In cadrul Summitului NATO de azi de la Bruxelles, Romania va avea cel putin doua decizii favorabile mentionate in comunicatul final.

Cea mai importanta realizare a tarii noastre va fi amplasarea unui Comandament NATO de 3 stele (corp de armata) pe teritoriul nostru.

Locul urmeaza sa fie stabilit de conducerile militare ale NATO si ale Romaniei.

Romania devine astfel un punct crucial pe harta militara a NATO, avand un lant de comanda integral pe teritoriul sau, subordonat direct Comandamentului Aliat de Forte Intrunite de la Napoli (Allied Joint Force Command – JFCNP).

https://jfcnaples.nato.int/

Impreuna cu restul unitatilor NATO de pe teritoriul Romaniei – NFIU, MNDSE si Brigada Multinationala de la Craiova – noul Comandament va fi varful de lance al planificarilor exercitiilor si misiunilor aliate de aparare si descurajare pe Flancul de Est.

www.nfiu.ro

www.mndse.ro

In avanpremiera nationala, ministrul apararii Mihai Fifor a anuntat aceasta cerinta a Romaniei la Antena 3 in luna martie, la emisiunea Punctul de intalnire :

Comandamentul de 3 stele va avea un cartierul sau general 400 de militari si va coordona exercitii si masuri concrete de aparare aliata pentru 100.000 militari.

Acest Comandament din Romania se va inscrie in cadrul noului concept High Readiness lansat de NATO : Four 30’s – 30 de batalioane terestre, 30 de escadrile de aviatie, 30 de unitati navale gata sa intervina in 30 de zile.

 

25 COMMENTS

 1. Oare, domnule Tudor mai exista in cei 29 ani de democratie ca o personalitate romana sa fie ata de apreciata ca laura Codruta Kovesi

    • Da asta spune multe despre romania, nu? Admitantd ca cea mai apreciata personalitate a romaniei e un procuror, asa-i?
     De ce dracu sa fi avut si noi personalitato din cultura sau arta, sport etc.
     Nu mai bine o “te leaga”?
     Inca ma intreb cand am existat sa existam ca natiune si am devenit o populatie.
     Cam fascista in ultimul timp

  • Desigur, de exemplu Coposu. Dar El era dintr-o alta lume.

   Daca ar fi sa alegem pe cineva mai comun, as spune Raed Arafat: diferenta intre el si Kovesi: cand i-a spus Basescu sa plece, n-a ezitat o secunda – asta e dovada clara ca scaunul era al lui indiferent ce derbedeu spunea ca nu-i asa;
   Kovesi s-a tinut cu dintii de scaun pana in ultima clipa, chiar si dupa CCR i-a spus sa plece – daca mai aveam un dram de stima pentru ea, s-a dus in momentul ala.

   Kovesi (in pofida numelui) e o romanca adevarata – tipul de roman nou inventat de comunisti.
   Se pare ca Arafat n-a apucat sa se romanizeze pe deplin.

 2. Bucurie uriasa, ce sa spun! Imi amintesc de perioada bucuriei prin Irak,Egipt,Afganistan,Siria,Palestina, si nu numai,toti se bucurau de venirea si plasarea unitatilor NATO si s-a ales praful de mare parte a natiunilor si tarilor! Exact la fel,au contribuit cu tot ce se putea aceste tari,si in ce hal au ajuns! Sa vedeti in ce hal se va ajunge,”daca nu se continua executarea impunerilor vestico-occidentale, se intra in forta netinand seama de cetatenii traitori in tara respectiva! Fac acest comentariu dur deoarece actiunile anterioare sunt dovezi clare pentru viitorul tuturor tarilor care executa impuneri ca naivi si parteneri!

   • @Pawlyk, ai citit bine si cu atentie comentariul? Nu e propaganda bolsevica! Ce Igor,ce propaganda,citeste materiale online daca esti tinerel si nu ai analizat cu propria gandire actiunile occidentalo-europene! Vezi intai interesele acestora apoi actiunile in forta intreprinse si nu te mai agata de comentariile celor care inca mai gandesc si vad in perspectiva,mai ales ca intuim actiunile!

 3. Ma bucur sincer pentru Dl. Tudor. Are ocazia in aceste zile sa practice la cel mai inalt nivel meseria de jurnalist intr-un domeniu de suflet al domniei sale.

