NATO respinge “afirmaţiile false” ale Rusiei conform cărora Ucraina se pregăteşte să folosească o “bombă murdară”, a declarat luni Secretarul General al Alianţei, Jens Stoltenberg, subliniind că Moscova nu trebuie să folosească acest “pretext” pentru o “escaladare”, relatează Reuters şi AFP.

“Aliaţii NATO resping această afirmaţie. Rusia nu trebuie să folosească aceasta ca un pretext pentru o escaladare” a conflictului în Ucraina, a scris Jens Stoltenberg pe Twitter, după convorbiri cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, şi cu ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Rusia a afirmat luni că Ucraina a intrat în “faza finală” pentru fabricarea unei “bombe murdare”, o acuzaţie pe care Moscova a lansat-o începând de duminică şi care a fost respinsă de Kiev şi de aliaţii săi occidentali.

Ucraina şi Occidentul văd în această ameninţare o pregătire pentru un atac desfăşurat sub “steag fals”, suspectând Rusia că este dispusă să detoneze ea însăşi o “bombă murdară” pentru a justifica o escaladare militară, de exemplu prin folosirea unei arme nucleare tactice ca represalii.

O bombă radiologică sau “bombă murdară” este formată din explozibili convenţionali înconjuraţi de materiale radioactive care sunt diseminate în praf în momentul exploziei, scrie Agerpres.

Leave a Reply