Ministrul de externe român Teodor Meleşcanu a subliniat marţi că executivul Uniunii Europene ar trebui să se sesizeze în legătură cu discriminarea referitoare la legea austriacă privind ajustarea alocaţiilor acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii lor în Austria, act normativ intrat în vigoare la 1 ianuarie.
”Nu face parte din priorităţile Preşedinţiei noastre. Este o chestiune care interesează România, este o problemă care pentru noi este prioritară, la nivelul Uniunii Europene deocamdată se mai discută. Din punctul nostru de vedere lucrurile sunt foarte clare: noi considerăm că la nivelul Comisiei Europene ar trebui să se sesizeze în legătură cu discriminarea care se aplică muncitorilor români, polonezi, ungari, cehi, slovaci în Austria în condiţiile în care aceşti muncitori contribuie nu numai la dezvoltarea şi bunăstarea Austriei, ci şi la hrănirea bugetului de stat al Austriei şi, în aceste condiţii, nu înţelegem de ce se poate merge pe o idee de discriminare. Sperăm foarte mult ca la nivelul Comisiei să fie adoptată o decizie, să fie sesizată Curtea de Justiţie a UE şi dacă se va întâmpla acest lucru vom fi alături de Comisia Europeană în această cauză”, a afirmat şeful diplomaţiei române, după prezentarea priorităţilor Preşedinţiei române a Consiliului UE în comisiile pentru dezvoltare (DEVE) şi afaceri externe (AFET) ale Parlamentului European.
Legea austriacă privind ajustarea alocaţiilor acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii lor în Austria a intrat în vigoare la 1 ianuarie. Conform normelor aplicate anterior acestei date, alocaţiile acordate de sistemul austriac de ajutoare sociale puteau ajunge la suma de 233 de euro pe lună pentru un copil, sumă pe care guvernul de la Viena o consideră disproporţionată în raport cu nivelul preţurilor şi al salariilor din unele ţări vecine, scrie Agerpres.
La 7 ianuarie, Comisia Europeană a anunţat va analiza îndeaproape legea din Austria privind ajustarea alocaţiilor copiilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii în ceea ce priveşte compatibilitatea ei cu legea UE, dar a precizat că în principiu legislaţia comunitară nu permite indexarea acestor beneficii.
Teodor Meleşcanu declara pe 6 ianuarie, la Digi 24, că guvernul român evaluează posibilitatea de a se adresa CJUE în cazul intrării în vigoare, în Austria, a legislaţiei privind ajustarea nivelului alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi ai lucrătorilor din acest stat membru în funcţie de costul mediu al vieţii din ţara de rezidenţă a copilului.