Home Articole Beligan, atacat de Plesu

Beligan, atacat de Plesu

2115
44

Maestrul Radu Beligan este noua ţintă a atacurilor lansate de oamenii lui Băsescu. La doar o zi după ce marele actor i-a adresat un mesaj de susţinere lui Victor Ponta, a fost acuzat public de Andrei Pleşu că s-a apropiat de putere la fel cum ar fi făcut-o şi înainte de 1989.

Atacul lui Pleşu a stârnit un val de indignare în rândul actorilor şi muzicienilor, care au semnat o scrisoare de susţinere pentru Radu Beligan.

Marele actor, Radu Beligan, a devenit peste noapte ţinta unor atacuri mârşave lansate de oamenii lui Traian Băsescu. Întreg scandalul a pornit după ce maestrul Beligan a transmis un mesaj de suţinere pentru Victor Ponta, în timpul lansării candidaturii pentru prezidenţiale.

“Îl susţin pe Victor Ponta, pentru că ţara asta are nevoie de un Preşedinte tânăr şi energic! Cred în tineri, doamnelor şi domnilor! Tinerii sunt capitalul nostru cel mai de preţ. Trebuie să ne folosim de acest capital, de la nivelul cel mai de jos şi până la vârf!”, a spus atunci Radu Beligan.

La doar o zi, Andrei Pleşu, unul dintre intelectualii apropiaţi lui Traian Băsescu, a lansat un atac dur la adresa marelui actor Radu Beligan.

“Aţi simţit nevoia, la vârsta dvs., la statura dvs., să vă legaţi numele de un caraghios. Spectrul “stadionului” de tip coreean a reapărut în biografia dvs. într-un moment în care nimic nu-l mai poate justifica. Asta înseamnă că m-am înşelat. Că, înainte de 1989, nu aţi negociat util, sacrificându-vă de dragul teatrului, ci că ceva inexplicabil vă atrăgea în sfera puterii, oricât de pătată era ea. Voiaţi, ca şi acum, să fiţi mai curând pe scena ştabilor, decât pe aceea a colegilor dvs”, a scris Andrei Pleşu.

Atacurile lui Andrei Pleşu au stârnit un val de indignare în rândurile politicienilor şi artiştilor.

“Citesc şi nu-mi vine să cred ce cuvinte vă sunt adresate public de către oameni care sunt datori să vă respecte. Vă cer iertare pentru tot ce trebuie să înduraţi astăzi. Vă cer iertare şi din partea celor care şi-au mai găsit o ţintă fiindca nu pot trăi altfel decât încercând să doboare valori”, a spus Victor Ponta.

Mai mulţi actori şi muzicieni cunoscuţi precum Florina Cercel, Marin Moraru sau Angela Similea îi cer acum lui Andrei Pleşu să prezinte public scuze pentru ofensele la adresa maestrului Beligan.

 

44 COMMENTS

 1. Reproduc mai jos un comentariu trimis pe blogul porcului (si nu ma refer aici doar la comportamentul lui public, ci si la aspectul fizic) Andrei Plesu. Comentariul a fost sters dupa aproximativ jumatate de ora.

  “Draga domnule Plesu, sper ca nu va suparati daca va spun ca nu sinteti un idiot obisnuit, ci unul care, efectiv, BUBUIE. Insulta? Nicidecum. Adevar. Voi demonstra mai jos ca va balaciti in mod plenar in mlastina celor mai imbecile contradictii logice.

  1. Asadar, ati putut trece peste linguselile adresate de Beligan lui Ceausescu, dar nu puteti trece peste cele adresate lui Ponta (admitind ca sint linguseli). Deci, pentru dv., e mai grav ca cetateanul Beligan, satul de incompetenta, prostie, mitocanie, abuzuri, incalcari ale constitutiei, coruptie, fudulie – intr-un cuvint, de basism -, isi indreapta, ca majoritatea romanilor, sperantele spre Ponta, decit faptul ca l-a lingusit pe odiosul dictator Ceausescu. Ati putut trece peste linguselile adresate lui Ceausescu, dar peste “linguselile” adresate lui Ponta nu puteti trece. Concluzie: din moment ce vi se pare ca e mai odios sa-l lingusesti pe Ponta, decit pe Ceausescu, inseamna ca Ponta vi se pare mai odios decit Ceausescu. Deci sinteti idiot.

