Ministerul rus de externe a reacționat la răspunsul american cu privire la garanțiile de securitate cerute de Moscova. Rusia ”va fi forțată să răspundă, inclusiv cu măsuri militare-tehnice”, dacă nu există garanții de securitate din SUA, a transmis Kremlinul.

Scrisoarea nu a fost publicată, dar jurnaliștii de la ziarul rus Kommersant au văzut documentul de 10 pagini și i-au făcut o defalcare completă.

Joi, ambasadorului SUA John Sullivan, care a fost invitat la Ministerul rus de Externe, a primit reacția Moscovei la răspunsul american primit anterior cu privire la proiectul de tratat rusesc dintre Federația Rusă și Statele Unite privind garanțiile de securitate. Documentul de 10 pagini notează că ”partea americană nu a dat un răspuns constructiv elementelor de bază ale proiectului de tratat elaborat de partea rusă cu Statele Unite privind garanțiile de securitate”. Rusia, după cum a avertizat Ministerul rus de Externe, va fi obligată să răspundă.

Moscova continua sa mistifice grosolan realitatea, diplomatia rusa apeleaza la tehnici de manipulare, de inversiune istorica si acuzarea adversarilor de ceea ce practica ei.

Intr-o serie de actiuni belicoase la adresa Occidentului, Rusia l-a expulzat pe adjunctul ambasadorului SUA de la Moscova, Bart Gorman, a anunţat joi Departamentul de Stat de la Washington, care a denunţat o “escaladare” pe fondul crizei din jurul Ucrainei, informează AFP.

“Facem apel la Rusia să pună capăt expulzărilor fără fundament de diplomaţi americani” şi “analizăm un răspuns”, a spus un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Anunţul survine în contextul în care Moscova tocmai i-a transmis ambasadorului american John Sullivan răspunsul său scris la contra-propunerile Washingtonului în legătură cu securitatea în Europa şi pe fondul acuzaţiilor administraţiei americane că Rusia că se îndreaptă “spre o invazie iminentă” în Ucraina.

Rusia vrea în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est şi retragerea trupelor şi armamentelor amplasate în ţările care au aderat la Alianţă după 1997.

Această expulzare este “gratuită” şi “considerăm că reprezintă o escaladare”, a afirmat purtătorul de cuvânt citat. Bart Gorman avea “o viză valabilă”, iar mandatul său “nu era încheiat”, a adăugat el.

“Mai mult ca niciodată, acum este crucial pentru ţara noastră să aibă personalul diplomatic necesar la faţa locului pentru a facilita comunicarea între guvernele noastre”, a insistat el.

“Constatăm că măsurile Rusiei au condus misiunea SUA în Rusia la niveluri ale personalului mult sub misiunea rusă din SUA”, a adăugat el, în contextul în care cele două puteri rivale sunt angajate de mult timp în expulzări şi contra-expulzări de diplomaţi pe fondul degradării continue a relaţiilor lor.

Rusia cauta cu orice pretext fabricat un amplu conflict cu Occidentul. Pregatind a 2 a invazie in Ucraina, cerand ca ceasul istoriei sa fie dat in urma cu 25 de ani dupa mentalitatea lor inapoiata, lansand zilnic atacuri grave si provocari de securitate fara precedent in ultimii 30 de ani.

Este cat se poate de evident ca Rusia actioneaza deja intr-o mentalitate de Razboi Rece renascut prin vointa ei.

#SUA,#Rusia, #ColdWar

Leave a Reply