La summit-ul NATO ce va avea loc la Cardiff saptamina viitoare, se va discuta pentru prima oara de la incetarea Razboiului Rece problema gravelor probleme de securitate pe care comportamentul agresiv al Rusiei le pune pe continentul european.
Situatia din Ucraina – generata de ofensiva militara si de intelligence a Rusiei – este cea mai grava provocare de securitate de la disparitia URSS. Moscova, dupa doua decenii de relativa acalmie, revine la practici consacrate in 70 de ani de comunism stalinist : invazii militare, ocuparea cu forta a unor teritorii straine, rapturi teritoriale din componenta unor state independente, crime odioase asupra civililor, finantarea si inarmarea unor grupari paramilitare pe teritoriul altor tari, secesiune.
Data fiind situatia complicata de securitate la granita de nord est a Romaniei, tara noastra e obligata sa ceara in mod imperativ Aliantei Nord Atlantice o prezenta miltara permanenta pe teritoriul nostru. De cind am fost admisi in NATO in 2004, toate unitatile militare ale Romaniei sunt “baze NATO”. Aici ma refer insa, cum bine intuiti, la o prezenta multinationala a unor miitari americani si europeni, impreuna cu navele lor militare, intr-n port romanesc si intr-o cladire cu rol de comandament la Marea Neagra.
Romania e singura tara NATO cu tripla expunere a frontierei cu zona de conflict din Ucraina : terestra, maritima, aeriana. Cunoscind situatia in amanunt, pot spune ca tara noastra are o vulnerabiltate ceva mai serioasa pe componenta navala. Am vazut cu totii in 2008 si 2014 dovada agresiunii Flotei Ruse la Marea Neagra, in Georgia si Crimeea.
De aceea, cred ca se impune ca Romania sa ceara aliatilor sai americani si europeni la summit-ul NATO de la Cardiff crearea unei baze navale NATO la Constanta, pentru acoperirea nevoilor aliate de securitate la Marea Neagra. Este interesul lor direct si al nostru evident. Suntem obligati sa facem fata onorabil enormelor probleme generate de Rusia si rebalansarii echilibrelor de securitate la granita de est a NATO si UE. Pentru ca Rusia nu va renunta prea curind la agresivitatea sa si la poftele teritoriale in afara granitelor sale, Marea Neagra incepe sa se defineasca pentru viitor ca o platforma de securitate la nivel strategic, aproape la fel de semnificativa ca si Mediterana. Vestul democratic va avea multi ani de acum incolo dureri de cap din partea Moscovei.
O baza navala NATO in Romania (prezenta permanenta multinationala aliata) va fi definit clar ca un mesaj de solidaritate, de forta si responsabilitate din partea aliatilor strict pe baza Tratatului de la Washington, elementul de baza al solidaritatii si coeziunii transatlantice in materie de securitate.
Domnule Basescu, domnule Ponta, aveti painea si cutitul.