  2. Spuneti ca, e-adevarat, oricine are dreptul la o opinie, dar… Dar ce? Are sau nu are? Are, dar numai cind e vorba de a-l sustine pe Basescu. Sint convins ca, daca Beligan declara public ca il sustine pe Basescu, erati sincer de parere ca e o atitudine perfect normala si, nu numai ca n-o criticati, ba, poate, ati fi si laudat-o.

  3. De ce Ponta e caraghios – adica nesustenabil -, iar Basescu e sustenabil? Ca sa nu-ti dai seama ca Basescu a fost, este si va ramine un mitocan retardat, un incompetent care a distrus economia, sanatatea, invatamintul, un troglodit care nici nu stie sa vorbeasca corect romaneste (“institutiile care INITIASEU si ORGANIZASEU”), un CARAGHIOS care-si da parul peste chelie si spune ca 20 % dintre romani sint homosexuali, trebuie sa fii idiot.

  4. De ce pseudointelectualul, non-valoarea, nulitatea Plesu, care nici macar cit e in viata nu e citit de nimeni, iar dupa moarte, va fi, cu siguranta, uitat, are dreptul sa-l pupe-n cur pe scirnavul mitocan de mai sus, timp de zece ani, iar marele actor Beligan, iubit de toti romanii, nu are dreptul sa-l sustina pe Ponta (de la care nu primeste posturi si sinecuri gras remunerate, ca Plesu)? Fiecare “articol” de-al dv. nu face altceva decit sa-l preamareasca, indirect, pe Basescu, aruncind cu noroi in adversarii sai politici, indiferent care sint acestia, si perpetuind la nesfirsit imbecilele “idei” basiste, care, de fapt, se reduc la una singura: toti sint incompetenti si corupti, in afara de mine si de curva mea, pe care am pus-o sa candideze la presedintie, ca un CARAGHIOS ce sint. Putea fi oricine in locul lui Ponta, si Sfintul Petru daca era, tot ii gaseati nod in papura, daca nu accepta sa se lase manevrat de Basescu, precum Boc.

  Aberatiile pe care le debitati, nu numai in acest “articol”, ci in toate “articolele” dv., nu rezista nici la cea mai elementara analiza logica. Concluzie: sinteti un idiot. Insulta? Nu. Adevar demonstrat cu argumente.”

  Ulterior, am revenit cu un comentariu complementar:

  “‘un incompetent care a distrus economia, sanatatea, invatamintul’

  Si, desigur, justitia, pe care a independentizat-o in asemenea masura, incit Nastase si Voiculescu sint condamnati fara dovezi, pe principiul “Lasa, ca stiu ei ce-au facut.”, in timp ce dosarul Flota (nemaipomenind de casa din Mihaileanu, cazul Bercea si altele) e dat uitarii. In acest timp, batrinele care dau “mita” oua si elevii care copiaza la bac sint saltati de mascati si anchetati de DNA. Cine-a calcat strimb, sa plateasca”.

  Ei, asa ceva ar fi trebuit sa scrieti dvs., domnu’ Tudor. Da’ n-aveti curaju’. Bine, dvs. o sa spuneti ca stai, domn’e, io nu ma exprim asa, nu ma pot cobori la un asemenea nivel, nu pot folosi insulte. GRESIT: nu e vorba de insulte, e vorba de realitati. Si pana nu vor fi spuse verde-n fata, specimenele ca porcul Andrei Plesu se vor putea iluziona in continuare ca sunt niste “intelectuali de dreapta” rasati. Care au ei un motiv sa faca umbra pamantului.

