Dupa golania cu spitalele regionale, acum asta ! De mai bine de 10 ani suntem mintiti, iar Fondurile Europene de miliarde de euro pentru infrastructura sunt ocolite cu un singur motiv, stiut de toti : din banii europeni nu se poate fura!

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Brăila, că, la Comisia Europeană, nu a fost depusă nici până în prezent cererea de finanţare pentru Podul peste Dunăre, cel mai important proiect de infrastructură demarat în estul României după 1989.

‘Am fost şi am văzut şantierul Podului peste Dunăre. Am fost impresionată de munca de zi cu zi a celor care lucrează pentru acest proiect major, aşa cum îl numim noi, pentru că este în valoare de peste 50 milioane de euro. Podul de la Brăila este inclus în Masterplanul de transport, pe care l-am adoptat, împreună cu domnul prim-ministru Ponta, în 2015 şi reprezintă unul din obiectivele propuse pentru a primi finanţare europeană prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare. Deşi domnul prim-ministru Tudose a semnat partea de cofinanţare şi, practic, s-au pornit lucrările, din păcate, nu a fost depusă nici până acum cererea de finanţare pentru Podul peste Dunăre’, a declarat Corina Creţu.

Comisarul european a mai precizat că, în aceste condiţii, există riscul ca unele cheltuieli să nu fie eligibile şi să se piardă bani europeni.

‘Odată semnat de către Guvern contractul de execuţie înainte ca proiectul să fie aprobat de Comisie, există riscul ca anumite cheltuieli sau chiar unele sume să nu fie eligibile şi să se piardă bani europeni. Comisia Europeană a fost informată, notificată, că va primi acest proiect la finalul acestui an, sperăm să se întâmple asta şi să se încadreze. La ora actuală, în Masterplanul de transport, acest pod este trecut pe finanţare europeană 540 milioane de euro, care ar urma să fie deduşi din Programul de dezvoltare integrală a Deltei Dunării. Riscurile sunt acelea că, în mod normal, un proiect întâi se aprobă, dar probabil nu au autorizaţie de mediu. Nu poate fi depus la Comisia Europeană fără să fie toată documentaţia gata. S-a semnat contractul de execuţie înainte ca proiectul să fie aprobat de Comisie şi aici există riscul ca unele porţiuni să nu fie eligibile, dar întreg proiectul să se piardă bani, nu. Dacă nu e gata până în 2023, deşi constructorii ne-au garantat că în trei ani e gata, ar putea fi fazat, am fazat 40 de proiecte’, a spus Corina Creţu.

Contractul pentru execuţia podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila a fost semnat în martie 2018 şi are o valoare de 540 milioane de euro, iar antreprenorul lucrării este Asocierea Astaldi SpA (Italia) – IHI Infrastructure Systems Co.Ltd (Japonia).

Durata de realizare a podului peste Dunăre este de 48 de luni, din care 12 luni – proiectarea şi 36 de luni – execuţia, iar termenul de garanţie este de 10 ani.

Podul suspendat este poziţionat între km 4+596,10 şi km 6+570,52, pe drumul principal Brăila-Jijila, respectiv la km 165+800 pe fluviul Dunărea (kilometraj pe Dunăre, măsurat de la Sulina).

Obiectivul va avea o lungime totală de 1.974,30 metri, din care 489,65 metri reprezintă deschiderea laterală, pe malul dinspre Brăila şi 364,65 metri cea de pe malul dinspre Tulcea. De o parte şi de alta vor fi construite două viaducte de acces, în lungime de câte 110 metri, care se vor adăuga lungimii podului suspendat.

Proiectul are ca scop crearea unei căi de comunicaţie modernă, cu implicaţii în dezvoltarea regională a zonei, fluidizarea traficului între localităţile Brăila, Galaţi, Tulcea, Constanţa, creşterea siguranţei utilizatorilor, micşorarea timpilor de parcurs şi scăderea poluării la toate nivelele în prezent tranzitate, scrie Agerpres.

6 COMMENTS

 1. Dl Radu Tudor,
  solicitați doamnei Comisar Corina Crețu să vă pună la dispoziție scrisorile către Guvernul României pentru depunerea de noi proiecte (infrastructură, spitale).
  O să rămâneți șocat să vedeți minciuna doamnei Rovana Plumb și a Guvernului (sunt foarte multe scrisori).
  Personal am solicitat o solicitare doamnei Comisar Corina Crețu și am primit toate adresele trimise de CE către Guvernul României (nu s-a primit nici un răspuns din 2017). / Mă gândesc foarte serios să public adresele ca să terminăm cu minciunile dl Dragnea.

  • Așa. Ai pierdut atâta timp doar ca să aflii tu cum stă treaba, să dormi noaptea liniștită. Lasă vrăjeala că nu ai ce publica. Nu am nici cea mai mică încredere că actualul comisar Crețu spune tot adevărul pentru simplul fapt că a sărit în partidul salubrității care strânge toate gunoaiele securiste din PSD.

 2. Unii Romani niciodata nu sunt multumiti oricum
  ca nu se face nimic nu e bine
  cand se face ba ca e nu stiu cum ba ca asa pe dincolo etc scuze si toxicitati de genul asta se gasesc mereu.

  Asta arata cat de toxici suntem la nivel mental si psihologic si ne miram ca nu ne merge nimic in tara.

  cu asemenea gandire…

  oamenii nerecunoscatori intotdeauna starnesc negativism si energii negative isi scad singuri propria sanatate si viata pana la urma le ofera exact ceea ce doresc evenimente care confirma viziunea lor despre lume.

  Pesimismul si victimizarea sunt cei mai mari dusmani interni, nu putin nu rusia nu ong-urile sau mai stiu eu cine…

  Totul incepe cu felul in care gandim si vorbim si pe ce ne concentram. Ne concentram pe chestii toxice si pe minus doar asta vedem si ignoram constient sau inconstient binele demotivandu-ne si devenind toxici si vampiri.

  Eu sunt foarte multumit si recunoscator cu sau fara bani europeni ca macar se face ceva care v-a ajuta orasul meu natal Braila dar si intreaga regiune care oricum a fost mult prea marginalizata si tratata cu dispret de centru de prea multa vreme deja.

  Banii europeni oricum pana ii primim mai faceam podul la sfantul asteapta este arhicunoscuta viteza ametitoare de lucru a birocratilor de la Bruxelles sau vointa sau ne-vointa lor.
  Chichitze se gasesc mereu cand e vorba de dat sau de refuzat sa dai bani.

Leave a Reply