Şedinţa Camerei Deputaţilor din 16 aprilie 1996

027n

3.Declararea de către preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Adrian Năstase, a unui loc vacant de deputat în Circumscripţia electorală nr.38 Vaslui, în urma demisiei domnului deputat Traian Băsescu.
Domnul Adrian Năstase:

Stimaţi colegi,

Să-mi permiteţi să vă prezint în continuare cererea domnului deputat Traian Băsescu, care demisionează din calitatea de deputat, motivaţia fiind prezentată în declaraţia pe care a făcut-o în plenul Camerei. Din punct de vedere strict regulamentar, însă, era necesar ca domnul deputat să facă o cerere către preşedintele Camerei.

Vă citesc această cerere: “Domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor, prin prezenta vă rog să consideraţi declaraţia pe care am făcut-o în plenul Camerei în data de 9 aprilie 1996, înregistrată cu numărul 345, ca fiind cererea mea de demisie din funcţia de deputat. Motivaţia demisiei mele este cea prezentată în mai-susa amintită declaraţie. Cu rugămintea să consideraţi că efectele ce decurg din demisie încep să curgă cu data înregistrării şi prezentării declaraţiei în plenul Camerei Deputaţilor, vă asigur de tot respectul meu, Traian Băsescu”.

Aceasta este cererea pe care am primit-o de la domnul Traian Băsescu şi, în aceste condiţii, potrivit art.192 din Regulament, îl întreb pe domnul deputat dacă stăruie în demisie.

Domnule deputat, stăruiţi în demisia pe care aţi înaintat-o?

Domnul Traian Băsescu (din loja de la balcon):

Stărui în demisie.

Domnul Adrian Năstase:

Vă mulţumesc, domnule deputat.

În aceste condiţii, trebuia să veniţi alături de colegii dumneavoastră, măcar astăzi ….

Domnul Traian Băsescu (din loja de la balcon):

Eram la sală, la grup …

Domnul Adrian Năstase:

Îmi pare rău.

Deci, încă o dată, cu părerea de rău că ne despărţim de unul dintre colegii noştri, iau act de cererea domnului deputat şi declar vacant locul său din Camera Deputaţilor. (Domnul Traian Băsescu iese din sală)

———————————————————————————————————————–

9 Aprilie 1996

Traian Băsescu – anunţarea demisiei sale din Parlamentul României;
Domnul Ioan Gavra:

Are cuvântul domnul deputat Traian Băsescu. Urmează domnul deputat Alexandru Sassu.

Domnul deputat Sassu renunţă. Are cuvântul doamna deputat Paula Ivănescu, acelaşi grup parlamentar.

Aveţi cuvântul, domnule Băsescu.

Domnul Traian Băsescu:

Domnule preşedinte,

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

În cursul anului 1993, primul ministru Nicolae Văcăroiu a declanşat o adevărată cruciadă de calomniere şi denigrare a foştilor miniştri din guvernele Roman şi Stolojan. Desigur, nu putea fi vorba de toţi miniştrii, ci numai de aceia care au avut demnitatea să nu-şi balcanizeze conştiinţa sărind în barca puterii. Doar această categorie de demnitari trebuia utilizată ca pildă în lupta pentru eradicarea corupţiei la nivel înalt. Aşa se face că, peste noapte, devine o crimă ca un ministru adus dintr-o altă localitate să primească locuinţă, decrete şi legi abrogate explicit sau implicit redevin valabile, nave ale altor ministere devin proprietatea Ministerului Transporturilor, documente care, în litera şi spiritul lor, spun exact contrariul sunt invocate în sprijinul falselor afirmaţii.

În noiembrie 1993, Guvernul reuşeşte să depună, la diverse instituţii ale puterii, dosare falsificate care mă acuzau. Bineînţeles, înaintarea acestor dosare s-a făcut cu o puternică mediatizare, eroul naţional Ion Honcescu prezentându-şi falsurile în ambalaj de adevăr pe toate posturile de radio şi televiziune locale ori naţionale sau lăfăindu-se biruitor pe prima pagină a tuturor ziarelor, de la cele mai importante şi până la fiţuicile de familie ale extremiştilor. Nu trece multă vreme şi, ca din întâmplare, raportul Vonica preia aceleaşi falsuri, cărora le adaugă zguduitoare adevăruri despre achiziţii frauduloase de vagoane sau avioane. Este indiscutabil şi se poate proba că această parte a raportului Vonica a fost redactată sub îndrumarea pedeseristului Ion Honcescu şi a liderului PRM, fost procuror Dan Ioan Mirescu. Probele documentare aduse la audierile pe care le-am solicitat Comisiei Vonica sunt inutile. Însuşi preşedintele comisiei face ca acestea să fie ascunse şi neluate în consideraţie la redactarea raportului.

