Bolsevicul de Putin are un frate de gandire si actiune la Bucuresti. Pe Traian Basescu. Doi indivizi pentru care democratia, drepturile omului si libertatea de exprimare sunt o jena permanenta, ceva ce ar trebui eliminat odata cu toti adversarii care spun adevaruri dureroase despre ei.
Preşedintele Băsescu a trimis o cerere de reexaminare Parlamentului în care solicită menţinerea infracţiunii de la articolul 276 din Codul Penal, care incriminează fapta persoanei ce face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de judecător sau de organele de urmărire a unei infracţiuni.
Băsescu menţionează, în cerere, că prin legea aflată la promulgare se abrogă infracţiunea de “Presiuni asupra justiţiei”, prevăzută la Articolul 276 din Legea 286/2009 privind Codul Penal.
“Această infracţiune face parte din categoria infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei şi instituie o protecţie atât pentru judecător, cât şi pentru organele de urmărire penală. Potrivit Articolului 276 din Codul Penal, «fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă»”, scrie Băsescu.
El menţionează că introducerea acestei infracţiuni în Codul Penal a avut în vedere, potrivit Expunerii de motive la Legea 286/2009 privind Codul Penal, “drept principală raţiune asigurarea şi protejarea imparţialităţii şi libertăţii judecătorilor şi organelor de urmărire penală în exercitarea atribuţiilor judiciare conferite de lege faţă de încercările de intimidare sau influenţare a acestora”.
“«Faptele incriminate sunt inspirate din realităţile practicii judiciare, dar, mai ales, de frecvenţa, intensitatea şi de modul de manifestare a acestor fapte în ultimii ani, constând în încercările de influenţare sau intimidare din partea părţilor sau a reprezentanţilor acestora, în modalităţile arătate, pe durata desfăşurării unui proces, obţinându-se astfel o atmosferă de natură să vicieze grav imparţialitatea judecătorilor sau procurorilor, atmosferă care poate fie să profite celor ce recurg la asemenea mijloace în cazul obţinerii efectului scontat, fie să-i dezavantajeze prin obţinerea unei atitudini ostile din partea magistraţilor». Astfel, raţiunile care au justificat introducerea acestei infracţiuni persistă şi, în consecinţă, abrogarea articolului ce sancţionează presiunile asupra justiţiei nu este oportună”, afirmă Băsescu.
Potrivit şefului statului, libertatea de exprimare trebuie să se exercite în limitele bunei-credinţe. Intrebare : adevarul si buna-credinta sunt stabilite de Basescu si institutiile lui?
“Pe de altă parte, libertatea de exprimare trebuie să se exercite în limitele bunei-credinţe, sens în care considerăm că menţinerea în Codul Penal a infracţiunii de «Presiuni asupra justiţiei» are un efect descurajant pentru posibilele încercări de a influenţa sau a intimida magistraţii, prin declaraţii publice nereale, referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare gravă legată de instrumentarea respectivei cauze pe durata unei proceduri judiciare în curs”, afirmă preşedintele.
El adaugă că CSM nu a susţinut această propunere legislativă.
“În punctul său de vedere adresat Parlamentului, Consiliul Superior al Magistraturii subliniază importanţa menţinerii acestei incriminări, precizând că actuala infracţiune prevăzută la Articolul 276 din Codul Penal are în vedere doar declaraţiile publice nereale făcute cu scopul de a influenţa sau intimida, ceea ce echivalează cu o distorsionare a realităţii, operată cu rea-credinţă, care, astfel, cum a statuat şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, depăşeşte limitele unei critici acceptabile. În concepţia CEDO, «o afirmaţie veridică poate fi dublată de remarci suplimentare, de judecăţi de valoare, de supoziţii ori de insinuări susceptibile să creeze o imagine eronată în ochii publicului». Totodată, Curtea a recunoscut că pot exista cazuri, când este necesar ca puterea judiciară să fie protejată împotriva atacurilor distrugătoare, lipsite de fond serios, cu atât mai mult, cu cât obligaţia de rezervă le interzice magistraţilor să reacţioneze“, scrie preşedintele.
Prin aceasta argumentatie Basescu se face singur de ris, oferind magistratilor posibilitatea de abuz, ce incalca exact “obligatia de rezerva” de care vorbeste CEDO. Totul se bate cap in cap in documentele de la Cotroceni.
Băsescu arată că dispoziţia legală prevăzută la Articolul 276 din Codul Penal se opune declaraţiilor publice neadevărate făcute cu rea-credinţă şi nu are efecte asupra declaraţiilor prin care se spune adevărul, se reclamă un abuz, în interes public, legitim.
