Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a vorbit, miercuri, în emisiunea „Punctul de întâlnire”, despre taxe, impozite, salarii și pensii.

Ministrul a vorbit despre principalul atu al României în Europa. „Sunt și situații în care contează numărul populației. România poate să aibă acel rol de mediator la masa europeană”.

Despre TVA

„În România avem cea mai mare neîncasare de TVA din Europa. Clasa politică din românia de după ’89 este cea care se face vinovată, faptul că a permis intrarea în sistem a unora care nu au ce să caute în administrație. Și apoi ne întrebăm de ce e așa slabă administrația. O administrație slabă este un pericol pentru siguranța națională pentru că, pe lângă faptul că ai oameni care nu îți aduc soluții la probleme, ai oameni care blochează și care nu acționează proactiv pentru a sprijini economia. Un exemplu a fost legea insolvenței. Câte piedici am întâmpinat până când acest act normativ, atât de necesar, a fost aprobat de guvern. Nu mă plâng ca ministru. Ține de fiecare dar asta e situația. Pe de altă parte, eu ce am promis se va face și oamenii vor vedea schimbările începând cu anul viitor”, a spus Eugen Teodorovici.

Întrebat dacă va crește valoarea TVA, ministrul a spus că „Guvernul a spus foarte clar de la început că așa ceva nu se va întâmpla. Nu am făcut niciodată acest lucru. Luăm în considerare scăderea TVA de la 19% la 18%. Sub nicio formă TVA nu va crește. Eu nu am această abordare”.

Taxa auto

Despre taxa auto, Teodorovici precizează că acest lucru „Este un pricipiu european și va fi o discuție la nivel de Guvern, ca românii să nu fie afectați. Ideea este să vii cu soluții care să crească economia”.

Noua lege a pensiilor

„Este foarte importantă zona de finanțe, cum găsește soluții la ceea ce ne-am asumat. Nu trebuie să omorâm zona privată, zona economică. Nu cred că am luat vreo măsură care se afecteze fie mediul privat, fie persoana fizică. Ceea ce avizăm, va fi sustenabilă. Obligația noastră, la finanțe, este să găsim acea resursă de finanțare. Trebuie să mergi acolo unde sunt probleme și să găsești soluții”, a spus Eugen Teodorovici despre noua lege a pensiilor.

”Clasa politică de după 1990 este vinovată pentru faptul că România de astăzi este cel mai slab colector de TVA din Europa (…) Au permis intrarea în sistem a tuturor, a unora care nu au ce căuta în administrație. În administrație oameni incompetenți sunt chiar un risc la adresa securității naționale pentru că un stat slab nu ajută pe nimeni. Sunt oameni care blochează, care nu gândesc pro-activ și nu ajută economia.”, a declarat Eugen Teodorovici, la Antena 3.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, afirmă că a propus să se renunţe la imunitate în cazul declaraţiilor politice, astfel încât parlamentarul să răspundă pentru afirmaţiile pe care le face de la tribuna Parlamentului.

‘Am avut azi o moţiune simplă în Parlament, pe care colegii mei de la PNL au iniţiat-o şi au depus-o şi chiar şi colegul meu de coaliţie Varujan Vosganian spune că premergător acestor moţiuni ar fi bine să ne întâlnim cu toţii, cei care semnează moţiunea, cei care sunt la guvernare, cei care sunt în Parlament pe anumite zone să poată să stabilească cifrele corecte, pentru că în Parlament eu spun cifrele, cifrele mele sunt oficiale, pentru că nu îmi permit să spun nimic decât ceea ce e oficial, dar vin alte declaraţii politice care spun alte cifre. Lumea ce să mai înţeleagă? Am propus chiar să renunţăm la imunitate parlamentară în cazul declaraţiilor politice, ca fiecare parlamentar, când declară lucruri neadevărate de la tribuna Parlamentului, să şi răspundă. Sunt convins că nu o să fie acceptat acest lucru, dar poate din respect faţă de români să renunţăm la imunitate parlamentară, ca să fii responsabil de ceea ce declari în faţa poporului. Dacă eu spun o cifră, tu vii cu altceva, vii cu fel de fel de date false. Pensionarul aude că nu mai sunt bani de pensii, omul de afaceri spune uitaţi ce creşte TVA sau altă măsură. Ce să creadă oamenii când se uită la Parlamentul României?’, a declarat Teodorovici miercuri seara, la Antena3.

PNL a depus săptămâna trecută o moţiune simplă pe Finanţe, intitulată ‘Tripleta Dăncilă – Vâlcov – Teodorovici sugrumă administraţia publică din România’, care a fost dezbătută şi supusă votului miercuri în plenul Camerei Deputaţilor.

