Trei aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane au aterizat joi, 17 februarie, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.
Detașamentul german, format din aproximativ 60 de militari (piloți și personal tehnic) și aeronave Eurofighter Typhoon, va executa, alături de militarii Forțelor Aeriene Române şi Forţelor Aeriene Italiene, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, în următoarele 3 săptămâni.
Forţele Aeriene Germane au mai fost prezente în România, în vara anului trecut, alături de Forţele Aeriene Regale ale Marii Britanii, în baza Declaraţiei comune privind interoperabilitatea aeronavelor Eurofighter Typhoon pentru executarea în comun a misiunilor de poliţie aeriană.
Misiunile de instruire în comun au ca principal obiectiv creşterea interoperabilităţii între aliaţii din cadrul NATO, iar misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare.
——————-
Patru avioane de vânătoare britanice Typhoon au sosit la baza aeriană a RAF (forţele aeriene britanice) din Akrotiri, în Cipru, de unde vor începe în scurt timp împreună cu aliaţi din NATO misiuni de patrulare în estul Europei, a transmis joi Ministerul Apărării de la Londra într-un comunicat citat de agenţia cipriotă CNA.

Contribuţia substanţială a Marii Britanii la consolidarea NATO în Europa de Est întăreşte apărarea terestră, pe mare şi în aer a Alianţei, în contextul actualelor tensiuni cu Rusia, subliniază comunicatul.

Potrivit ministerului, nava HMS Trent a început deja patrulările în estul Mediteranei alături de aliaţi din Canada, Italia, Spania şi Turcia, iar nava HMS Diamond se pregăteşte să pornească în zilele următoare spre aceeaşi zonă şi să alăture aliaţilor din NATO.

De asemenea, Marea Britanie îşi dublează numărul de militari şi trimite echipament suplimentar în Estonia, adaugă comunicatul, precizând că transferul trupelor şi al echipamentelor începe joi.

‘Majoritatea celor 350 de puşcaşi marini din Comandoul 45 angajat în Polonia au sosit deja. Am plasat de asemenea încă 1.000 de militari în stare de alertă în Marea Britanie pentru a sprijini un răspuns umanitar, dacă va fi nevoie’, menţionează comunicatul.

Potrivit sursei, Marea Britanie a livrat Ucrainei sisteme de armament uşor, antitanc, defensiv, precum şi veste de protecţie, căşti şi cizme militare.

‘Marea Britanie este cel mai mare contributor european la NATO. Am desfăşurat mai multe trupe în cadrul Prezenţei Consolidate Înaintate decât orice alt stat aliat, iar nava HMS Prince of Wales conduce Forţa Maritimă Înalt Operativă a Alianţei’, se mai spune în comunicatul de presă, care aminteşte că Londra i-a sfătuit pe toţi cetăţenii britanicii să părăsească Ucraina ‘imediat’.

Leave a Reply