Spre deosebire de UE, in NATO solidaritatea e deplina. Si foarte benefica pentru tari ca Romania !

Într-un comunicat, MApN anunta ca in perioada 1 mai – 31 august, un detașament al Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii de la Baza Aeriană Coningsby va fi dislocat în România, la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu, pentru a executa misiuni de poliție aeriană împreună cu Forțele Aeriene Române.

Detașamentul britanic va fi compus din patru avioane Eurofighter și aproximativ 150 de militari (piloți și personal tehnic).

Dislocarea avioanelor RAF în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO pe flancul estic al Alianței atât în zona de nord, cât și în zona de sud. Astfel, sporirea măsurilor privind misiunile de poliție aeriană s-au desfășurat până în prezent simultan sau prin rotație pentru a asigura securitatea spațiului aerian al Țărilor Baltice, Beneluxului, Islandei și Bulgariei.

Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun vor contribui la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare și la consolidarea interoperabilităţii dintre forțele aeriene române și britanice.


Misiunile de poliție aeriană pe care Forțele Aeriene Regale Britanice (Royal Air Force – RAF) și Forțele Aeriene Române le vor desfășura timp de patru luni pe teritoriul României au ca scop “descurajarea agresiunilor sau amenințărilor cu agresiuni” din afara Alianței Tratatului Nord-Atlantic, precum și asigurarea cetățenilor de faptul că “NATO este alături de țara sa membră” și nu intenționează ”să provoace pe nimeni”, a declarat luni, într-un interviu acordat AGERPRES, lider de escadron Peter Singlehurst, din partea Royal Air Force.

Sursa foto: defenceimagery.mod.uk

”NATO va face tot posibilul să descurajeze orice agresiune percepută de oriunde din exterior”, subliniază Peter Singlehurst.

El spune că britanicii vor veni în România cu aparate de zbor Eurofighter Typhoon, iar o parte din personalul ce va deservi membri detașamentului Royal Air Force urmează să sosească în țara noastră peste o lună de zile.

AGERPRES: Care sunt obiectivele principale ale acestei misiuni a Royal Air Force ce se va desfășura timp de patru luni în România?
Peter Singlehurst: Vrem să-i asigurăm pe români că NATO este alături de țara sa membră și că noi, ca reprezentanți ai Royal Air Force, suntem alături de aliații noștri români.

AGERPRES: Cum vă pregătiți pentru această misiune, în contextul situației de securitate din regiune?
Peter Singlehurst: Royal Air Force vede misiunea ca pe o dezvoltare a unor activități pe care le-am desfășurat timp de mulți ani, asemenea Forțelor Aeriene din țara dumneavoastră. În sensul acesta, avem provocarea realizării unor patrule aeriene într-o parte diferită de lume. Dar, patrulele de la granițele sud-estice nu vor fi diferite de ceea ce facem de obicei aici, în Marea Britanie, sau de ce am făcut anterior în cadrul unor misiuni NATO, în regiunea baltică.

AGERPRES: Aveți un program special? Când vor sosi primii militari ai Royal Air Force în România?
Peter Singlehurst: Deja, o parte din echipamente au ajuns. În prezent se lucrează, alături de autoritățile române, pentru realizarea aranjamentelor necesare în cadrul bazei din România. O parte a personalului va ajunge luna viitoare, anterior sosirii unităților de militari.

AGERPRES: Pe lângă eforturile de securizare a spațiului aerian al României și NATO, vor exista, la nivel militar, și alte interacțiuni româno-britanice, în special anul acesta?
Peter Singlehurst: Misiunile de poliție aeriană pe care le vom face împreună cu Forțele Aeriene Române sunt doar un element al măsurilor NATO de asigurare anunțate în 2014. Pe lângă acestea, vor mai fi exerciții NATO. Acestea vor avea loc în timpul verii, cred. Noi vom face aceste patrule.

AGERPRES: Care sunt amenințările ce sunt vizate de această misiune?
Peter Singlehurst: Cred că trebuie să subliniem că această acțiune este o asigurare pentru România că NATO își respectă angajamentele. NATO va face tot posibilul să descurajeze orice agresiune percepută de oriunde din exterior.

AGERPRES: Cât de confortabil este pentru Royal Air Force să facă poliție aeriană la granițele unei alte țări?
Peter Singlehurst: Royal Air Force este obișnuită cu operațiuni în străinătate și avem o lungă tradiție în acest domeniu. Ne simțim foarte confortabil să avem operațiuni într-un mediu NATO și suntem bine pregătiți pentru a face asta. Aceasta este încă o oportunitate pentru a lucra cu aliați importanți. Forțele Aeriene Române sunt un astfel de aliat.

