Un tribunal din Germania a amendat Porsche AG cu 535 de milioane de euro (599 milioane de dolari) pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţiile de supervizare în scandalul emisiilor (Dieselgate), transmit DPA şi Reuters.

Porsche Automobil Holding SE este cel mai mare acţionar al grupului german Volkswagen.

Departamentul de dezvoltare al Porsche şi-a neglijat obligaţiile legale, ceea ce a dus în cele din urmă în Europa şi în alte regiuni la vânzarea de automobile diesel care nu îndeplineau reglementările privind emisiile, au anunţat marţi procurorii din Stuttgart. Aceştia au adăugat că Porsche nu va face apel la această decizie.

Porsche a confirmat amenda şi a precizat că ancheta privind emisiile demarată de autorităţile germane a ajuns acum la final.

Anul trecut, tribunalul a cerut Porsche să plătească acţionarilor pagube de 47 de milioane de euro pentru rolul său în scandalul emisiilor. Porsche şi-a încălcat obligaţia de a dezvălui public informaţii care aveau potenţialul de a influenţa preţul acţiunilor producătorului auto. Porsche a dat prea târziu publicităţii informaţiile privind softul care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, astfel că investitorii nu au putut reacţiona la timp, a apreciat tribunalul.

Procurorii susţin că acţionarii Porsche ar fi trebuit informaţi în legătură cu neregularităţile de la Volkswagen chiar din 2014, presupunând că directorii ştiau deja de falsificarea emisiilor.

Investitorii au pierdut milioane de euro în septembrie 2015, când Volkswagen a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scandalul a costat Volkswagen peste 27 de miliarde de euro.

4 COMMENTS

 1. Pai, la noi e.invers: il condamni, il tii in penitenciar pe bani publici, ii confisti doar un apartament( vezi Pinalti), statul nu si recupereaza banii( ba chiar merge pe minus).
  La final, orice condamnat pentru coruptie are bani sa traiasca si nepotii lui…
  Statul pierde.La germani, vad ca statul castiga bani multi…

 2. nu frate! in vest este cazul sa inceapa sa apeleze la catuse.o amenda de 1/2 de miliard ptr o multinationala cu profituri de zeci de miliarde este pistol cu apa.maresc preturile cu cateva sute de $ si si-au recuperat amenda.platita tot de cumparatorul de rand.este cazul ca toti CEO si alti smecheri din conducere sa plateasca si sa se dea un exemplu.

 3. ce gluma proasta e sistemul “european” de justitie si “statul de drept”: faptuitorii nu patesc nimic, nu tu sa li se ia lor banii, sa faca pirnae…. in schimb plateste firma, adica actionarii, de parca actionarii au facut softul ala.
  Si cui plateste firma “despagubirea”? Statului, de parca Statul ar fi fost pagubit cu ceva, el ar fi cumparat masini cu specificatii falsificate, el ar fi respirat noxele….

  De fapt, amenzile date cu si fara rost bancilor, lui Google si altor multinationale nu au decit rolul sa mimeze ca “se face” ceva, ca exista dreptate si, mai ales, sa mai ai aduca niscai bani la bugetele destul de gaurite de peste tot. Nota bene, nu nemtii au descoperit hotiile de la VW, ci americanii, care tocmai pierdusera locul I mondial la productia de masini si, inca in 2012, le-au spus nemtilor ca stiu ce fac cu noxele. Dar neamtul cinstit, european, a bagat capul intre urechi si a continuat inselaciunea inca 2 ani, pina cind afacerea s-a dat la public. Americanilor, la final, n-au avut ce le face si au platit, la ai lor in Germania le-au schimbat, la cerere, masinile smecherite iar la restul lumii, colegi de Uninune, le-au dat la schimb o mostra de EUROM**E. Profitul a ramas in Germania, normal.

  Faza urmatoare e sa extinda experimentul terorii (si farselor) judiciare petrecut in Romania la toti politicienii, la toti cetatenii, sa nu cumva sa mai zica vreunul ceva. De asta au nevoie de cite o Kovesi, de asta vrea austriacul sa faca MCV la toata lumea. Doar asa se mai poate prelungi agonia sandramalei antidemocratice numite UE – dar, ca si Ceausescu care doar si-a prelungit putin regimul cretin – nici astia nu vor cistiga mai mult decit citiva ani.

Leave a Reply