Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună ziua!

Jurnalist: Bună ziua! Domnule Președinte, în contextul riscurilor de securitate la Marea Neagră, dar și al pledoariei dumneavoastră pentru o abordare unitară pe Flancul Estic, ce angajamente suplimentare de securitate sperați să obținem la acest Summit pentru România?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Summitul este extrem de important, părerea mea, pentru NATO și, sigur, cu accente deosebite pentru România. Se știe că obiectivul principal este consolidarea, întărirea, posturii defensive a NATO, dar pentru noi asta înseamnă lucruri foarte concrete. Noi am oferit un centru de comandă foarte important pentru a îmbunătăți coordonarea activității NATO din zona noastră, cu șanse bune de a obține acest centru. Și pentru noi este, evident, foarte importantă atenția pe care vrem să o dăm zonei Mării Negre. Iarăși aici, cu șanse bune, la inițiativa noastră, este o sesiune specială dedicată Mării Negre, la care este invitată și Ucraina, și Georgia. Noi credem că vom obține nu doar o atenție sporită pentru Marea Neagră, ci și o prezență a NATO sporită pe zona, pe regiunea Mării Negre, ceea ce pentru noi este foarte important. Iar Brigada Multinațională va fi mult mai importantă, fiindcă ea va deveni o Brigadă cu prezență permanentă, deci o Brigadă care va constitui un pol important pentru securitatea din zona noastră, din întreaga regiune.

Jurnalist: Domnule Președinte, una dintre provocările majore ale acestui Summit, dincolo de jocul Rusiei pe Flancul Estic, este chiar relația Statelor Unite cu restul aliaților. Din perspectiva țării care se achită de obligațiile financiare convenite, estimați că se va ajunge la o înțelegere sau este posibil ca după acest Summit neînțelegerile să se adâncească?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Acesta este un punct pe care l-am subliniat și eu, și o să îl subliniez în continuare. Împărțirea echitabilă a sarcinilor este necesară, nu putem să acceptăm ideea că unii contribuie și alții beneficiază, și pot să vă spun că România, încă de acum câțiva ani, de când am preluat mandatul, a avut poziția pe care am reafirmat-o de fiecare dată. România nu mai este demult un simplu receptor de securitate. România a înțeles că în NATO, sigur, beneficiezi de protecția NATO, dar noi vrem să fim un furnizor de securitate pentru întreaga regiune.

Or, furnizor de securitate înseamnă, evident, să ai forțele armate într-o stare foarte bună, foarte bine pregătiți și foarte bine dotați. De aceea, vă amintiți, poate, că prima acțiune mare politică pe care am făcut-o când am început mandatul a fost să adun toate forțele politice și împreună am hotărât să alocăm 2% pentru apărare mult mai repede decât se convenise. Vă amintiți, pentru NATO, termenul de ghidaj a fost 2024. Iată, noi am început deja de anul trecut, deci noi luăm treburile acestea foarte serios, și dotarea, și oferirea de securitate. De asta suntem prezenți cu foarte mulți oameni în Afganistan, de exemplu. Suntem prezenți în Irak, suntem prezenți în Kosovo, și așa mai departe. Deci, noi înțelegem din capul locului rolul nostru și ca furnizor de securitate.

Jurnalist: Dacă îmi permiteți și o întrebare pe politică internă. Care sunt argumentele pentru care ați decis revocarea din funcție a doamnei Kövesi?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Cred că vă amintiți, sper să vă amintiți, și îmi face plăcere să o spun cu voce tare: eu respect statul de drept, respect Constituția, și aceste lucruri nu le spun de complezență sau de slogan!

Eu îmi doresc pentru România o întărire a statului de drept, o întărire a democrației. Calea românească trebuie să fie calea democrației consolidate, care se bazează pe valorile noastre, pe care se bazează și NATO, și Uniunea Europeană. De aceea suntem aici. Noi nu suntem musafiri. Noi suntem aici membri cu drepturi depline.

Deci, calea românească este calea valorilor democratice și a statului de drept. Eu îmi doresc pentru țara mea o întărire a statului de drept. Și atunci, este evident că primul om în stat este primul care respectă statul de drept, respectă deciziile Curții Constituționale. Drept pentru care am pus în aplicare decizia Curții Constituționale. Nici într-un moment nu a fost o opțiune pentru mine să nu respect Constituția, să nu respect statul de drept. Dimpotrivă, eu îmi doresc ca acest pas pe care l-am făcut să fie înțeles ca și un pas în supremul respect pentru Constituție.

Însă, dacă am ajuns la această temă, vreau să fie foarte, foarte clar un alt lucru: dacă cineva acum se bucură că lupta anticorupție încetează sau încetinește, nu, nici vorbă! Deci, lupta anticorupție trebuie să meargă înainte și va merge înainte!

Știți foarte bine că eu m-am exprimat în repetate rânduri despre performanțele DNA. DNA este un corp de profesioniști foarte bine pregătiți. DNA trebuie și va merge mai departe! Deci, lupta anticorupție va merge cu toată forța mai departe.