  • Daca prin asta inseamna ca suntem Pacaliciu’, sau Valetul, da…:)
   Stam si noi la masa bogatilor, facem o figura frumoasa, ne dorim mai mult victoria si suntem in carti. Macar am invatat cum sa ne exprimam, de la atatea stiri cu fotbalisti 😉

 4. E o veste importanta, fara indoiala. Cit e de buna PENTRU RPMANIA, asta poate stabili doar o analiza lucida, COMPLETA si obiectiva, asa cum cea a lui RT n-are cum sa fie. S-au mai bucurat si altii, mai destepti ca noi, si mult mai destepti decit RT, si-apoi nu mai stiau ce sa faca sa scape…
  Cind stai cu capul in pamint, n-ai cum sa vezi decit pina la virful picioarelor tale. Ca sa vezi pina la linia orizontului. trebuie sa ridici fruntea si sa indrepti spatele. Dar, pentru unii, asta ar insemna ca esti KGB-ist, comunist, stalinist, putinist sau, in cel mai ferict caz, ca n-ai lecturi 🙂

   • Prostul, cind n-are treaba, se baga in seama singur.
    De la prima postare pe net si pina acum am folosit un singur nick, fraiere. Cit despre rublele mele, sa-ti dea Dumnezeu fix atitia euroi, nici un cent in plus. Esti prost de behai!

 5. BBC World News 5.30 pm. Surpriza placuta de a-l vedea pe Dl. Radu Tudor adresind o intrebare lui Jens Stoltenberg referitoare la masurile gindite si in curs de implementare ale NATO acele Four 30′ s.
  Foarte Frumos, o ocazie profesionala importanta pentru DVS.
  Problema este insa tensiunea dintre aliatii Europeni si Trump sosit ca o furie ce se abate asupra Germaniei mai intai. Trump ne gaseste pe toti cu ” unghiile netaiate si cu urechile murdare si fara batista curata”, scolarei nedisciplinati si fara temele facute: adica 2% din PIB pentru arme.
  Omul asta care escrocheaza semenii sai de cind s-a nascut, continua pe acelasi ton , arogant, necumpatat, obraznic mai ales ca nu e la el acasa, se afla in Europa care in virtutea istoricei aliante ( 2 razboaie , planul Marshall, si tot ce a derivat pozitiv de a lungul vremii) i-a oferit tot ce se putea in termeni de baze militare terestre si navale, logistica pentru ca sa vina acum si sa te “scuipe” in ochi ca deh e nemultumit.
  Pai cum poti tu sa pretinzi de la o tara relativ mica, cu bugetul pe care il stim, mai saraci decit ceilalti parteneri, sa vii, sa ceri 2% din PIB? Fifor Nick Named “moartea pasiunii” a promis si ce nu se poate.
  Avem pe teritoriul nostru cel putin 11 locatii de variabila importanta (indicate pe harta cu ceva timp in urma) care sunt practic la dispozitia totala a a trupelor de orice fel si neam, si mai avem de dat cine stie cit dupa parerea acestui personaj discutabil ca se folosesc un eufemism si un compliment.
  nu m-as mira sa bata palma cu Putin cel de care vrea sa ne apere. E imbarasant modul in care procedeaza si cu War Trade cu Europa, cu China .
  This is how not to make America Great again, on the contrary more isolated and less friendly.

 6. “(ANSA) – WASHINGTON, 11 LUG – Donald Trump avrebbe proposto al vertice Nato non solo di raggiungere il 2% delle spese militari rispetto al Pil ma di elevare il tetto al 4%. Lo riporta il Guardian, citando quanto riferito ai cronisti dal presidente bulgaro Rumen Radev.”

  In 2 cuvinte nemaipomenitul Donald ar fi propus la summitul NATO nu numai acel fatidic 2% din PIB (pedeapsa pentru tarile mai modeste) el joaca la mai mare si propune sa se ridice plafonul la 4% dupa cum releva agentia ANSA (italia). Propunerea s-a abatut pe nefericitul Presedinte Bulgar Rumen Radev.
  Pariem ca Fifor.Vifor va imbratisa cu entusiasm propunerea? (!)
  Nimic nu e prea mult pentru aliatul strategic care ne iubeste ….tare mult.
  CNN afirma acum citeva minute ca asa zisa cheltuiala enorma pentru NATO este o fixatie a lui Trump, Este si un fake cu marca Trump.

 7. E vb de acelasi comandament de la Timisoara de care vorbea Fifor acum o luna? Si daca da, in cat timp va deveni operational?

Leave a Reply