 2. slugoii basisti parjolesc totul, darama si mazgalesc valorile care au mai ramas valabile, pustiesc totul in cale asemeni moldovenilor ce fugeau din calea ienicerilor cotropitori; acest barbone pupinbasist alaturi de papacioc patapievici, nume de papagal ce se identifica ca urofil(cacafonie intentionata), plus multi alti basisti purulenti, ar trebui sa dea socoteala intr-o zi nu numai pt averile facute ci mai ales pt jignirile si defaimarile de tot felul aruncate asupra acestui popor ramas fara reactie….cand vad pupinbaseala deontologilor de la gigi24 imi dau seama cat de josnici si mojici pot fi unii oameni de “cultura” care se vand pt beneficii de tot felul

 3. la emisiunea de astazi trebuia sa ii puneti laptop-u’ in cap retrasatului care se infierbantase cu “ce ne trebuie servicii” “de ce sa dam bani”

  mai filtrati si voi slugile/sobolanii cand ii invitati

 4. OFF THE RECORD, ca de obicei:

  Sindicalistul Ion Ruşeţ (fost senator PDL!) nu mai este prim-vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale din Electricitate “Univers”!

  • P.S.:

   Mai mulţi foşti colegi de-ai lui Ruşeţ din FNME şi chiar actuali din Federaţia „Univers” i-au cerut acestuia în mod public să recunoască dacă a fost ofiţer sub acoperire la fel ca Robert Turcescu. În 2012, fostul senator PDL Ion Ruşeţ a fost avansat la secret colonel al armatei române…

 5. Nu mă miră, de cînd cu medicul Brădişteanu, considerat ,,cîrpă, infractor, acuzat de orice rău” de băsescu, a fost dl. Diaconu, acum dl. Beligan!!! trebuia să continuie tot clanul marginalizat cu distrugerea demnităţii, onoarei, integrităţii, sănătăţii altor titani, care, de fapt, au fost, sunt şi vor rămîne exemple demn de urmat, pentru cei care ştiu ce înseamnă să preţuieşti omul bun., omul profesionist, omul demn, omul onorabil, respectabil şi respectuos. Dacă eşti atent la modul de exprimare al politicienilor, chiar şi majoritatea jurnaliştilor, articulează numele de familie al multor indivizi, dar şi al oraşelor, municipiilor, judeţelor, ex: videanul, băsescul, iliescul, turcescul, tăriceanul, rădulescul, pîrvulescul, judeţul maramureş, în loc de jud. mures, jud. baia mare!!! unde şi cîtă carte, cîtă gramatică şi citire au învăţat aceşti indivizi/individe, fie şi jurnalişti???
  Acest Pleşu, parcă-i spăla ruşinea lui băse, parcă în prezenţa lui şi a lui Liiceanu, băse spusese că,,şcoala românească scoate tîmpiţi”, ştiţi,,cine se aseamănă se adună” şi,,spune-mi cu cine te iei, ca să-ţi spun cine eşti”!
  …OARE, LA CINE S-A REFERIT BĂSE ???
  …POSIBIL SĂ SE FI CONVINS BĂSE ,,DE PERSOANA LUI” , CÎT ŞI DE(MILOGII, CERŞETORII, MINCINOŞII, EXCROCII, LIPITORII DE AFIŞE=LIMBIŞTII)POLITICIENII CARE-I SUNT ÎN PREAJMĂ ŞI COLEGI DE 25 DE ANI DE ZILE LA BUGETUL ÎMPĂRŢIT ŞI LA SCAUNELE OCUPATE, PLĂTITE DEGEABA, LI SE POTRIVEŞTE ZICEREA RESPECTIVĂ, LA MOMENTUL POTRIVIT, CULMEA, AU RĂMAS EXACT CUM I-A CATALOGAT BĂSE…NICIO ÎMBUNĂTĂŢIRE!!!
  PROBLEMA E, CĂ, ÎNCĂ MAI ŞTIM CUM AU ABSOLVIT ŞCOALA MAJORITATEA DIN CEI CARE AU TERMINAT PÎNĂ ÎN 1990-1995: P.C.R-UL…

 6. Radu Beligan nu avea de unde sa stie ca mesajul sau avea sa fie folosit de catre Kim Jong Ponta in plin delir paranoid al cultului personalitatii (si nu are decat 42 de ani) la manifestarea ceausista de sambata iar tovarasul plesu in mod marlanesc s-a si autosesizat sa-l taxeze repede pe maestru.