Iar, până acum, acest pas pe care l-am luni nu mi-a schimbat părerea mea personală despre activitatea DNA și, inclusiv, activitatea doamnei Kövesi. Au făcut o treabă foarte bună! Sunt oameni foarte bine pregătiți. Și această activitate trebuie apreciată. Eu am apreciat-o tot timpul și am sprijinit-o tot timpul. Și pot să spun fără niciun fel de problemă că voi sprijini în continuare, poate și mai mult, lupta anticorupție.

Mulțumesc!


INTERVENTIA PRESEDINTELUI ROMANIEI LA REUNIUNEA NAC DE LA SUMMIT

Secretary General. Dear Colleagues,

We meet in Brussels again to chart the strategic lines for future action, based on our efforts so far.
1) First, we should ensure a stronger defence and deterrence. The work on the coherence and effectiveness of our Forward Presence is still in progress. We need to have the right forces, with the right readiness and ability to move, the right command structure and the right capabilities to act effectively as a real deterrent.
We need a unitary approach and a unified defence planning for the whole Eastern Flank. We need to fully implement our coherent posture in the region across all dimensions – land, sea and air. Romania has made concrete proposals on increasing the Forward Presence capacity in the Black Sea region. We are acting to enhance the readiness of the Multinational Brigade we host.
This will make it able to act in all circumstances, including for conflict and crises. At the same time, Romania has offered to host a multinational command and control capacity at corps-level in support of the Forward Presence in order to ensure coordination in the movement of reinforcements. We are grateful for the political backing so far and we count on your further support.
2) Second, we need swift decision making and increased military readiness. That is why I thank President Trump for the Readiness Initiative. This measure together with properly enabling SACEUR’s area of responsibility and the reinforcements will bring us closer to our common aim – a stronger defence and deterrence.
3) Third, we should increase NATO’s role in fighting terrorism. The Defence Capacity Building Initiative is effectively assisting the partners in our South. We must continue our efforts to root out ISIL. Romania is contributing with military trainers for the Iraqi Special Forces and we will shortly contribute with gendarmes. We will also take part in the NATO Mission in Iraq that we are deciding upon today.
4) Fourth, we should take forward the Open Door Policy. Romania fully supports the decision to send an accession invitation to Northern Macedonia.
5) Fifth, burden sharing is key for our deterrence efforts. Romania is delivering on this: in 2017 we have allotted2% of GDP for defence and we made significant progress in spending for modernizing our armed forces, thus having the one of the highest annual increases in percentage points within NATO. Over 33% of spending was allocated to major equipment acquisitions, and this year it will be 35%. We are firmly committed to continue.
Thank you.

19 COMMENTS

 1. “Sikkkktir” penibilule! Si tu ai contribuit la distrugerea acestei tari sialungarea propriilor cetateni din tara! Si tu te mandresti cu mizeriile si minciunile pe care le inghiti,si tu alaturi de toata gloata de perindati politic in cei 28 ani va mandriti de distrugerea armatei romane,ati distrus tot ce inseamna unitate militara exact cum ati facut cu notiunile de: proprietate,familie,educatie,sanatate,profesionalism si pot cintinua!

  • Hai, baga ceva de spitale si autostrazi, ca e placa voastra preferata. Cei care incearca sa distruga tara asta sunt ciumatii tai rosii bai nene parere… O sa le intre la siberieni morcovu-n fund, sa vezi cand o sa le intre si iepurele cu tot cu morcov.

   • @Pawlyk,sa iti intre tie si a lor tai care sunteti in tara,daca asa gandesti! Ciumati sunteti toti care ganditi si executati ce vi se ofera! Nu aveti nicio optiune de a alege ce e bun pentru voi!

    • Absolut patetic raspunsul tau.. Nu ca m-as astepta la mai mult de la un postac ce-si castiga o paine si 50 g de vodka dupa ce posteaza 3-4 comentarii (ordine) lipsite de orice noima. Dar asta e, rubla e de rasul curcilor si ciolovecii nu-si mai permit sa plateasca decat niste scursuri hidoase la care si singurul neuron inca activ le joaca feste. Slab ba nene parere…, foarte slab. Odihneste-te in pace!

   • @Pawlyk
    Ce autostrazi ca e tara plina de ele , le-a facut basescu pe toate si ca ministru al transporturilor si ca primar si ca presedinte si ca turnator.
    Ca doar nu-ti imaginezi ca a stat ca securistu si s-a ocupat numai de dosare ale adverasrilor politici.
    Ca sa nu mai vorbesc cate spitale a facut basescu. Le-a facut inchizandu-le. Uite vrea si Iohannis sa le faca dar nu mai are loc.

    Si acum astia de la ciuma rosie, mama lor de nenorociti, dublara salariile la medicii romani sa ramana in tara. pai eu vreau medici straini mai nene din Iraq si Sudan. Ca astia romani e corupti !