Au trecut mai bine de doi ani de când Guvernul a înaintat zgomotos dosarele către Parchetul General sau către Inspectoratul General al Poliţiei.

Faptul că, tot acum doi ani, de la această tribună, îmi declinam imunitatea parlamentară, pentru a mă pune la dispoziţia organelor de anchetă, nu a folosit la grăbirea unui răspuns oficial al autorităţilor la acuzaţiile ce mi s-au adus, chiar dacă am răspuns la toate invitaţiile Parchetului General. Acum, la mai bine de doi ani de la zgomotoasa înaintare a dosarelor şi rapoartelor, în mass-media se acreditează tot mai insistent ideea că munca justiţiarilor Honcescu şi Vonica s-a dus pe apa sâmbetei, pentru că acuzaţii ar beneficia de o imunitate parlamentară, ceea ce face imposibilă aducerea lor în faţa justiţiei. În realitate, am convingerea că organele statului, care au analizat dosarele ce mi-au fost întocmite de Guvern sau acuzaţiile din raportul Vonica, nu puteau să constate altceva decât falsitatea acestor acuzaţii.

Motivul pentru care nici Parchetul General şi nici IGP-ul nu dau răspunsuri publice, indiferent care ar fi acestea, la cele ce au constatat, nu poate fi decât politic. Resping ideea că existenţa acestor dosare nesoluţionate ar putea crea electoratului o imagine a existenţei unui şantaj sau a unui troc între foştii miniştri şi putere.

Nu doresc să rămân în politică sub apăsătoarea suspiciune că m-am refugiat la adăpostul atotputernicului privilegiu al imunităţii parlamentare.

În calitate de om politic al opoziţiei, nu am dreptul să las actualului Guvern şansa de a justifica nematerializarea acuzaţiilor false pe care mi le-a adus prin propria-mi imunitate parlamentară.

În calitate de om politic responsabil, nu am dreptul să întreţin suspiciunea electoratului asupra probităţii mele, cu atât mai mult cu cât, adesea, mi-am afirmat nevinovăţia.

În calitate de deputat de Vaslui, trebuie să dovedesc urmaşilor răzeşilor lui Ştefan cel Mare că, în septembrie 1992, au votat un om cinstit.

(Rumoare, amuzament în partea stângă a sălii)

În calitate de deputat, am obligaţia să contribui la apărarea prestigiului instituţiei supreme a democraţiei autohtone, Parlamentul României.

În calitate de părinte, am obligaţia să asigur copiilor mei dreptul de a fi, în continuare, mândri de tatăl lor.

În calitate de marinar al flotei maritime române, am obligaţia să demonstrez echipajelor de la bordul navelor petroliere ale ţării, alături de care adesea am înfruntat natura, că am rămas acelaşi comandant aspru, dar drept, care a ştiut şi ştie ce este demnitatea şi onoarea.

Din aceste motive, dar şi pentru a proba că niciodată nu am făcut din imunitatea parlamentară o pavăză pentru ilegalităţi, cu deplină încredere în justiţie, dar şi în corectitudinea actelor mele din timpul guvernării, astăzi, 9 aprilie 1996, demisionez din Parlamentul României.

Vă mulţumesc.

(Aplauze în partea dreaptă, în ultimele bănci)

43 COMMENTS

 1. Cine vorbeste, frate? Bombonel?

  Sa razi cu lacrimi. Sa te “impusti” in gat de frica (adica de las ce esti) si sa te stii pisat pe tine cand vine duba sa te ia, e staruinta in ce?

 2. Nu a fost Băsescu singurul candidat în Vaslui, mai sunt: David, Ruşanu, am impresia că a fost şi neamul ministrului de externe actual, care este din Constanţa şi are proprietăţi în comuna Puieşti(nu ştiu cum se face de are, deşi neamuri…ioc). Mai toţi au avut şi au probleme cu justiţia(deh, au fost în linie dreaptă la trocul impus şi minciuni).