“De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii a considerat că infracţiunea prevăzută la Articolul 276 din Codul Penal trebuie să rămână în vigoare, dată fiind necesitatea independenţei şi imparţialităţii magistratului, principii consfinţite şi de Articolul 124 alin. (3) din Constituţia României”, mai scrie Băsescu.
Potrivit acestuia, incriminarea anumitor fapte ce au rolul de a influenţa sau intimida magistratul este în acord cu recomandarea Comisiei Europene privind introducerea unui cadru clar privind interdicţia de a critica hotărâri judecătoreşti şi de a submina activitatea magistraţilor sau de a face presiuni asupra acestora (Raportul din ianuarie 2013 al Comisiei Europene către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare).”
“Faţă de cele anterior expuse, apreciem că se impune menţinerea acestei infracţiuni în Codul Penal deoarece, prin abrogarea textului de lege propus, ar putea fi afectat bunul mers al justiţiei. Luând în considerare competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea legii trimisă la promulgare, în sensul respingerii sale”, se arată în finalul cererii lui Băsescu.
Aceasta interventie aberanta a lui Traian Basescu dovedeste inca o data incompatibilitatea sa cu democratia.
PS : Preşedintele Traian Băsescu a greşit atunci când a retrimis în Parlament articolul 276 din Codul Penal, deoarece oamenii politici au obligaţia de a nu comenta niciodată deciziile justiţiei, dar presa trebuie să fie liberă, a declarat premierul Victor Ponta, aflat la Tirana.
“Cred că Parlamentul a decis bine să nu incrimineze ca infracţiune ceea ce se discută în presă şi sper ca această prevedere legală să fie votată de Parlament, să intre în vigoare, mai ales că mă gândesc că apar tot felul de situaţii pe care nimeni nu şi le doreşte. Ieri, justiţia a pronunţat o anumită decizie (faptul că Ponta nu va fi cercetat pentru plagiat – n.r.), Înalta Curte, care a fost extrem de criticată de presa tocmai a domnului Băsescu şi eu n-aş vrea ca asta să fie incriminatn mod penal, dimpotrivă. Cred că libertatea presei trebuie să funcţioneze şi când e criticată justiţia că nu m-a condamnat pe mine. Oamenii politici şi eu avem obligaţia de a nu comenta niciodată deciziile justiţiei şi am înţeles-o, dar presa trebuie să fie liberă, aşa încât cred că preşedintele a greşit când a retrimis proiectul legii la Parlament”, a spus Ponta, într-o conferinţă de presă
Si pentru asta ziceti ca seamana cu Putin? Daca Basescu era dictator ca Putin mai eram in NATO? Daca Basescu era ca Putin voi mai aveati dreptul sa-l criticati seara de seara, ora de ora? 🙂 Nu stiu altii cum vad lucrurile, dar eu mai degraba vad ca Ponta s-a dus la Ssotchi, nu Basescu, intr-o perioada in care mai toate oficialitatile occidentale au boicotat evenimentul.
PS: Trebuie sa admitem ca in cazul unor magistrati s-a intrecut limita cu jignirile si insinuarile, vezi cazul Danilet.
ce sa vedeti, cind am intrat noi in nato, basescu n-avea nici o treaba cu statul asta. slava DOmnului !
danilet este el insusi o jignire ptr oameni…ai dreptate e o prostie sa il mai jigneasca altii…
Eu am o singura solicitare: sa ni se prezinte tarile din UE in legislatia carora se gaseste ceva similar cu articolul 276 din codul penal.
S-ar putea face si o prezentarea din legislatia ruseasca sau altor tari care nu sunt in UE,ca sa vedem in ce directie ar vrea Basescu si slugile lui din justitie sa indrepte legislatia romaneasca.
Dar,daca am aderat la UE,cred ca ar trebui aliniata legislatia la cea din UE,nu dupa pohta lui Basescu si a acolitilor lui,pentru a baga pumnu’in gura jurnalistilor profesionisti si curajosi. E importanta libertatea presei,mai ales pentru procesele care vor urma dupa decembrie 2014.
Ca bine ar fi sa semene Basescu cu Putin! Problema e tocmai cea inversa, ca nu seamana. Putin afirma si apara mandria si demnitatea rusilor de pretutindeni, pe cand Basescu ne vinde la americani si la rusi oscior cu oscior. Si, in raport cu Putin, Basescu de cand e presedinte, nu face decat sa se dea mare (vorba unei zicale de-a noastre mai neose) in chiloti mici.
