Fosta militanta comunista Mogherini se cam joaca cu focul…


Iniţiativa de apărare europeană nu trebuie să creeze bariere economice, nici să se erijeze în alternativă la NATO, a avertizat marţi secretarul general al Alianţei, cu o zi înainte de o reuniune la Bruxelles a miniştrilor apărării ai ţărilor membre NATO, informează AFP.

Jens Stoltenberg a reiterat preocupările în acest sens formulate de administraţia americană. ‘Da, există divergenţe de opinii’, a recunoscut Stoltenberg în timpul conferinţei de presă pentru prezentarea reuniunii, la care va asista miercuri şi joi secretarul american al apărării, Jim Mattis.

‘Susţinem iniţiativa europeană, cu condiţia ca ea să fie complementară şi să nu confişte din activităţile şi nevoile NATO’, a avertizat Katie Wheelbarger, responsabilă cu securitatea internaţională în cadrul Ministerului american al Apărării. ‘Nu vrem ca UE să confişte din mijloacele NATO’, a insistat ea.

Reprezentanta diplomaţiei europene, Federica Mogherini, va fi invitată miercuri seara să detalieze iniţiativa europeană.

‘Mai multe cheltuieli şi mai multe capacităţi pot întări NATO. Trebuie să fie o complementaritate, nu să fie înlocuită NATO’, a mai spus Jens Stoltenberg. ‘Ar fi lipsit de sens ca UE şi NATO să intre în concurenţă’, a subliniat el. ‘UE nu trebuie să se substituie la ceea ce face NATO’, a adăugat secretarul general al NATO. ‘Nu se pune problema de a avea o listă de nevoi de capacităţi pentru NATO şi o alta pentru UE. Nu se pune problema să dublăm’, a continuat el.

În acelaşi timp, Stoltenberg a remarcat că 15 state membre ale NATO au prezentat până acum planuri concrete pentru îndeplinirea obiectivului de creştere a cheltuielilor pentru apărare la 2% din PIB, până în 2024, subiect care se va afla de asemenea pe ordinea de zi a reuniunii miercuri şi joi de la Bruxelles. Bugetele aliate pentru apărare cresc constant, astfel încât dacă în 2014 doar trei state membre au cheltuit mai mult de 2% în acest scop, în 2018 această cifră ar urma să ajungă la opt, ceea ce este ‘un progres substanţial şi un început bun’. ‘Dar mai avem un drum lung de parcurs’, a menţionat secretarul general al NATO, potrivit dpa.

Ambasadoarea SUA la NATO Kay Bailey Hutchison a asigurat la rândul său marţi că Washingtonul va continua să-i preseze pe partenerii din NATO să-şi sporească bugetul militar.

Jens Stoltenberg a atenţionat pe de altă parte împotriva închiderii pieţelor militare europene în faţa unor ţări care nu sunt membre ale UE. ‘Trebuie evitată crearea de noi bariere în cadrul NATO. Dorim să vedem o industrie de apărare europeană mai competitivă. Este în interesul tuturor aliaţilor din NATO’, a spus el.

‘Sper că UE, datorită Cooperării Structurate Permanente (CSP sau PESCO) şi Fondului European pentru Apărare, va avea posibilitatea de a aborda problema pusă de fragmentarea industriei de apărare europeană’, a adăugat Jens Stoltenberg.

El a respins impresia unei lipse de încredere între aliaţi. ‘Forţa NATO, indiferent care sunt divergenţele, constă în a fi întotdeauna de acord în ce priveşte sarcinile fundamentale care sunt protecţia şi apărarea unora şi altora’, a conchis el. potrivit Agerpres.

5 COMMENTS

  1. Well, nu-i vorba numai de nostalgiile coanei Mogherini aici, ci și de erodarea relațiilor UE cu SUA pe timpul regimului “polițienesc” al lui Obama & Co—nimănui nu-i place sa fie spionat in continuu de Big Brother, nici sa țină loc de paravan la excesele anti-teroriste, vezi Black sites (închisori neoficiale) prin teritoriile de “margine”, sau sa participe la războaiele păguboase ale marelui aliat (vezi prăjeala englezilor in Iraq). Iar dacă balanța puterii in UE se înclina spre Franța, avem sa vedem noutăți, in nici un caz favorabile prezentei americane supra-plătite in Marea Alianta; asta e, trebuie s-o recunoaștem, americanofilia e boala noastră, a celor care am văzut comunismul de-aproape și ne căutam apărarea cât mai departe de “apariția” lui sinistra; Occidentul european nu e bântuit de același spectru iar Trump nu e un romantic sentimental, chiar dacă vrea o parada de 4 Iulie care s-o egaleze, dacă nu și s-o întreacă, pe cea de 14 Iulie de la Paris—ce-i trebuie lui e publicitate, la armata americană, in speța, care a pierdut mai multe războaie in ultima jumătate de secol, de când face pe “polițaiul” universal, decât Anglia, fosta metropola, de la Elisabeta I, regina Renașterii și pana la Elisabeta II, actuala regina și trebuie sa-și dea, un pic, drapelele la călcat.

  2. Vad ca diversi americani AVERTIZEAZA diverse state europene ce TREBUIE si ce NU TREBUIE sa faca. Hm, astia se trezesc vorbind cu Romania, unde le merge! Betia puterii nu duce niciodata la ceva bun!

  3. Iar noi alegem nin nou o mana moarta, sau pe moarte!..Politicienii nostri sunt aidoma fanariotilor! Vin, se-mbogatesc si pleaca pana la urmatoarele alegeri castigatoare. Nu avem diplomatie, nu avem perspectiva, nu avem viziune, avem doar sira spinarii mladioasa, pupam, dar nu respectam si credem ca ceilalti nu se prind! De cate ori luam cate o palma asteptam sa ne treaca roseata din obraz in asteptarea urmatoarei plesnituri! Suntem ca o prostituata ratata care nu mai cere bani dupa, doar pentru ca a primit un pupic pe obraz la sfarsit! Ca un caine gonit de stapan, schelalaind la o alta poarta, cu speranta ca va fi pus din nou in lant, pentru un codru de mamaliga pe zi!!!

  4. Interesanta analiza si din pacate evolutia evenimentelor nu poate fi prevazuta. Declaratiile lui Trump, “Amrica First” sunt ingrijoratoare cand e vorba de actiunea intr-o alianta. E adevarat ca a venit apoi cu adaugarea “but not alone” dar europenii nu vad cu ochi buni sefi de stat ce se retrag din conventii internationale.

    Aaaa, si ca nu vreau sa uit: excelent interviul Dumneavoastra cu dl. ministru Fifor. E drept ca mi-ar fi placut din partea domnului ministru un raspuns mai curajos la intrebarea: legea pensiilor facuta de Olguta o sa ii afecteze si pe militari? Ranjetul misterios al lui Fifor si “o sa vedem” au fost din pacate momentul penibil al emisiunii.

Leave a Reply