 3. Draga Radu,
  exact cum in alta postare, se pare ca A3 e derutata, si prin urmare trebuie sa se intoarca la inamicul clasic, basescu.
  Nu vrei sa ne explici mai pe intelese, de ce este basescu de asa mare interes pentru A3? Ca doar oricum pleasca in cateva luni, si apoi poate fi anchetat de toate institutiile lui ponta. La parchetul general e dl. nita, omul ales de ponta. La justitie este ruda lui ponta.
  Deci totul este in ordine, in cateva luni puti sa incepeti sa-l actionati in justitie pe basescu. 🙂
  Pana una alta, poate ne dai si opinii in legatura cu doamna georgescu/CNA. Sunt foarte curios daca A3 are suficient “imaginatie” ca sa intoarca si acest subiect chiar pe dos, s-o scoata pe doamna georgescu ca victima. Sau inca nu s-a dat tonul din partea psd, si nu se stie daca sa fie hois sau cea?
  Este chiar amuzant sa vezi cum A3 nu mai stie cum sa faca.

  • VV Ponta:

   ”Dacă mai era dl Morar şef la DNA nu stăteam deloc liniştit. Dar acum chiar este independentă justiţia, îşi face datoria şi pe mine, aşa cum aţi văzut din ianuarie încoace, nu o să mă mai auziţi discutând despre dosare.”

   Acu’ te-ai prins? Nu e blat, nici koabitare, e drepate pana la capat!

   Asta cu CNA-u’, ce sa mai vorbim… institutiile “este” independente si reformate… Dar parca sunt independente doar fata de anumite partide si politicieni, si putintel dependente de altele.

  • Voiculescu e probabil confuz in momentul asta. In timp ce el spune de Kovesi ca incearca sa influenteze justitia, atat Ponta cat si Ghita au spus in ultimele zile de ea ca e OK.
   Sunt curios daca vom asista la un divort intre Voiculescu si Ponta, urmat de schimbarea politicii la A3, pe motiv ca Ponta se foloseste de televiziunea lui Voiculescu si nu da nimic la schimb. Sau cine stie, poate reuseste Ponta sa impace si capra (Basescu) si varza (Voiculescu). Sau sa ii duca pe amandoi cu zaharelu’. Cel putin pana la alegeri.

  • Se pare că vă faceţi a nu-nţelege că lupta nu este cu Băsescu ,ci cu “sistemul creat de Băsescu”.Iar toţi care încearcă să “deturneze/denatureze” toate discuţiile rezumîndu-se la Băsescu ,fac parte şi apără “caracaţiţa” care s-a-ntins în toată ţara.La toţi le convine haosul, manipularea şi minciuna! Doar aşa se poate fura în voie!

   • iar tu draga smaranda nu intelegi ca lupta nu e nici cu basescu, nici cu sistemul creat de basescu. lupta se da pentru accederea la varful acelui sistem si subordonarea lui.

    sistemul este ticalosit doar cand esti in opozitie. cand esti la putere vezi bine ca sistemul este “independent” si “format din profesionisti”. eu zic “sa lasam sistemul sa-si faca treaba. avem incredere in institutiile statului”. ha ha!

 4. Pe orice fel de logica, se poate demonstra, si asta nu de acum, de multa vreme, ca domnul Traian Basescu nu are nimic in comun cu cea mai inalta functie dintrun stat democratic (pe declaratiile lui, pe demonstratii juridice, penale, constitutionale, pe ORICE fel de considerent). Dar cu domnul in cauza nu asa se poate discuta, nu s-a discutat niciodata asa. El stie de pumni in gura pana cand unul cade. Iar apoi, vin foarte “cocosi” Ponta si Antonescu, cu muschii umflati de cateva milioane de romani si ce fac ? Semneaza un pact de coabitare …
  Radu, hai sa facem o retrospectiva si a declariilor celor 2 oameni de stat (ajunsi acolo pe valul de ura al populatiei), sa vedem ce concluzie poate fi trasa. Nu de alta, dar hai sa incercam sa mimam o echidistanta. Gandeste-te in felul urmator (si nu doar tu) : daca domnul Basescu, ajuns presedinte pe un val de ura impotriva unora, a ajuns cum a ajuns, ia sa facem un exercitiu de imaginatie sa vedem unde vor ajunge astia care au tradat chiar inainte sa ajunga pe posturi …
  Vai si amar de noi, presimt ca daca Ponta iese presedinte, nu dureaza mult si face o duda de iese lumea in strada maxim in februarie. Pe de alta parte, cine sa iasa ? Antonescu ? Iohannis ? Glumiti …

 5. Ce sa mai vorbim nu are nici un rost !!!asta-i satana pe pamant uite ca i–a venit timpul sa mearga in IAD cat de mult rau a facut acestui popor ar merita cate un bici de la fiecare in parte dobitocul dracului,..