   • Cultul personalitatii reapare tot timpul acolo unde sociopati ajung la putere. Parca erai mai echidistant nu cu ponta pe fata?!
    La obama e interzis cultul personalitatii conjugat cu prosteala comerciala?!

    • Nu sunt cu niciun Ponta, dar cand vad ca unii faceti partidele de dreapta ca fiind comuniste, jignind defapt partidele de stanga, nu pot fi de acord cu asta si ma exprim ca atare.

    • Iar Ponta a facut campanie ca Obama. Fa comparatie dintre cele doua campanii si o sa vezi aceleasi “apucaturi” comuniste si la Ponta si la Obama. Este exact aceasi strategie de campanie electorala.

 7. plesu e doar un gunoi basist ordinar care va ramane in istorie ca o pata neagra. De fapt, istoria il va uita.

 8. plesu? acuzat de plagiat, un individ cu un caracter infect, ca si liiceanu, patapievici & co, indivizi ahtiati dupa bani pupand dosul celui care le ofera cat mai mult! adica simplu basisti ordinari!

 9. o intrebare: nu puteti sa o domoliti pe oana stanciulescu? se face de ras emisiune de emisiune. o fi mare admiratoare a liberalilor si antonescu dar sa contrazici evidenta asa cum o face mereu e prea de tot pentru o asa zisa jurnalista!

 10. Maestrul Radu Beligan, este un bun national. Bunul national nu greseste niciodata, iar la statutul de bun national dl. Plesu nu va ajunge niciodata. Asa ca ciocul mic dle Plesu. Ar trebui sa va cereti scuze personal maestrului Beligan, dar sigur nu puteti ajunge la mana dansului, s-o pupati, din cauza statutului dvs. liliputan. Nu va mai descalificati atacand bunuri nationale, “monstri sacrii”, de legenda, ai scenei teatrale romanesti.

 11. Nu poti pretinde scuze unei vome, dar te poti feri sa nu calci in ea. Doar Dumnezeu, regizorul suprem, stie cui si cand ii vine randul sa-si rosteasca replica finala. Iar El nu tine cont nici de varsta, nici de simpatiile politice ale grauntilor de nisip.

 12. Nu cred ca citeste Plesu mesajele de pe acest blog, dar daca, din intamplare, “are un ochi” si pentru acestea, ii spun ca daca regimul Ponta va fi unul coreean (si cred ca se refera la nord coreean), eu il votez la prezidentiale. Sa ii intre bine in cap. Sa nu cumva sa creada ca am vreo greata cand vorbeste despre actualele regimuri ostile lui Basescu ca fiind unele comuniste sau de extrema stanga.

  • Imi permit sa va contrazic putin. Din experienta de viata, vreau sa va spun ca nici “regimul Ponta” care se prefigureaza, n-o sa fie usa de biserica. Sper insa, din tot sufletul, sa nu fie tot asa de mincinos si distructiv ca cel care se incheie la sfarsitul anului. Cum speranta moare ultima, sper, ca regimul ce urmeaza sa puna vreo cateva caramizi la temelia Romaniei si a cetatenilor ei.

   • Nu te supara, dar eu nu mai sper si cred ca cei care inca mai spera ca regimurile care conduc Romania de 25 de ani nu vor fla fel, se cam inseala. Dar asta este vointa poporului. Nu te poti ****** in gustul oamenilor, dar nici sa vina dupa aia sa se dea de ceasul mortii ca o duc rau.

