că lumea este pe marginea prăpastiei şi că se îndreaptă spre o nouă criză financiară, deoarece guvernele nu au reuşit să rezolve problemele majore care au dus la dezastrul financiar de acum zece ani, potrivit Reuters.

Gordon, care era liderul Marii Britanii atunci când prăbuşirea uneia dintre cele mai mari bănci americane de investiţii, Lehman Brothers, a declanşat cea mai mare criză economică de la Războaiele Mondiale şi până în prezent, susţine că lumea nu mai are lideri şi că intră într-o perioadă de vulnerabilitate.

„Ne îndreptăm ca somnambulii spre o viitoare criză”, spune Brown, 67 ani, pentru The Guardian. „Vom trece printr-o trezire bruscă şi vom realiza escaladarea riscurilor, însă trăim într-o lume fără lideri”.

Brown susţine că economia globală a eşuat în încercarea de a implementa un sistem de urgenţă şi un mod de a monitoriza fluxurile de capital, încât este încă imposibil de urmărit traiectoria tuturor împrumuturilor din lume şi condiţiile acestora.

„Am rezolvat lucrurile mici, dar nu ne-am ocupat de problemele adevărate”, spune Brown, care a fost premierul Marii Britanii în perioada 2007 – 2010.

Brown spune că acţiunile luate împotriva fărădelegilor financiare nu sunt suficiente şi că majoritatea băncilor mari, de importanţă sistemică, se aşteaptă să fie din nou salvate de guvernele lor în eventualitatea unei noi crize.

„Penalizările pentru astfel de fărădelegi nu au fost crescute suficient”, spune el. „Frica bancherilor că ar fi încarceraţi pentru comportament deviant în piaţă nu există. Nu a fost un mesaj destul de puternic trimis de guverne pentru a anunţa băncile că nu vor mai fi salvate şi că nu şi-au pus casele în ordine”, scrie zf.ro

3 COMMENTS

  1. Ca si in urma cu zece ani romanii vor spune cu pricepere si multa intelepciune ca noua nu ni se poate intampla…

  2. Normal ca bancile o sa fie salvate, e o societate bazata pe imprumut de capital. A ne razvrati ACUMimpotriva asta inseamna sa fi trait in jungla pana acum. Cum sa-si faca sistemul capitalist siesi rau, suntem cu capu’?!
    Asta cu liderii din pacate asa e. Traim in zorii erei (de la inceputul secolului XX incoace) in care minoritatile sunt noii lideri. Pt ca se poate si pt ca de ce nu.

  3. Nu e interesant cum istoria se repetă? 1907-2007 și 1929 – 2???. Crizele economice au mereu un aspect de “W”, normal că se prefigurează o criză mult mai mare decât cea din 2007. Singura diferență e că în zilele noastre sistemul economic are deja un comportament independent și în tandem cu evoluția inteligenței artificiale, sistemul economic va deveni unul independent total, cu un input extrem de redus dinspre mediul social. Nu mai e mult și va apărea prima “bancă robotizată” de unde ne vom lua creditele cu amprenta facială iar ratele vor avea aspect de micropayment, de fiecare data când vom trece prin checkpointuri prestabilite. Oamenii vor accepta banca robot, convinși fiind că asta e soluția unică pentru evitarea crizelor, eliminarea factorului uman din ecuația financiar-bancară. Welcome to the future, AI bank!!!

Leave a Reply