Balonul de Aur cucerit de Maradona, sub sechestru

Justiţia franceză a interzis, miercuri, vânzarea trofeului „Balonul de Aur” cucerit de fostul idol argentinian Diego Armando Maradona în 1986 şi a dispus punerea sub sechestru a acestuia până la soluţionarea litigiului privind trofeul, informează EFE.

Casa de licitaţii Aguttes, care urma să pună în vânzare „Balonul de Aur” care a aparţinut lui Maradona, a anunţat duminica trecută suspendarea „sine die” a acţiunii din cauza „climatului litigios”.

În decizia sa, Curtea de Apel de la Versailles a aprobat solicitarea moştenitorilor fostului fotbalist de a suspenda licitaţia, aceştia susţinând că obiectul, care a reapărut în 2016 după trei decenii de la dispariţia sa, ar fi fost furat dintr-o bancă din Napoli în 1989.

Tribunalul din Nanterre, de la periferia Parisului, a dat iniţial undă verde, la finele lunii trecute, pentru vânzarea trofeului „Balonul de Aur” pe care fostul idol argentinian Diego Armando Maradona l-a obţinut în 1986, la Cupa Mondială de fotbal din Mexic, iar licitaţia ar fi urmat să fie organizată pe 6 iunie de casa Aguttes.

Avocatul moştenitorilor lui Maradona, Gilles Moreu, a explicat atunci că a primit o decizie a instanţei judecătoreşti în acest sens, „dar va folosi toate căile de recurs posibile” până la acea dată pentru a bloca acţiunea.

Instanţa a considerat că vânzătorul, Abdelhamid B., a acţionat de bună credinţă atunci când a cumpărat trofeul la o licitaţie de mâna a doua în 2016, pentru ridicola sumă de 1,20 euro, conform avocatului.

În consecinţă, în opinia judecătorului licitaţia din 6 iunie pentru acest obiect „nu atrage un pericol iminent” pentru interesele moştenitorilor.

„Balonul de Aur” al lui Maradona ar putea depăşi 10 milioane de euro şi ar putea deveni cel mai scump obiect din istorie.

Moştenitorii fostului idol argentinian au încercat să blocheze licitaţia, considerând că trofeul găsit de un anticar le revine de drept. Conform celor cinci moştenitori, trofeul care a recompensat cel mai bun jucător de la Cupa Mondială din 1986 din Mexic, înmânat tatălui lor în noiembrie acelaşi an la cabaretul parizian Lido, a fost furat în cursul unui jaf la o bancă în octombrie 1989 la Napoli.

Familia jucătorului a descoperit abia în urmă cu câteva săptămâni că acesta va fi scos la licitaţie pe 6 iunie în cadrul unei vânzări organizate la Neuilly-sur-Seine, în apropiere de Paris.

Maradona, care a murit în 2020, a fost recompensat cu această distincţie după ce a condus Argentina la câştigarea Cupei Mondiale din Mexic. El a marcat cinci goluri în această competiţie, scrie tvr.ro

Leave a Reply