Dupa un desant militar de proportii in Siria care prelungeste criza refugiatilor ce slabeste UE, Rusia consolideaza tripleta ei de influenta in Orientul Mijlociu. Trimite la Teheran o prima transa de rachete din sistemul S-300. Astfel cea mai importanta tara siita din lumea musulmana are sprijinul militar direct al Moscovei. Axa Rusia-Siria-Iran functioneaza pe baze autoritariste, cu acuzatii grave de oprimare a propriilor popoare. Dar axa incearca sa isi exerseze o legitimitate internationala prin lupta declarata impotriva organizatiei extremist si teroriste sunite Daesh, autointitulata Statul Islamic. In afara acestui obiectiv, exista insa multe interese pe agenda ascunsa a Moscovei.
De aproape 1500 de ani, siitii si sunitii se macelaresc in numele religiei islamice. Marile puteri din interiorul lumii musulmane sunt implicate necurat in acest razboi milenar, iar alte puteri din afara lumii musulmane au fiecare cate un parti-pris generator de convulsii permanente.
===========================
Rusia a trimis o primă tranşă a sistemului său de rachete de apărare aeriană S-300 către Iran, a confirmat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Hossein Jaber Ansari, citat de agenţia de presă Tasnim, potrivit Reuters.
‘Noi am anunţat deja că, în pofida unor schimbări în termenul de livrare, tranzacţia este în curs de desfăşurare şi (…) prima parte a echipamentului a sosit deja în Iran, iar furnizarea altor tranşe va continua’, a declarat acesta pentru agenţia de presă Mehr, citată de Interfax.
De asemenea, el a spus că livrarea a fost făcută prin Marea Caspică.
O sursă din structurile legate de exportul rusesc de armament a confirmat pentru Interfax transferul, dar fără să precizeze numărul de sisteme livrate. Contractul privind livrarea de S-300 cu Iranul va fi onorat integral până la sfârşitul acestui an, a mai spus acelaşi responsabil rus.
Rusia anulase în 2010, la presiunea Occidentului, contractul încheiat în 2007 cu Iranul privind livrarea de sisteme S-300, printre cele mai avansate din domeniu la ora actuală. Dar preşedintele Vladimir Putin a ridicat această interdicţie printr-un decret semnat în aprilie 2015, după convenirea unei înţelegeri, înainte de acordul-cadru, între Iran şi marile puteri cu privire la dosarul nuclear iranian.
Israelul s-a opus cu fermitate furnizării acestor sisteme antiaeriene ruseşti către Iran, ţară ce nu recunoaşte statul israelian, scrie Agerpres.