AGERPRES: Pentru dumneavoastră, este o presiune în plus dacă ordinul de a doborî o aeronavă vine din altă țară decât țara dumneavoastră, spre exemplu din România?
Peter Singlehurst: Misiunea noastră este sub comanda NATO, centrul aerian NATO este în Spania. Activitățile pe care le vom desfășura vor fi controlate de NATO. Este o situație comună, pentru care ne-am antrenat timp de mulți ani. Nu este ceva ce nu am mai făcut în altă parte.

AGERPRES: Care sunt provocările pe care Forțele Britanice le prevăd în colaborarea cu Forțele Aeriene Române. Vorbim și de aparate de zbor diferite. Forțele britanice folosesc Eurofighter Typhoon iar cele române — MiG 21 LanceR.
Peter Singlehurst: Patrulele din aer vor fi separate dar, din nou, este vorba de operațiuni realizate cu aliați. De-a lungul anilor ne-am obișnuit să lucrăm alături de diferite forțe aeriene, ce au aparate de zbor diferite. În acest sens, este o oportunitate pentru Royal Air Force să învețe și să înțeleagă cum funcționează Forțele Aeriene Române și este o oportunitate pentru noi să explicăm cum facem lucrurile, în special că Forțele Aeriene Române trec de la MiG la F16, care au intrat recent în dotare.

AGERPRES: Majoritatea exercițiilor NATO, mai ales din regiunea Mării Negre, sunt văzute ca o amenințare de către Rusia. Cum abordați acest lucru?
Peter Singlehurst: În primul rând, acesta nu va fi un exercițiu în sine, este o acțiune de poliție aeriană pe care România o face de mulți ani, la care participă de data aceasta și alte forțe din NATO. Repet ce am spus anterior. Este o misiune de natură defensivă. Politica NATO este de a face aceste patrule într-o manieră defensivă. Nu caută să provoace pe nimeni.

AGERPRES: Dacă vor exista mesaje, și probabil vor exista mesaje de acest tip, că misiunea prezintă o amenințare, care ar fi răspunsul?
Peter Singlehurst: Această misiune nu are ca scop să provoace pe nimeni. Scopul său este să asigure cetățenii români că NATO și-a luat un angajament serios față de un membru al Alianței dar are de-a face și cu descurajarea agresiunilor sau amenințărilor cu agresiuni din afara NATO. Dar, o să repet, aceasta este o măsură defensivă din interiorul spațiului aerian al Alianței Nord Atlantice.

18 COMMENTS

 1. Vad altfel problema, nu prea mi-e clar, am ramas fara avioane ? Noi romanii nu putem sa ne asiguram “politia aeriana”, trebuie sa vina altii ?
  Daca se vor disloca foarte multe forte NATO pe teritoriul Romaniei atunci chiar va fi o amenintare.

  • Sa va explic, pare ca dvs intelegeti : este vorba despre solidaritate aliata in NATO. Toti pt unul, unul pt toti. 28 de membri isi apara teritoriul pt a descuraja orice amenintare. Cum e cea din Est, de exemplu. Romania este NATO, deci se ameninta singura daca isi intareste apararea? Incercati sa intelegeti ca este ceva mai mult decat benefic pt Romania, care singura nu ar putea face fata unor amenintari concrete din Est

   • Probabil ca @Anonimul vroia sa sugereze ca totusi cea mai buna aparare e atacu’! Cred ca spera ca noi sa trecem la atac cu toate liniile, sa nu mai stam si sa ne aparam atat cu avioane luate la mana a doua de la altii, ceva de gen!

    P.S. Eurofighter alea sunt bune rau, am vazut documentare cu demonstratii si detalii tehnice! Daca am fi cumparat din alea, chiar ar fi fost o faza! Asa am luat niste fiare vechi la mana a doua, ca sa nu le dea aia la reciclat direct, aia de ni le-au bagat pe gat! Cosciuge zburatoare, dreac!

    Respekt

   • Mi-ar placea ca aceasta solidaritate sa se manifeste si la palierul civil, la nivel economic, asa poate am avea niscaiva autostrazi, o industrie solida si implicit locuri de munca si un alt nivel de trai.

 2. Politie contra coruptiei, sau contra comunistilor, rusilor si Ciumei Rosii contra carora deja am inteles de foarte multa vreme ca la noi in tara lupta toti astia “de dreapta”, alde Liiceanu si aburitorii din Piata Victoriei?!

  P.S. Politie aeriana impotriva extraterestrilor, sau a cui mortii lor?! Deja ne-au atacat rusii si noi inca n-am aflat sau care e manopera (frectia la piciorul lu’ Prigoana)? Ne-a spart Coreea de Nord!!!