  • Vezi ca vara se fac discounturi la psihiatrii pentru cei defavorizati, acolo poti sa-ti dai cu Parerea ca esti sub supraveghere.

 2. Vom? Vor obtine! Dupa cum a crescut densitatea de minoritari garantat vanghelie la casele de marcat din falimentara este sigur dat startul la debarcarea lui mos craciun de la sibii. Jurnalistii se vor pregati cu bombardamente lansate catre mos gerila de la belina aducator de fericire in randurile borfasilor. Nu imi este teama decat ca o sa aud iar despre greua mostenire ramasa de pe urma somnului adanc al lui iohha.

 3. Ai vazut-o prin ochelarii de soare,arogantule?!
  Tu stii de ce poarta ochelari de soare bipedul/bipeda?! Sa vada in culori marite ce cauta sau ce isi doreste!

 4. poate ii spune cineva acestui “ganditor” ca exista un tratat semnat la Montreaux care nu permite prezenta navelor apartinand statelor non riverane marii negre in numar nelimitat si pe termen nelimitat.mai exact nave militare cu un tonaj total maxim de 30000 tone(o fregata fremm italiana are 6700 tone iar un distrugator american arleigh burke 10000 tone) nu pot stationa mai mult de 21 de zile in apele marii negre.asta inseamna maxim un distrugator +3 fregate apartinand tarilor nato non-riverane marii negre.daca mai apare prin zona si infanteria marina cu lpd-uri austin(17000 tone) sau san antonio(25000t) situatia se complica si mai mult.are niste niste consilieri herr president de toata jena.

  • ce dracu’ sa faca rusii cu el? gazprom-ul exporta pe an cat banuiesc astia ca ar exista in platoul marii negre.plus ca este exploatare off-shore, costisitor de valorificat.

  • Ai dreptate, gazul nu-l dam rusilor, ci “partenerilor strategici”. Nu-i tot una ?
   Mi-e dor de Eminescu, Tepes (Doamne), Iorga, Titulescu, Ceausescu, Ferdinand I si lista marilor patrioti romani poate continua. La gunoi cu tradatorii si pigmeii zilelor noastre.

 5. Dar ce credeti ca trebuia sa faca Iohanis acolo? Sa spuna ca nu vrea ca Romania sa aiba o armata functionala, ca nu vrem sa fim jucatori la Marea Neagra, ca nu ne bagam la Nato si ramanem sa ne rugam de bunul Dumnezeu sa le aduca aminte rusilor ca si noi suntem ortodocsi si mila crestineasca…. Ba nu, chiar a reprezentat bine interesele Romaniei. O sa vedem insa ce se intampla in tara, cum trecem de la vorbe la fapte. Si Iohanis ar trebui sa se asigure ca face tot ce poate pentru a-si sustine declaratiile.

 6. Asta cu prezenta sporita la Marea Neagra e pentru noi astia care le inghitim pe nemestecate. Prezenta este una majora si nu de azi de ieri.
  In ritmul asta, tare mi-e frica, ca-n cativa ani nu vom avea unde face plaja, la malul marii romanesti, Grecia, asteapta-ne.

 7. Domnule Tudor, cine-l mai crede pe acest “presedinte”, acest Munchaussen dimboviteano – sibian?
  Cu acest ghiocel al politicii EXTERNE (ca in aia interna e paraleu) romanesti, Romania nu va obtine NICIODATA NIMIC! Va lua cu supusenie (ori)ce i se ofera, apoi va incerca sa acrediteze ideea ca, de fapt, ne-am luptat pe metereze, prin fum si baionete, ca sa obtinem acel lucru.
  Cind iohahanes stie ca valoarea lui intrinseca e ZERO si ca e acolo unde e multumita unora si altora, e limpede ca nu va avea niciodata niciun acces de … verticalitate. asa incit, ceea ce “a obtinut Romania” este, de fapt, ceea ce altii au considerat ca le-ar prinde bine.
  Iar de vrajelile proaste ale ficusului, e podul plin. Auzi la el: “nicio secunda nu mi-am pus problema de a nu respecta Constitutia” Te strimbi de ris!! Mai mint si eu, dar mai cu talent 🙂

  • Il cred pe Președintele Johannis ales de peste 6.3 milioane de romani fata de 10 mii de morți ai lui dragnea prea condamnatul.

 8. Poza cu decupajul lui Fifor cei de la Realitatea spun ca e un Fake news insa daca faceti o analiza simpla in realitate “decupatul este Iohannis. Au decupat imaginea lui Iohannis au curatat in spate persoanele ce ieseau in poza dupa care au facut un paste de Iohannis. Dovada ca au facut acest lucru?
  Deasupra capului lui Iohannis se vede o forma ovalata albastra care deformeaza crengile copacului. Se vede cu ochiul liber o forma ovala de continua in spatele lui Iohannis.

Leave a Reply