La dezbaterea moţiunii, Eugen Teodorovici, a afirmat că situaţia stă ‘exact invers faţă de acuzaţiile false’ cuprinse în text, iar acestea sunt cauzate de diletantism în abordarea problemelor din domeniul fiscal-bugetar, la fel ca la precedenta moţiune.

‘Ca şi atunci, şi acum sper că autorii moţiunii vor reuşi să înţeleagă de această dată cum funcţionează sistemul financiar din România şi situaţia adevărată din economie. Ca şi atunci, şi acum sper că, dacă tot mi se propune în repetate rânduri să dau lecţii şi meditaţii, în sfârşit Partidul Naţional Liberal va învăţa să înţeleagă corelaţiile macroeconomice fundamentale, va învăţa cum se interpretează corect datele statistice oficiale după metodologii ale Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Eurostat. Şi, desigur, va reţine câteva soluţii de politici publice pe care ar trebui să le aibă în programul alternativă de guvernare, program pe care de doi ani se străduiesc să-l propună românilor, fără vreo şansă de reuşită, slavă Domnului!’, a afirmat Teodorovici.

În opinia acestuia, moţiunea este o oportunitate pentru cetăţenii români, care pot vedea prin intermediul media ‘ignoranţa opoziţiei’, ‘lipsa cunoştinţelor de bază în domeniul economic’, ‘inexistenţa argumentelor’ şi ‘greutatea în a stabili vreo corelaţie macroeconomică corectă’.

 

4 COMMENTS

  • socialismul falimentar e principiu european. Juncker a dezvelit statuia lui Marx, facuta cadou de China… elocvent, nu?
   In UE ti se ia cam 50-60% din ce produci, in SUA cam 30-35%. Ca sa isi dovedeasca utilitatea si sa-si justifice privilegiile, politrucii europeni inventeaza motive ca sa taxeze, sa impoziteze cit mai mult si cit mai multe. In UE, politrucii se mindresc cu cite taxe colecteaza, cu cit “iti dau” ei. In SUA, se mindresc cu cite locuri de munca au creat, cu cit a crescut bursa. In UE important e cit iti da statul dupa ce ti-a luat cit a vrut; in SUA important e cit cistigi, cit investesti si cit cistigi din investitie.
   Asta-i diferenta. UE e un faliment, SUA au fost, sunt si vor fi lideri si cetatenii lor o duc in medie mai bine. La fel in UK. Nimic nu e intimplator, totul are o cauza.
   Din pacate, prea putini vad in ce eroare fundamentala suntem… in citiva ani orinduirea socialista europeana va da faliment pentru nu vor putea livra toate promisiunile lor utopice: pensii, salarii, sanatate,etc Sigur, intii vor mari si mai mult toate taxele si impozitele, abia dupa aia va veni implozia finala. Asa ca, baieti, investiti, nu asteptati pensia de la stat.

 1. Buna ziua, am urmarit in reluare emisiunea dumneavoastra de ieri 03.10.2018. Sunt stupefiat de discursul ministrului de finante referitoare la recuperarea taxelor restante de catre ANAF, total in discordanta cu situatia reala. In cazul meu, am primit poprire pe conturile bancare pentru CASS datorat in perioada 2004-2012 (aprox. 750 lei), fara nici un fel de notificare prealabila despre sumele datorate, fiind instiintat de catre ANAF exact in ziua in care s-a infiintat poprirea. Nu va mai spun cat a durat ridicarea popririi in conditiile in care eu sunt rezident in alta tara. Despre ce informare a cetatenilor vorbeste individul respectiv? Despre ce bonificatie? Mi-au fost impuse dobanzi si penalitati. Vroia sa isi ceara scuze populatiei? Jalnic…Ma indoiesc ca ANAF-ul a avut ceva personal impotriva mea, mai degraba este un mod de lucru. Acest ministru ori este total dezinformat ori doreste sa dezinformeze. Consider ca in ambele cazuri ar trebui sa se retraga impreuna cu toti colegii sai dar mai ales in frunte cu liderul guvernului, personaje pe care in mod de neinteles ii promovati la emisiunile dumneavoastra.

  Cu respect,
  Andrei Fulea

 2. Am incercat acum o ora sa postez un comentariu mai amplu si nu am reusit, probabil am folosit prea multe cuvinte. Incerc acum sa fiu mai concis. Acest ministru al finantelor ori este dezinformat ori doreste sa dezinformeze audienta cu privire la recuperarea datoriilor restante. Despre ce bonificatii sau perioade de gratie vorbeste individual in conditiile in care ANAF-ul intai iti popreste conturile si apoi te notifica despre poprire. Probabil este o metoda generala, ma indoiesc ca respectiva institutie are ceva personal cu mine. Va descalificati ca jurnalist domnule Tudor promovand astfel de personaje in frunte cu “doamna Socoteala”

  Cu respect,
  Andrei Fulea

Leave a Reply