   • Ponta poate sa doreasca doar sa puna mana pe sistemul basesc si atat. Sa vezi atunci critici. Dar oamenii, daca vor vedea asta, vor vota “alternativa” la PSD ca si pana acum, cu speranta ca PMP-ul sau PDL-ul va face ceva bun si va schimba ceva in tara asta, mintindu-se singuri si ratand, din 4 in 4 ani orice sansa de redresare a tarii. Am impresia ca romanii sunt condamnati sa dispara cu speranta-n cap.

 13. I’auzi braul !

  1- Chestia de la Arena Nationala a fost cam nepotrivita, fortata. Si Nastase a pierdut pe mana unui american.
  2- Radu Beligan nu trebuia pus pe ecran acolo , marlanii atat au asteptat.

  Acum despre marlani. Coprofagi. Apare o scrisoare a celui care a plagiat scrierile lui Noica. A aceluia care a primit cadou de la Ilici Iliescu o tipografie . A vesnicului incruntat, constipatul.
  Reclama ceva la Isarescu si la sfarsit o zice:

  ” PS în altă ordine de idei – Sofismele au la bază similarități aparente. E o deosebire de la cer la pământ între felul în care o susțin eu pe Monica Macovei și felul în care îl susține Radu Beligan pe Victor Ponta. După cum faptul de a fi admonestat de Andrei Pleșu nu stă în cumpănă cu cel de a-ți lua apărarea Dida Drăgan. ”

  Evident, doar stie toata lumea ce limba moale are Liicheanu !!
  Basescu a fost multumit.

 14. D-le Tudor, după câte-mi aduc aminte, piticania bărboasă a adresat PREŞEDINTELUI Nicolae Ceauşescu o scrisoare de admiraţie şi profund respect. Daţi-o publicităţii şi gata!
  Poate se mai potolesc şi castraţii ăştia de-şi zic democraţi, de fapt nişte canalii cu ştiinţă de carte, precum înaintaşii lor Titu Maiorescu şi C.A. Rosetti.

 15. domnule tudor, unde vezi dumneata atac marsav ? orice om cu minim de discernamant si bun simnt nu ar fi de acord cu dumneavoastra. o sa vedem la alegeri daca in romania mai sunt oameni care gandesc singuri.

   • dupa replica dumneavoastra sa inteleg ca daca esti pontist e la fel de rau. adica: “ma acuzi pe mine ca sunt betiv, dar tu esti curvar”.
    dupa criteriul meu, este o reactie decenta a domnului plesu, nicidecum “marsava”.
    daca asta e un “atac”, nu e basist, ci antipontist. domnul beligan, ca om si artist, nu cred ca trebuie sa fie aparat. cred ca e un artist adevarat si demn si e obisnuit cu criticile.
    da, asocierea unui om de cultura, unui artist, cu mediul politic nu e benefica in primul rand lui ca imagine, intr-un final.
    eu nu as mai vrea ca argumente pontismul si basismul, ca nu sunt.
    vreau si eu argumente sa il votez pe ponta. sper ca nu am suparat pe nimeni.

   • Basistii au un miros specific, stiti, nu? E duhoarea anilor ’50, care noua ne pute a anti-romanism si mizantropie, dar lor le miroase-a nostalgie cu iz de micsonele. Scuipatul plesului catre maestrul Beligan aduce tare mult a “cine nu-i cu noi e impotriva noastra”, miazma totalitarista cu care transcedentalul si-a umplut bardahanu-n vremea lu’ nea’ Nicu. Poate ca d-aia base ii are alaturi pe acesti “un fel de” si impotriva-i pe cei autentici.

  • Adica vrei sa spui ca unii de pe aici nu avem discernamant ? Daca da, de unde stii tu cetatene ca nu am eu discernamant daca sunt de acord cu domnul Radu Tudor in cazul Plesu ?

