Board-ul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a analizat ultimul raport privind evoluţiile din România şi avertizează, într-un comunicat transmis miercuri, că inflaţia şi deficitele cresc, absorbţia fondurilor europene este slabă, investiţiile au rămas în urmă, iar economia se supraîncălzeşte, scrie Mediafax.

Inflaţia – media generală a scumpirilor – „se reia cu rapiditate”, decalajele dintre venituri şi cheltuieli (deficitul bugetar) şi dintre încasările şi plăţile balanţei externe (deficitul de cont curent) se adâncesc, investiţiile au rămas în urma consumului, iar absorbţia de fonduri europene este slabă, astfel că „sunt semne de supraîncălzire a economiei”. Acestea sunt, pe scurt, principalele avertismente ale FMI, cu precizarea că „lipsa unor progrese susţinute în ceea ce priveşte reformele structurale ar constrânge creşterea economică potenţială pe termen mediu”.

„România a înregistrat o creştere economică puternică în 2017, cu un nivel record al scăderii şomajului şi un sector financiar îmbunătăţit. Consumul privat, impulsionat de stimulente fiscale şi de majorări ale salariilor, a condus la o creştere puternică a economiei, în timp ce investiţiile sunt rămase în urmă şi reformele structurale au încetinit”,semnalează experţii FMI.

„Investiţiile publice au scăzut la un nivel redus ca procent din PIB de mai mulţi ani, cu o absorbţie redusă a fondurilor UE. Atât deficitul public, cât şi deficitul de cont curent s-au adâncit, la 2,8 şi, respectiv, 3,4% din PIB în 2017”. Iar inflaţia se reia cu rapiditate: „în timp ce ţinta de inflaţie a Băncii Naţionale a României a fost atinsă în 2017, inflaţia anuală a crescut de la luna ianuarie peste limita superioară a benzii din jurul ţintei, ajungând la 5,2% în aprilie 2018”, se mai arată în comunicatul citat, care este postat pe site-ul instituţiei financiare internaţionale.

8 COMMENTS

 1. Normal, ca “economia se supraincalzeste”, daca duduie, e una solida. Sa ma scuteasca si FMI-ul pe vremea cand eram in plop, cu taieri de salarii si pensii, era bine, nu aveau ce sa ne reproseze.

 2. Dar in ce calitate atentioneaza astia Romania? Ca au mai avertizat-o si s-a dovedit ca vorbeau in dodii! Ne avertizeaza ca avem absorbtie proasta. Desigur ca e proasta, total de acord, cine nu-si doreste 100%? Dar as vrea sa stiu:
  L-AU AVERTIZAT SI PE CSOLOS – zis ZERO – ca are “absorbtie proasta”? Ca a rectificat pozitiv, cind el era pe MINUS?
  Nu vi se pare ca astia joaca niste jocuri necurate?
  Am mai spus-o si o repet: Ponta a pierdut alegerile din 2014 cind, intre turul 1 si turul 2, a anuntat ca Romania nu mai are nevoie de FMI!!!
  Ba, cum vine de se leaga!

  • FMI și BM joacă rolul agenților electorali ai coloniștilor din colonia România. Evident, contra cost.

 3. Pentru mine a fost un soc cand am citit pe un panou publicitar urias,ceva urat si destul de grav,probabil in curand va avea loc un referendum aici in tara asta “luminata” financiar! Scrie in limba germana,deoarece e zona unde limba germana e vorbita si scrisa pe langa elvetiana originala ca dialect:”VOTATI MICSORAREA PENSIILOR PENTRU CRESTEREA NIVELULUI DE TRAI SI INVESTITII”,in anumite societati de asigurari, pensiile fiind intre 1500 si 4000-5000 franci,deoarece contributivitatea la asigurarea pensiei ii avantajeaza pe multi!
  Acum inteleg de ce se arunca politicienii in piloanele de pensii private fara nicio vorba scoasa pe gura sau problema! Ia sa vedem ce imputenie se mai impune romanicai in urma semnaturilor anti e a unor neica nimeni care si-au pus in gand sa distruga natiunea romaneasca pe langa patria mama! Nu e bascalie,Radu! Am poza panoului!

  • Povestea asta cu pilonul 2 e cam asa: acolo sint bagate niste firme private (in spatele carora nu stie aproape niumeni cine e) care vor profituri uriase in timp minim. CA LA NOI.
   Pentru asta, investesc banii (care nu-s ai lor) in chestii dubioase, cu risc mare si profit mare. Daca o bunghesc, se umplu de bani; daca nu, oricum nu pierd nimic. Pai cui nu i-ar conveni?
   Romanii nu prea au inteles asta; altminteri, nu s-ar arunca la cistiguri iluzorii cu riscul de a ramine, in pragul batrinetii, cersetori!
   (Am un prieten, in SUA, care a patit-o!)
   Asa ca, in momentul in care contributia la pilonul 2 nu mai e obligatorie, cred ca afacerea sare in aer, iar “afaceristii” care au pus pe picioare duda asta vor cam ramine cu … duda umflata 🙂
   De-aici si virulenta cu care se protesteaza LA ORICE SCHIMBARE care vizeaza pilonul 2. Adica baietii astia destepti vor o afacere grasa, cu risc ZERO si fara concurenta!! Pai unde mai gasesti, in afara de Romania?
   Parerea mea!

   • @augustinradescu, nuantele sunt altele:
    – minciuna cu scaderea pensiilor pentru cresterea nivelului de trai! Cum sa creasca nivelul de trai daca scad pensiile si cresc afacerile?
    – incepe sa se vada “promotiile” privind “diminuarea” pensionarilor ca numar!
    – totul e la vedere fara nicio problema si in alte tari,doar in romanica,indiferent de guvern,tot la aceasta reforma se ajunge!

   • Momentar cei 7 care au speriat colonia nu au voie să facă plasamente cu risc. Cei 7, cumpără titluri de stat, cu risc zero.
    Suspiciunea mea este că unul dintre cei 7 mă va trage în piept și nu va împărți frățește cei 8% proveniți din plasamentul cu risc zero. Numai pivind spre bănci (aproape toți dintre cei 7 au în spate bănci comerciale) și mă cuprinde disperarea în locul suspiciunii!

 4. O veste buna vine de la Banca Mondiala, care vrea cu tot dinadinsul sa ne ajute sa construim autostrada Bucuresti-Brasov.

Leave a Reply