Reîmpărţirea administrativă a ţării este pusă din nou pe agenda PDL de către Traian Băsescu. Strânşi la Vila Lac pentru a petrece aniversarea preşedintelui, democrat-liberalii au primit noi indicaţii din partea şefului statului. După ce a primit urările de rigoare şi a ciocnit un pahar de şampanie cu invitaţii săi, Băsescu le-a transmis acestora că trebuie să impună în Coaliţie înlocuirea judeţelor cu noile structuri, temă dezbătută în ultima perioadă: “Ţin foarte mult la chestiunea asta. Că sunt 12, 14 sau 18, trebuie să treceţi la înlocuirea judeţelor”, le-a spus preşedintele pedeliştilor adunaţi ciorchine la una dintre mese.
Constantin C. Giurescu, „Istoria Românilor” (1939) capitolul „Judeţele Ţării Româneşti” : „Judeţele ca subîmpărţiri administrative sunt contemporane cu întemeierea statului. (…) Prima menţiune despre judeţul Vâlcea o găsim în hrisovul din 8 ianuarie 1394, prin care Mircea cel Bătrân dăruieşte Mânăstirii Cozia, între altele, dijma din miere şi ceară acestui judeţ (…) Rezumând constatările făcute asupra vechilor judeţe din Ardeal, observăm că dacă multe din ele şi-au luat numele de la cetăţile în jurul cărora s-au dezvoltat, altele s-au numit după cursurile de apă pe care le străbăteau. O seamă dintre vechile denumiri româno-slave sau chiar anterioare acestora au fost păstrate (Maramureş, Bistriţa, Crasna, Timiş, Braşov) sau traduse din limba cuceritorilor (Târnava, Alba). Ele constituie încă un argument pentru continuitatea noastră în Ardeal, arătând lipsa de temei a teoriei potrivit căreia am fi venit în această ţară abia la sfârşitul secolului XII sau începutul secolului XIII”
Academicianul Dinu C Giurescu : “Această iniţiativă a desfiintarii judetelor se înscrie într-un şir de acţiuni care sunt menite, pe de-o parte, să destrame unitatea teritorială a ţării şi, pe de altă parte, să şteargă identitatea noastră naţională. Noi vrem să desfiinţăm cu o trăsătură de pix toată această întocmire care are o vechime între 600 şi 700 de ani, intrată în conştiinţa mea (…) Am sentimentul că sunt în 1940, în preajma prăbuşirii hotarelor noastre. E de spus numai că fiecare om trebuie să-şi dea seama că soarta lui personală, afară de beneficiarii regimului, depinde de ce se joacă acum. Se joacă integritatea teritorială a României, se joacă stabilitatea ei, se joacă identitatea, sentimentul că eşti român, se joacă apărarea ţării. Statul de astăzi nu mai apără România. Statul de astăzi apără pe altcineva, dar nu obştea românească.” (Punctul de intalnire, Antena 3)