 16. Stimate tovarase Secretar General al Partidului,

  Ma numesc Andrei Gabriel Plesu si sunt de profesie istoric si critic de arta. Din 1971, cand mi-am incheiat studiile, si pana astazi am inteles sa-mi fac profesiunea cu toata seriozitatea, punandu-ma, cu intreaga mea putere de munca, in slujba artei si culturi romanesti. Am publicat un mare numar de studii si articole in presa curenta am realizat mai multe serii de emisiuni la radio si televiziune si sunt autorul a trei carti, bine primite atat de publicul larg, cat si de specialisti. In istorie, dupa o specializare de aproape doi ani in Republica Federala Germana. In timpul acestei specializari , am tinut la Bonn, Dusseldorf si Dortmund mai multe conferinte despre arta romaneasca, socotind ca este datoria mea de onoare sa o fac cunoscuta si apreciata pretutindeni, la adevarata ei valoare. In 1981 mi s-a decernat premiul pentru critica al Uniunii artistilor Plstci ti, in acelasi an, premiul pentru eseu al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti. Am avut cinstea sa-mi reprezint tara, cu comunicari de specialitate, la felurile congrese si reuniuni internatinale (Berlin-Est, Weimar, Jakarta etc.). Ca secretar al sectiei de critica a Uniunii Artistilor Plastci, am participat la organizarea mai multor expozitii de arta romanesca, in fata si in strainatate.

  Am intrat in Partidul Comunist Roman la varsta de 19 ani (1968) si, atat pe linie obsteasca (CA ORGANIZATOR DE GRUPA DE PARTID), cat si pe line profesionala ( ca cercetator la Institutul de Istiria Artei al Academiei de Stiinte Sociale si Politicesi, apoi ca lector universitar la Facultatea de Arte Plastice “N. Grigorescu”) m-am straduit, in ciuda unei sanatati precare ( care ma obliga sa stau, de cativa ani, sub constanta supraveghere medicala), sa fac totul pentru a fi la inaltimea exigentelor epocii noastre, ale politicii noastre din ultimii ani.

  Va rog, stimate tovarase Secretar General, sa nu luati raportul de activitate de mai sus drept o lipsa de modestie. El e bilantul firesc de munca al oricarui roman care vrea sa-si serveasca tara cum se cuvine. In lumina acestui bilant, veti intelege cat pot fi de mahnit sa constat ca, dintr-o data, in urma unei imprejurari pe care nu o pot socoti decat accidentala, sunt pus in afara partidului “sectant” si dezlantuit din invatamant si cercetare.

  Am avut, intr-adevar ghinionul de a participa cu doi ani in urma , la o conferinta (incluzand o parte teoretica si una practica), ce a avut loc la Institutul de Psihologie si Pedagogie pe tema “meditatiei trancendratale”. Conferinta – la care m-am dus pe linia unei firesti curiozitati intelectuale – mi s-a parut neinteresanta sub raport stiintific, drept care nu am mai frecventat niciuna din urmarile ei , mai mult chiar: am avut ocazia, la scurt timp dupa aceea, sa aduc la cunostinta unui lucrator al Ministerului de Interne opinile mele critice privind “meditatia trancendratala”.

  In rezumat, fapta de care sunt vinovat se reduce la audierea unei conferinte publice, organizata intr-un cadru perfect oficial, o conferinta despre care nu aveam motive sa cred ca s-ar desfasura fara aprobarile de rigoare. Cat despre chestionarul pe care l-am completat – ca toti cei de fata – in timpul conferintei, nu se rererea decat la date strict medicale si nu cuprindea niciun angajament de nuanta politica sau religioasa, care sa contarazica adeziunile mele reale la statutul PCR si la Constitutia tarii. Am fost lamurit, ulterior, ca “meditatia transcendretala”, ca organizatie internationala, implica unele aspecte profund negative , de care insa nu putem avea cunostinta acum doi ani, ca urmare a unui singur contact cu reprezentantul ei. Amintind ca pot fi sanctional, totusi, pentru o momentana lipsa de vigilenta, mi se pare, in acelasi timp, greu de acceptat ca ca sanctiunea sa aiba caracterului unui condamnari atat de drastice, ducand nu numai la totala descreditarea politica, ci si la descalificarea mea profesionala. Intre culpa mea reala si consecintele ei imediate ca o uriasa disproportiune care, in spiritul echitatii cu care ne-a obisnuit conducerea noastra de partid si de Stat nu poate sa fie corectata.