Si-acuma, ca sa se dea gudurator de elita cu americanii, propune sa intrerupem cumpararea gazului rusesc cu pretul a vreo 55000 de locuri de munca din Romania aruncate pe apa Sambetei. Ca si cand eu as avea afaceri cu Gazprom-ul, nu onorata sa fiica.
De ce nu plecati de la realitate si anume ca in Ucraina a avut loc o lovitura de stat, că cei care au fost inlaturati erau legal alesi si recunoscuti de toti cei ce astazi fac spume! Pe cei ce au votat nu i-au fortat militari rusi iar ei nu sunt rusofoni ci Rusi d-nule Tudor!
dupa tine in 1989 in europa de est inclusiv romania au avut loc mai multe lovituri de stat …in irak a fost lovitura de stat…adica daca l-ai ales pe base ptr 5 ani si dupa 1 an el se k-k- in capul romanilor romanii nu au voie sa-l dea jos ca dau lovituri de stat…am zis base ca nu am gasit alta rima…
In 1989 au avut loc revolutii prin care s-au schimbat inclusiv sistemele sociale! In Ucraina democrata guvernau cei legal alesi + clica lor, dar recunoscuti de UE, SUA, RUSIA, CHINA … Prin miscari de strada pasnice poti obtine alegeri anticipate… dar nu asaltezi inarmat institutii ale statului!
Bună seara dle Tudor ! Punctul meu de vedere nu are nici o legătură cu nostalgii, necunoaștere, etc . etc. Percepția mea este extrem de clară și este determinată de vizita dlui. Gordon în vara 2012. Ce NATO, ce UE, despre cevalori democratice vorbim ….???? Istoria a demonstrat că nu a fost nimeni alături de acest popor în momente cheie… Mă lasă rece Deveselu….să fie clar. Am fost totdeauna carne de tun… Regret că nu pot susține pledoaria dvs. din emisiunea Danei Grecu. Ceea ce-i doresc lui Flatulescu visceral…sa-i aducă gaz cu avionul licuriciul…. S-a murit aiurea în 89….. Eu fac parte în acest moment din categoria scepticilor…Suport cu seninătate și resemnare orice înjurătură…sunt prea furnică pt.jocul murdar al politicii și manipulării…. D-na Stancu a punctat corect….Romania nu negociază execută….Cefele groase din sud dovedesc a nu știu cîta oară că în pantaloni nu au nuci seci….Putin este și la modul negativ totuși, un om al planetei, și bulgarii țin cont de asta!
aaah, am inteles. perceptia mea despre relatia romaniei cu occidentul e mult mai veche decit inaintea vizitei nefericitului gordon. e trist si complet aiurea sa spuneti ca romanii au murit degeaba si bulgarii sunt buni.
Cum explicati ca nu acum mult timp sustineati strangerea relatiilor economice cu Rusia?
Sincer ma asteptam la o asemenea reactie si va face totul sa apere art. 276. Nu suporta sa fie cat de putin criticat, nici macar dojenit ori sa i se atraga atentia. A dovedit in acesti zece ani cum isi pedepseste adversarii, cu marele concurs al institutiilor create de el in acest scop si pe care se simte dator sa le asigure “imunitatea” in fata opiniei publice.
E bine ca suntem in NATO in schimb as dorii ca cei ce ne conduc sa fie un pic mai rezervati in afirmatii si mult mai activi in atragerea de fonduri, pentru o buna dezvoltare economica.
Trebuie sa lasam deoparte prostiile si sa ne apucam de treaba.
Trebuie sa anulam legea care permite strainilor sa ne cumpere terenurile si trebuie sa dezvoltam relatii puternice cu China, pentru ca doar ei ne pot ajuta, inclusiv la o eventuala amenintare din partea Rusiei.
China este cea mai mare putere, fie ca ne place fie ca nu si noi am avut mereu relatii bune cu ei. Trebuie sa ne apropiem mai mult de ei si sa-i rugam sa ne scoata din rahat, pentru ca suntem in rahat.
Prefer sa invat de placere limba chineza, decat sa invat cu durere limba rusa sau ungureasca.
nu va mai chinuiti degeaba cu radu …este un nationalist incurabil …i-ar sta bine langa sau in fata lui neamtu…cata lauda la brava armata romana care in afara de lasitate nu se poate lauda cu nimic…a cerut interzicerea unui partid maghiar ptr ca un nebun beat umfla muschii in fata jandarmilor dar despre noua dreapta romaneasca …nimic…rusine radu tudor…
gogule,esti idiot
TRADATORULE !
