Astazi Biroul Electoral Central face anuntul mult asteptat al rezultatului final pentru alegerile din 11 decembrie.

Vom stii procentele exacte, numarul de mandate si redistribuirile.

Dupa acest anunt va fi clar cine are majoritate in Parlament si cine da premierul pe care presedintele Iohannis e obligat sa-l accepte.

Potrivit estimarilor, PSD si ALDE au impreuna o majoritate confortabila. Unele persoane din tabara adversa isi fac sperante ca ALDE ar putea schimba tabara, desi un comunicat de presa al formatiunii lui Tariceanu a dezmintit acest lucru.

 

7 COMMENTS

 1. Stii ce nu inteleg eu? De ce toti se dau de ceasul mortii fara sa cunoasca limba romana. Ca poate daca ar cunoaste si vicabular, poate n-ar mai trebui sa ne defineasca Curtea Constitutionala orice rahat (cu ochi).
  Deci. Constitutia spune ca Presedintele DESEMNEAZA premierul. Desemneaza, in DEX este A INDICA, nicicum a alege!!
  Adica partidele propun, si presedintele, ca reprezentant suprem al poporului il desemneaza, in numele poporului, ca nu il poate desemna PSD sau alt partid in numele poporului!
  Cand te duci cu viitoarea sotie imbracata in mireasa, la popa, ala doar ii rosteste numele, fiind reprezentantul lui Dumnezeu (in speta asta), nu se apuca el in biserica sa-ti faca alte propuneri de foste amante!
  Mai ganditi si in soecial invatati limba romana si un puc de logica, dragi politicieni ai lui peste prajit.
  Asta una. Doi: inteleg silenzio stampa fin PSD de frica DNA-ului, dar asa secretomanie si cenzura n-am mai vazut de la Iliescul cel din 90 incoace. Sper sa-i treaca, deocamdata arata nasol chiar daca da roade

  • Ps: legea ca un condamnat nu are voie sa faca parte din guvern e buna. Daca peste 4 ani, abrogand-o vom aveau un fost criminal premier v-ar conveni?
   Nu trebuie schimbata legea iar (pt un on, ca in guvernul Nastase). Ar trebui facut recurs in anulare sau ceva la cedo cu condamnarea lui Dragnea, pt ca poate solutia in cazul lui e gresita, nu legea!!
   Eu unul ma simt protejat de legea care interzice un condamnat sa faca parte din guvern si mi se pare ca e f rau sa se scoata aceasta lege, ca inca un semn ca statului ii pasa de anumiti oameni (chiar daca in spera asta probabil condnati politic si nevinovati), nu de toti oamenii de rand. Problema e la solutia condamnarii, nu la lege. Daca Dragnea vrea sa taie raul de la radscina sa nu inceapa cu a desfiinta o lege care mie mi se pare ca ma protejeaza. Olgutza e f buna de premier si oricum cu cele mai mari cojones de pe-acolo

  • De unde ai scos-o pe asta cu presedintele este reprezentantul suprem al poporului si desemneaza el in numele poporului. Acum ordinul pe unitate este “sa reinventam constitutia”?
   Ia de aici geniule. CCR, prin decizia 80/2014 a tradus din romana in romana pentru cei ca tine care se fac ca nu inteleg:
   La 318 spune:
   “Curtea constată că procedura de desemnare a candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă în vedere în mod concurent cele două criterii anterior menţionate, pentru că nu se poate ignora nici rezultatul electoral al competitorilor electorali, dar nici finalitatea procedurii, respectiv desemnarea unui candidat care să poată asigura coagularea unei majorităţi parlamentare în vederea obţinerii votului de încredere.”
   si continua la 319:
   “De aceea, Preşedintele României, neputând avea rol de decident în această procedură, ci de arbitru şi mediator între forţele politice, are doar competenţa de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare sau, în cazul în care nu există o consitutiaasemenea majoritate, pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care poate asigura susţinerea parlamentară necesară obţinerii votului de încredere al Parlamentului.”

   Deci daca PSD va face majoritate parlamentara poate sa-l propuna prim ministru pe cine vor ei si idolul tau base 2 are doar competenta sa ia act si sa formalizeze procedura de desemnare, adica sa-si puna semnatura pe foaia de hartie pe care este scris numele persoanei desemnate pentru functia de prim ministru si sa o trimita catre parlament unde persoana desemnata poate sau nu sa primeasca votul de investiture.

   Si fiindca vorbim de parlament, ia-o si pe asta: articolul 61 din constitutie

   Art. 61
   (1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.

   Te-ai lamurit cine are rolul organului reprezentativ suprem al poporului roman?

   P.S. Ce-mi place cum toti basistii, in toate formele lor de agregare, stiu ei mai bine ce ar trebui sa faca PSD. A propos de D-na Olguta Vasilescu, vezi ca stapanii tai binomisti si-au mai luat una astazi in pifometru.

   • Prietene, tu citesti ce scriu inainte sa te faci de ras singur. scriind fix ce am spys si eu, ca Iohannis nu poate alege el premier?! (Inainte sa dai cipy paste trece prin ochi-creier ce scrii. Adica fix ce am spus si eu. Nu stiu care e mai p(r)ostac. Eu nu dau copy-paste practic intarind ce a spus celalalt dar latrand ca turbatu:))))
    In fine, mergi in pace, Einstein

  • Si sa-mi spui si ce nu ti-e clar din ce scrisesem cu “Deci. Constitutia spune ca Presedintele DESEMNEAZA premierul. Desemneaza, in DEX este A INDICA, nicicum a alege!!”
   Deasemenea, se pare ca ideea ca f putini mai au logica si cunosc vocabularul mi s-a confirmat imediat, cu tine. Ai citit si ai inteles ca turcul

   • Tu fie ai probleme grave de logica fie incerci sa repui intentinat pe tapet tema ambiguitatii date de dex in privinta verbului a desemna pentru a statua dreptul presedintelui de a NUMI discretionar un prim-ministru. Am mai vazut filmul asta in 2009. Tocmai ca definitia din dex a verbului a desemna induce ambiguitate. Conform dex a desemna insemna a indica cea mai potrivita persoana pentru o functie dar mai inseamna si a numi in functie pe cineva, ceea ce este o prerogativa discretionara a celui ce numeste.
    Exact aceasta ambiguitate a fost exploatata de base in 2009. Exact de aceea a fost nevoie ca CCR sa explice celor care au impresia ca inteleg ei limba Romana asa cum le convine lor. Dar voi tineti-o langa, cu texte de genul nu trebuie sa vina CCR sa explice sensul cuvintelor, presedintele este reprezentant suprem al poporului si alte petarde. Hai, pa.

Leave a Reply