  • Crezi tu că “i-a venit timpul”!=)) La ce “reţea” şi-a făcut in anii cît a fost primar, parlamentar,preşedinte, nimeni nu-i mai face nimic! O să hăhăiască in continuare şi o să le aducă aminte la toţi cum “i-a crescut” =)))))

 6. Radu, se pare ca atat contul tau de FB, cat si cel al 100 de Minute, a fost atacat si se face un spam masiv si jegos.

  • Sa speram ca vor ajunge toti hotii

   Apropo, cum e asta cu scumpirile lui Ponta ? Adica toate se scumpesc. Doar unii primesc mariri de salarii.

   Eu lucrez in mediul privat si nu primesc nimic de la Ponta, dar maririle de preturi legate de accizele pe benzina si scumpirile la gaze le primesc la greu. Sa inteleg ca e tot vina lui Basescu si asta ?

 7. Domnule Radu Tudor,cum comentați deznodământul dosarului Dan Voiculescu de rejudecare.Eram absolut convins,că justiția lui Băsescu îl va condamna.Îl rejudecă dar aici observ o mică ușoară detașare a justiției față de Băsescu.În ultimii 5 ani justiția l-a pupat în dos pe Băs.Ăsta e un semnal că justiția ar vrea să fie independentă.
  Nu există probe și nici scenariile nu sunt reale în dosarul lui Dan Voiculescu și nu știu de ce se rejudecă.NU SUNT PROBE,NU EXISTĂ POVESTE!

   • Nu spun că știu ce simte Dan Voiculescu dar îmi imaginez.Asta-i tortură!Pentru mine,ca vizualizator,e tortură.Ori îl condamnă ori nu-l condamnă.Cum de și-a npăstrat sănătatea mintală până acum deși știe că e nevinovat?
    Niște sărmani pensionari și-au încheiat socotelile cu viață după ce cineva de la stat le-a dat mai multă pensie.Probabil cu atâtea termne amânate,s-au sinucis

   • Gresit (sper ca nu voit ati gresit …)
    Magistrații au stabilit un nou termen pentru 7 iulie, la ora 11.00, când vor fi audiați toți inculpații din dosar.

    Oricum nu e nimeni de acord cu aceste tergiversari. Prea multe amanari, dar stiti cum se zice: “De ce tie frica nu scapi !”

    Sper sa vina o sendina cat mai repede, oricare ar fi ea, dar corecta sa fie

  • Draga Raul,
   dar de unde stii tu ca nu sunt probe?

   Ca raspuns, imi imaginez ca exista cel putin trei variante la aceast intrebare:

   1) Esti judecator, si ai avut acces la dosar si l-ai studiat in amanunt foarte mult timp, si consider in cunostiinta de cauza ca nu sunt probe.
   2) Consider ca nu sunt probe, fiindca nu s-a dat la A3 pe post probe.
   3) Ai fost la ghicitoarea care citeste viitor, si aceea ti-a spus ca in viitor voiculescu va fi lasat in libertate pe motiv ca n-au gasit probe suficient de convingatoare.

 8. vedeti el si-a dat seama ca a facut o greseala randul trecut cand si-a dat demisia si nu mai repeta greseala .si d-l Nastase a facut o greseala cand l-a intrebat daca sigur demisioneaza ca ar trebui sa se mai gandeasca.vedeti cape cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti.D-l Nastase a fost primul pe care l-a omorat politic Basescu .poate o vrea D-zeu sa-l urmeze pe Sarkozy cat mai repede posibil.

 9. arc peste timp:18 ani de hotie prostie si baseala

  1996

  “Cu tot riscul că mă veţi acuza că uzez de un loc comun, trebuie să arătăm totuşi că în acest an campania agricolă este atât de mult rămasă în urmă, încât foarte mulţi analişti prognozează o adevărată criză agricolă la sfârşitul anului ‘96.

  Nu s-au executat, din păcate, arăturile pe o suprafaţă foarte mare din totalul programat, iar pregătirile propriu-zise pentru recuperarea restanţelor sunt efectuate mai mult formal, fără o bază materială solidă – maşini, utilaje, motorină şi aşa mai departe.

  Dacă în ultimii ani agricultura s-a obişnuit cu un fenomen care se repetă ciclic, şi anume scumpirea carburanţilor şi lubrifianţilor, primăvara şi toamna, iată că primăvara acestui an aduce noutăţi sub raportul scumpirilor, scumpiri care împing şi mai jos potenţialul productiv al agriculturii de azi.

  Fabricanţii de utilaje agricole anunţă “cu mândrie profesională”, demnă de o cauză mai nobilă, noi scumpiri, noi ofuri care împing producătorul agricol la disperare.

  Zilele trecute, Uzina “Semănătoarea” a anunţat rezultatul negocierilor privind noile preţuri la combinele C.110, C.140, rezultate care indică un preţ şocant. Combina C.110 costă 65 de milioane de lei, iar Combina C.140 – 75 de milioane de lei.