Basescu e frate cu Putin ?! Pai o avea si Putin bubele lui…nu contesta nimeni. Dar in cazul de fata a aratat ca un adevarat lider. Trebuia sa faca ce au facut romanii ?! Sa tremure de ocara unei cretine ca doamna cancelar ?? Sa faca pipi pe el de drica amenintarilor lui Barosso si a altor hoti gata sa mai transforme un stat intr-un simplu sclav U.E.?! In tara asta au votat 8 milioane de oameni…. decent… demicratic… just…onest. In peninsula au facut fix la fel. Pe ei…din fericire a avut cine sa-i auda. Pe noi…. nu ne mai aude nici dracu de multa vreme. Sa nu manjim imaginea unui adevarat lider politic care a stiut sa se comporte exempar in raport cu poporul sau prin atribuirea unor ” legaturi de sange ” cu un marinar imputit al carui singur obiectiv e realizarea unei cotofane fotomodele…. Nu-s frati. Nici veri nu sunt.
basescu este un bolsevic naravit cu cenzura.parlamentul sa il demita sa vedem cine este antibasist si cine nu.ca toti in campanie vor fi antibasisti.
articolul 276 din codul penal incalca articolul 30 din constitutie privind libertatea de exprimare.articolul 276 inseamna CENZURA punct.prin ceea ce face basescu incalca constitutia.ce rahat pazeste parlamentul?
Da, nu este nicio noutate. Pentru Traian Basescu presa este o povara deoarece reprezinta un mediu de dezbatere. Guvernatorul, ca orice guvernator,dorese numai dezbateri care sa il laude. Cu alte cuvinte ne intoarcem la iubitul conducator…Ca Rusia a acceptat asta, o priveste, ca in Crimeea sunt cetateni care gandesc in acelasi mod este grav, dar cand presedintele tarii mele are aceasta atitudine eu ma simt in pericol. Cu rusii la est, cu problemele din Transnistria in apropiere, un presedinte care se bate cu pumnii in piept incercand sa arate cat este de devotat democratiei dar ingradeste libertatea de exprimare imi ridica nu numai semne de intrebare…ma ingrijoreaza. Ma uit in Ungaria si vad un prim ministru cu orientari clar totalitare iar U.E. inchide ochii. Acum Ungaria intareste legaturile cu o Rusie totalitara aflata in expansiune. Si Basescu joaca rolul unui presedinte democrat si este crezut in strainatate deoarece tarile respective privesc cu multa superficialotate ce se intampla aici. Oare dupa asasinarea presedintelui Kennedy nu au fost facute comentarii in presa ? Dincolo de ancheta politiei nu a existat si o COMISIE PARLAMENTARA (Warren parca) tocmai pentru ca reprezentantii cetatenilor sa-si spuna opinia ? Chiar si asa, activitatea acelei comisii a fost la randul ei criticata. D-le Radu Tudor, chiar in acea perioada tragica America era o tara democrata si nu era bagat pumnul in gura presei ca in Romania.
Buna ziua Dl. Radu Tudor.
As putea sa aflu de la Dvs. o definitie a conceptului “Dreptul la libera exprimare”?….si limitele pina unde se poate merge cu acest drept?
Daca puteti si aveti rabdare binenteles.
Multumesc.
Am cautat pe unchiul Google,am gasit,am si inteles conceptul-dreptul dar vreau o definitie de la Dvs.
Sunt curios de raspuns.
Radu Tudor says:
March 19, 2014 at 7:44 am
gogule,esti idiot
Acesta sa fie dreptul la libera exprimare independent de faptul ca este un blog personal?
Am postat acum citeva minute ceva, aici, dar constat ca incomodez si dreptul meu la libera exprimare a fost…sters.
Rectificare…
Imi cer scuze…din cauza “tehnicii modern”…ultima postare nu isi are rostul.
La un refresh am crezut ca mi-a fost sters comentariul apoi l-am vazut din nou, inca odata scuze, dar totusi….”gogule esti idiot”….hmm…nu suna bine…si nici a polemica constructive si de bun simt.
Rabdarea este o virtute pe care putini o au.
D-le Tudor esti intr-o mare eroare singura lor asemanare este ca sunt la fel de “democrati”in rest diferente ca de la cer la pamant.In felul lui egoist,megaloman,Putin face ceva si pentru cei pe care ii conduce chiar cu riscul de a calca peste cadavre si a nedreptati pe cei straini Rusiei.Al nostru in prostia,rautatea,ura fata de tara lui,fata de poporul pe pe care se zice ca il conduce nu se gandeste decat cum si ce sa mai fure pentru el si ai lui tot trecand peste cadavre si distrugand veti de om.