Faptul că deprecierea cursului de schimb euro-leu cu patru bani provoacă îngrijorare este semn  că am progresat foarte mult, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu citat de Agerpres.

‘Suntem încăpăţânaţi şi nu facem prognoze de curs, dar pot să fac o glumă. Depinde cum o s-o transmiteţi mâine. Măi, dacă noi am ajuns să ne îngrijorăm că se mişcă cursul de la 4,66 la 4,7, adică cu patru bani, adică cu 1%, păi cred că am progresat foarte mult. Fără glumă asta. Am progresat dacă ne îngrijorează aşa ceva. Lăsaţi-l în pace, v-am mai spus de atâtea ori. Cursul are multe funcţii, multe funcţii şi dacă voiam să facem un curs fix îl făceam. Făceam şi noi un currency board precum bulgarii şi schimbam toată politica. E mult mai simplă’, a spus Isărescu, întrebat dacă împărtăşeşte prognozele analiştilor băncilor care văd un curs de schimb euro-leu la 4,75 sau chiar 4,8 lei anul viitor.

Guvernatorul a menţionat că în acest an cursul s-a dovedit mult mai stabil decât al vecinilor şi a ajutat în ceea ce priveşte inflaţia.

‘Este clar că o jumătate de an cel puţin opinia publică a fost bombardată cu prognoze, aprecieri, evaluări, unele de la specialişti. Că se va întâmpla ceva cu cursul, că se duce dincolo de un prag, dincolo de alt prag, că va sări, că se va deprecia, că se va întâmpla aşa şi pe dincolo. Ca să rămân uşor confuz pentru că noi ne menţinem ideea că nu facem prognoze de curs. Acesta a fost însă realitatea. Şi cel puţin pe termen scurt fără să ne ancorăm la curs nu am ieşit din inflation targeting, ca să fim corecţi, aşa că ne uităm la toţi ţintitori de inflaţie am rămas cei mai uşor conservatori, ca să vedeţi cum se schimbă istoria. Deci fără să facem prognoze de curs trebuia să dăm o anumită credibilitate evoluţiei cursului pentru că probabil ştiţi mai bine decât mine, că trăiţi în România. În piaţă, pentru multe dintre produsele de import se stabileşte preţul în lei la cursul cel mai depreciat, evaluat în piaţă, în general. Aşa face orice importator, îşi asigură o marjă de câşti
g minim ca să nu intre pe pierdere’, a declarat Isărescu.

Isărescu a fost întrebat spre opinia viceguvernatorului BNR, Liviu Voinea, potrivit căreia credibilitatea cursului de schimb valutar a fost pusă la îndoială în acest an motiv pentru care BNR a fost nevoită să majoreze dobânda de referinţă.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis în şedinţa de miercuri menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an, conform unui comunicat remis AGERPRES.

De asemenea, a fost decisă menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50% şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

7 COMMENTS

   • Indiferent ca sunt lupi sau oi, tot infractori sunt detinutii care pazesc penitenciarele, boala molipsotoate si pentru adevaratii gardieni angajati cu acte in regula! Si toti intra in troaca infractiunilor cu voie sau nu, constienti sau nu, amenintati sau nu! Dar a scapat ministerul de apasarea privind lipsa cadrelor pentru aparatea penitenciarelor!

   • probabil se referea la guvern :))))))
    dar nu mai stie nici el saracu’
    “parere” are o parere despre orice….

 1. In aceeasi zi cand Romania pierde dreptul de vot la Agentia Spatiala Europeana pt ca nu si-a platit contributia si Daea cere despagubiri la UE pt pesta porcina scapata de sub control de guvernul condus de ea, Viorica-Vasilica se ratoieste la UE?

  Normal ca scade leul fata de euro.

  Suntem atat de suverani incat daca n-am mai primi subventia la hectar si pe cap de porci si vaci etc. de la UE de circa 6 miliarde de euro, Romania ar intra in faliment!

 2. Un an mai stabil ca bulgarii?
  Pai nu zicea tot el anu trecut ca anul asta o sa fie praf?!?! Ca a tot prooricut nasoleli dupa ce a venit psd-ul cu programul de guvernare?
  Pe asta nu-l poate schimba nimeni la noi acasa dar speram sa asculte parlamentul european pe prim-ministrul romaniei?

 3. ha ha ha, sa lasam cursul in pace… buna poanta!
  Isarescu stie ca va trebui sa-i dea drumul pe tobogan spre 4,8 – intr-o prima faza, ca in 2-3 ani vom aniversa 1 euro = 5 lei (daca va mai exista euro pina atunci).

  Contabilii astia de la BNR mai bine s-ar uita la ce fac altii (desigur, nu atita de destepti ca BNR):
  Polonia investeste in aur:
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-10-01/poland-makes-biggest-gold-purchase-since-1998-as-prices-slump
  Elvetia investeste in actiuni americane
  https://qz.com/1140322/check-out-the-swiss-central-banks-insane-90-billion-investment-portfolio/
  in vreme ce la noi inca nu s-a depasit mentalitatea liniar-keynesianista valabila inainte de 1971…

  Dormiti linistiti si luati credite, BNR lucreaza pentru voi: dobinzile se vor dubla rapid, cursul euro-leu va creste, inflatia va creste galopant dupa 2020 deci totul este si va fi bine … Vasilescu-Piramidon si Isarescu-Xanax sunt nemuritori, la ei orice veste e una buna.

Leave a Reply