  Desigur, unii pot să-mi reproşeze că, practic, nu se întâmplă nimic grav, că nici până în prezent, nici la vechile preţuri, ţăranii nu se prea apropiau de aceste combine şi că, inclusiv societăţile comerciale cu serioase activităţi agrare, aveau anumite reţineri financiare la procurarea acestor utilaje, darmite simplul producător agricol. Noua creştere de preţuri urmează scumpirii cu câtăva vreme în urmă a tractoarelor, care au ajuns şi ele să coste în jur de 30 de milioane de lei. Şi, ca să nu vă mai spun, ca să cumpere una din ele, omul trebuie să-şi vândă o cireadă de vite sau turme întregi de oi.

  Situaţia înzestrării cu tehnică agricolă este de-a dreptul dramatică. În timp ce în ţările vest-europene încărcătura medie pe tractor variază între 4 şi 14 hectare, la noi se apropie de 60 de hectare, iar previziunile specialiştilor în materie indică faptul că nici în următorii 10 ani industria autohtonă nu va avea capacitatea de a reduce această încărcătură.”

  dupa 20 de ani:

  Dezastru in agricultura Romaniei: Suntem pe ultimele locuri la productivitate

  Romania se afla pe ultimele locuri din Uniunea Europeana in ceea ce priveste productivitatea la hectar a principalelor culturi, se arata intr-un raport al COCERAL.

  Tara noastra a inregistrat anul acesta o recolta medie de grau de 2,9 t/ha, in timp ce agricultorii francezi si nemti au obtinut peste 7 t/ha.

  In consecinta, Romania se situeaza pe locul 21 din 24 state membre UE, dupa acest criteriu, conform informatiilor publicate pe site-ul institutiei.

  La culturile de porumb, ne pozitionam pe ultimul loc, cu o productie de doar 2 tone la hectar.

  La floarea soarelui, Romania ocupa pozitia a zecea din cele 12 tari producatoare, cu 1,2 tone la hectar.

  COCERAL reuneste organizatii nationale din aproape toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, reprezentante ale distribuitorilor, exportatorilor, importatorilor si administratorilor de silozuri activi in sectorul agricol. mai mult

  De ce productivitatea la hectar este mai mica in Romania

  Agricultura a fost prea mult lasata la mila ploii de sus

  si asta se razbuna pe cei delasatori. Romania, granarul Europei – cum ne-a placut sa ne laudam, desi nu am fost niciodata – a ajuns la o situatie absurda,.

  Romania este tara cu cea mai mare suprafata agricola din Europa raportata la teritoriu, ceea ce, intre noi fie vorba, nu e de bine: asta cam arata slaba devoltare. Si, in acelasi timp, are cel mai slab randament al productiei.

 10. Daca Basescu, obsesia Antenei3, va primi ce merita, se va termina cu coruptia in Romania?; Ca altii isi vad linistiti de furaciunile lor.

 11. ,,Scîrbosul” fostul de la sănătate, la ce clămpăne aiurea, de ce nu s-a revoltat cînd PDL-iştii erau cu toată puterea în mîini 10 ani de zile ??? de ce nu urla cînd pdl-ul închidea şcoli, tăia salarii, pensii??? ce scîrbe mincinoase!!! după ciolan alergaţi, de ciolan, cu ciolanu-n gît o să crăpaţi, mincinoşilor !!!

 12. Radu, toţi milogii care nu au fost votaţi, sau au avut sub 1% cum ar fimarian petrache, s-au băgat la grămadă pentru ciolan, o să fie votaţi…cînd o zbura porcul…
  menţine-ţi calmul Radu, nu te enerva.

 13. DL Quintus s-a nascut pe 18 martie 1917. deci are 97 ani si nu 98 si nici 94 cum au spus unii ziaristi de la A3

 14. DOMNULE RADU TUDOR – EU MA DUC SA-L ASTEPT ,DEOARECE SUNT SIGUR CA VA VENI SI DUMNEALUI – ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU

 15. Apropo, cum e asta cu scumpirile lui Ponta ? Adica toate se scumpesc. Doar unii primesc mariri de salarii.

  Eu lucrez in mediul privat si nu primesc nimic de la Ponta, dar maririle de preturi legate de accizele pe benzina si scumpirile la gaze le primesc la greu. Sa inteleg ca e tot vina lui Basescu si asta ?

 16. Base este un om care dintotdeauna a incercat si a reusit sa pacaleasca electoratul , prin minciuni ,plans fals etc

Leave a Reply