  Respekt deosebit

   • D-le Tudor,

    Va stiu ca sunteti un analist pro-NATO si pe deasupra si un pro-american convins. Asa incat, tinand cont de aceste circumstante arhicunoscute ar fi misto totusi daca ati incerca sa nu va pierdeti simtul umorului!

    Respekt deosebit

     • Eu zic ca cel mai prolific segment din societatea noastra care se preteaza la mistocarie este prostia, care e cu mult inaintea politicii! Romania ar putea deveni campioana planetara la caterinca, la cata prostie a fost si e in tara asta! Ne-ar ajunge pentru vreo cateva secole sa facem numai filme cu Stan si Bran si Benny Hill pe baza cantitatii de prostie existenta in aceasta natie! Prostia e atributul national de baza care sta ta la baza atat a penibilului din politica romaneasca, cat si a incompetentei si coruptiei generatoare de saracie si a nivelului de trai scazut perpetue pe aceste meleaguri!

      P.S. A zis unu’, Vintila Mihailescu, profesor universitar cercetator in antropologie sociala, ca cica societatea romaneasca este o societate taraneasca, romanii fiind conservatori in marea lor majoritate. Romanii nu sunt deschisi la nou, nu sunt evolutionisti, ce este nou si necunoscut ii sperie. De aceea ei se bazeaza in general pe traditiile si obiceiurilor mostenite.

      Oare o fi avut dreptate?! In mod sigur nu, pentru ca ala e doar profesor universitar cercetator intr-un domeniu, pe cand noi romanii suntem deja experti in tot pe peste tot, se stie! Contestarea a devenit sport national in tara noastra, toata lumea contesta pe toata lumea si se contesta totul in toate directiile! Asta este si baza organizarii unei societati, ce dreac! Doar nu degeaba suntem noi romanii atat de creierosi!

      Respekt

 3. In 2016 in SUA au fost desfiintate peste 9000 de laboratoare de amfetamina. De asemenea, in SUA la fiecare 6 minute este raportat un viol. Agresivi rau si americanii astia cu politia planetara, mama democratiei, sa moare copiii lor. Face urat de la chimicale, a facut abces la premolar

 4. Off-topic:

  Pai ce-a facut ma nene, ma?! Deja il cheama stapanirea UE a doua oara pe nea Dorel Toader la Bruxelles? Ma nene, nu prea se inteleg astia cu el, stapanii dreac! Sau poate se negociaza, cine stie!

  Pai s-a dus comandou american format din Hans G. Klemm solist, peste nea Dorel Toader de la minister? S-a dus ca ala o chemase pe marea procuroare a vietii, pe plagiatoarea de “doar 4%” Kovesi, care cand a auzit ca o cheama nea Dorel Toader l-a sunat pe SEFU’ Statiei CIA din Romania care ala l-a sunat in regim de urgenta pe Klemm asta si l-a trimis peste nea Dorel la minister sa se duca si sa-i tina paravan la sluga lor, procuroarea vietii plagiatoare de “doar 4%” Kovesi de la DNA?

  S-a speriat stapanirea de peste ocean ma nene ma, ca nu cumva sa nu le schimbe nea Dorel cumva sluga ca le combinatiile oamenilor lor de afaceri de pe la noi, ca daca se redeschid cumva dosarele alea mari de coruptie cu tunurile date de oamenii de afaceri straini pe la noi s-a terminat, aia nu mai e lupta anticoruptie, ce dreac!!

  P.S. Pai ce face ma nene ma, si eu care credeam ca Romania e stat liber, suveran si independent si ca noi am avea si constitutie cica, si legi, vrajeli etc. Pai ce-am facut ma nene, ma?! Romania, caz real! Ca un fel de colonie de tara! S-a mai intamplat o data demonstratia, la referendumul de demitere a Chiorului din 2012. Cine n-a vazut si nu a inteles nimic atunci, n-are cum sa-nteleaga ceva din ceva nici pe vremea asta. Retardati, loviti cu scandura, viitor de aur tara noastra are! Mai ales ca suntem suverani, independenti si restul de vrajeli. Clar!

  Suntem in plin ev mediu dreac, cu stapanire si cu slugi, cu tari care sunt colonii dar cic-ar fi democratie, partial color, ce dreac! Pa, pa

 5. eu zic sa se emita pasapoarte de pt spatiul NATO direct, ce o tot frecam cu Schengen sau UE?
  si gata. moneda sa fie iar dolarul ca dreaq… de cand a iesit EUR avem numai :de bine” de la Statele Unite :))

Leave a Reply