La summitul B9, desfășurat luni, la Bucuresti, au participat preşedinţii României și Poloniei, în calitate de gazde, și cei ai Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Republicii Slovace şi Ungariei. De asemenea, în timpul intâlnirii au avut intervenții preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, şi Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Mediafax.

Participanții au discutat despre Rusia și Marea Neagră.

„NATO se confruntă cu ameninţări şi provocări distincte din toate direcţiile strategice. Acţiunile agresive ale Rusiei şi creşterea prezenţei sale militare în vecinătatea imediată a NATO, inclusiv recenta escaladare din Marea Neagră, la graniţele Ucrainei şi în Crimeea anexată ilegal, precum şi activităţile agresive hibride derulate de aceasta, continuă să ameninţe securitatea euro-atlantică şi să conteste ordinea internaţională bazată pe reguli”, scrie în documentul semnat la finalul întâlnirii.

Liderii politici au condamnat actele de sabotaj ale Rusiei de pe teritoriul NATO

„Condamnăm actele de sabotaj ale Rusiei pe teritoriul Alianţei, aşa cum au demonstrat exploziile din 2014 de la depozitul de muniţie de la Vrbětice, din Republica Cehă, care constituie o violare gravă a dreptului internaţional.

În plus, ne exprimăm îngrijorarea faţă de informațiile privind un tipar comportamental similar pe teritoriul Bulgariei, așa cum arată anunţul referitor la investigaţia în curs de la Sofia. Suntem pe deplin solidari cu aliaţii noştri, Republica Cehă şi Republica Bulgaria”, au spus președinții participanți la summitul organizat de România și Polonia.

De asemenea, participanții au analizat ascensiunea globală a Chinei și implicaţiile pentru securitatea euro-atlantică, dar și problema terorismului.

„Terorismul rămâne o ameninţare pentru noi toţi. Războiul hibrid, dezinformarea şi minciuna au ca scop semănarea neîncrederii în societăţile noastre, cu obiectivul final de a șubrezi fundamentul democraţiilor noastre şi de a ne submina unitatea.

Instabilitatea de dincolo de frontierele noastre contribuie, de asemenea, la migraţia ilegală. Rămânem vigilenţi, în cadrul Alianţei, astfel încât să ne asigurăm ca Afganistanul să nu redevină un adăpost pentru terorişti”, mai scrie în declarația comună semnată de șefii de stat.

La final participanții au anunțat că toate problemele vor fi discutate în luna iunie, la următorul summit NATO.

Jeremy Diamond, corespondent CNN: Preşedintele Biden încearcă restaurarea relaţiei SUA-NATO şi vrea evitarea de noi confruntări militare în Ucraina

Corespondentul CNN la Casa Albă, Jeremy Diamond, a explicat luni, în cadrul emisiunii News Hour with CNN, principalele diferenţe între politica precedentei administraţii Trump şi abordarea actualului preşedinte Joe Biden faţă de Rusia şi NATO.

Președintele Biden recunoaște importanța strategică NATO, spre deosebire de Trump, care a insistat pe aspectul contribuţiei financiare la alianţă, subliniază Jeremy Diamond.

“E ca noapte cu ziua. Sunt foarte multe diferențe. În cei patru ani ai mandatului Trump, am văzut că acesta s-a dat pe lângă președintele rus Vladimir Putin în mod repetat. A refuzat să condamne unele dintre acțiunile rusești, fie în Europa de Est, fie în alte părţi ale lumii.

Totuși, din anumite parți ale administrației Trump au existat politici mai drastice, cum ar fi ajutorul militar cu arme letale pentru Ucraina, spre deosebire de administrația Obama. Au fost, de asemenea, anumite sancțiuni împotriva Rusiei.

Jeremy Diamond, corespondent CNN: Relația SUA-Rusia va rămâne dificilă şi marcată de ostilitate

Există însă o diferență importantă referitoare la retorică, la discurs şi la hotărârea SUA de a contracara influența rusească.

Președintele Trump a neglijat reevaluarea relației în NATO şi s-a concentrat pe contribuția financiară pentru NATO, nu pe importanța strategică a alianței.

De când este președinte, Joe Biden încearcă să restaureze această relație

Consilierii președintelui arată că nu este vorba de o resetare a relației cu Rusia, așa cum au făcut mulți alți președinți americani, ci de construirea unei relații strategice, previzibile şi stabile.

Acesta este scopul, să existe un caracter previzibil al acestei relații, care va rămâne, probabil, o relație dificilă şi de ostilitate. Ideea este, însă, de evitare a unor noi confruntări militare, mai ales în Ucraina”, a subliniat corespondentul CNN.

#CNN, #Antena3, #Bucharest9, #NATO, #RaduTudor

Leave a Reply