Joi seara (cu o intarziere provocata de nevoia de a o proteja pe Elena Udrea care avea un discurs televizat), Traian Basescu s-a pronuntat in legatura cu propunerea USL de modificare a Statutului cadrelor militare. Mai precis, printre altele, a virstei de pensionare pentru generalii cu 1,2,3 si 4 stele.
Limbajul folosit de presedinte, acuzatiile exprimate la adresa unor demnitari si a unor institutii fundamentale si mesajul pe care l-a dat aliatilor nostri din UE si din NATO – toate constituie un act de iresponsabilitate grava, fara precedent. Politrucul Traian Basescu, fiului colonelului politruc Dumitru Basescu, a lansat un atac delirant, marcat de grave accente de irationalitate la adresa unor parlamentari, a ministrului apararii si Armatei Romane. Expresii precum “ministru politruc”, “decapitarea generalilor”, “lege naroada”, “act impotriva securitatii nationale”, “prostie’, “lovitura grava data Armatei” zugravesc un tablou halucinogen, de stat african, condus de un individ afla sub o permanenta stare oscilanta, intre criza de nervi si euforie ingrijoratoare.
Atacind suburban si cu accente delirante o propunere de lege a unei majoritati parlamentare, Basescu ofera diplomatilor straini, aliatilor din NATO si partenerilor din UE senzatia ca este vorba despre un soi de lovitura de stat. Cind tu, presedinte al unui stat, presedinte si al consiliului suprem de aparare al tarii respective, vorbesti despre decapitarea a zeci de generali, lumea civilizata se gandeste imediat la Chavez, Lukasenko sau Mobutu.
Basescu ar fi putut exprima decent opozitia sa fata de un proiect de lege. Putea sa ceara, justificat, modificarea varstei de trecere in rezerva a generalilor. Exprimand o pozitie publica pe care functia i-o permite. A ales, ca de fiecare data, calea delirului.
Modalitatea in care a facut-o denota o criza nervoasa uriasa, generata cel mai probabil de interesele personale ale presedintelui. Acelea de a numi, controla si subordona politic pe acei generali obedienti din conducerea serviciilor secrete. Pe o mentalitate de tip sovietic, Basescu a turbat pur si simplu vazind in fata sa perspectiva de a fi inlaturati din sistemul de securitate acei fideli ai sai care indeplinesc virsta de pensionare. Un om fara miza personala ar fi reactionat decent, semnalind o diferenta de opinie cu Parlamentul.
Folosind si sintagma “un ministru politruc ar putea decide asupra generalilor”, Basescu se plaseaza in logica bolnava a huntei militare. In toate cele cinci cicluri MAP (Membership Action Plan) derulate de Romania pentru integrarea sa in NATO, un principiu sfant a fost repetat la nesfarsit de specialistii Aliantei : controlul civil, democratic, asupra fortelor armate. El s-a regasit in orice document de la momentul semnarii Parteneriatului pentru Pace (1994) pina la momentul aderarii noastre (2004).
Ignorind acest concept, din cauza obsesiilor sale cazone si a imposibilitatii intelegerii democratiei, Basescu pune in pericol o valoare fundamentala euroatlantica pentru Armata Romana. Este legal, european si profund atlantic ca un ministru civil al apararii sa propuna si sa decida asupra mentinerii, promovarii sau trecerii in rezerva a ofiterilor si generalilor din subordinea sa. Invers, aveam de-a face cu o intoarcere in vremea Tratatului de la Varsovia. Sub armele caruia a slujit – pe latura politica – colonelul Dumitru Basescu, tatal actualului presedinte, atit de ratacit in sistemul valorilor euroatlantice.
PS : Cind vorbeste de politruci, Basescu sa se uite in familia sa. Fiica sa, Elena Basescu, a purtat ilegal o uniforma a Armatei Romane in campania electorala pentru europarlamentare – 2009. Despre patronarea unor abuzuri inimaginabile petrecute la recalcularea pensiilor militare, starea extrem de grava a inzestrarii Armatei sub mandatul sau si acceptarea unor sedinte politice de partid in unitatile militare in ultimii 4 ani, vom mai auzi. Cu siguranta