  Ranit sufleteste de spulberarea intr-o clipa, a atator ani de eforuri entuziaste, si de anularea tuturor proiectelor mele viitoare (legitime la 33 de ani) apelez, tovarase Secretar General la dreapta dumnevoastra omeneasca, rugandu-va sa dispuneti rediscutarea cazului meu, in datele lui obiective. Va asigur ca tot ce doresc e sa-mi dovedesc, in continuare, ca si pana acum, buna-credinta loialitatea fata de tara, participand la procesul de afirmare a valorilor noastre pe plan universal.

  Va multumesc,

  Andrei Gabriel Plesu

  25 mai 1982

  Stimate tovarase Secretar General

  Pentru o mai buna informare asupra imprejurarilor in care am luat cunostinta de “meditatia transcendentala”, fac urmatoarele precizari: In ianuarie 1981, cand functionam ca lector universitar al Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, am fost convocat telefonic la Institutul de Psihologie si Pedagogie pentru a audia o conferinta de orientalistica. Invitatia era fireasca, intrucat era cunoscut indeobeste interesul meu pentru artele orientale. Conferinta la care am fost invitat a avut loc intr-un cadru oficial, in prezenta conducatorilor Institutului de Psihologie si a numeroase personalitati ale stiintei si culturii noastre. Nimic nu ma putea face sa ma indoiesc de perfecta legalitate a conferintei in cauza, care, de altfel, ne-a fost prezentata, de la bun inceput, drept un “program experimental” aprobat ca atare de Ministerul Educatiei si Invatamantului si de C.N.S.T. Conferentiarul a declarat ca doreste sa puna la indemana publicului o metoda practica de relaxare, inspirata din filosofia indiana si lipsita de orice implicatii religioase. Aratand ca metoda pe care ne-o va impartasi trebuie adaptata de la caz la caz, pentru fiecare individ in parte, conferentiarul ne-a cerut, in continuare, sa raspundem unui chestionar care sa-i furnizeze principalele noastre date biologice. Chestionarul nu cuprindea decat intrebari cu caracter medical si transmitea altora metoda de relaxare capatata (“mantra”), intrucat, prost aplicata, ea putea deveni daunatoare. Acestei parti teoretice a conferintei, i-a urmat, a doua dimineata, in aceeasi institutie, partea practica. In cadrul unei intalniri individuale, ni s-a transmis procedeul concret ce urma a fi folosit de fiecare din noi, in vederea relaxarii. Pentru a beneficia de aceasta intalnire, individuala, ni s-a cerut o taxa de 100 de lei (specificandu-se ca banii sunt destinati Casei Copilului) si cateva fructe si flori, in semn de omagiu pentru initiatorul metodei cu pricina. Odata intrat in incaperea intalniri individuale cu conferentiarul, am constatat ca, inainte de a-mi transmite “mantra”, el practica un scurt ritual ce cert aspect rligios. Aspectul discutabil al acestui ritual precum si faptul, constatat ulterior, ca asa zisa “mantra” individuala se dadea, nediferentiat, mai multor subiecti, m-au convins de lipsa de temei stiintific a intregului program si de incompatibilitatea lui cu interesele si convingerile mele. Drept care n-am mai participat la nici o alta sedinta.

  In concluzie:

  1. La data participarii mele la conferinta Institutului de Psihologie, nu puteam sti ce, “dedesupturi” are “meditatia trancedentala” si nu puteam banui ca ea e gazduita de o institutie oficiala, fara aprobarile de rigoare. De aceea nu am ezitat sa audiez conferinta.

  2. Elementele cu caracter religios pe care le-am constatat in timpul partii practice a conferintei m-au contrariat si m-au decis sa abandonez prompt experimentul. Nu puteam insa sa stiu in ce consta intalnirea individuala, ininte de lua parte la ea, intrucat nu ni s-a comunicat dinainte cum va decurge respectiva intalnire.

  3. Chestionarul semnat de mine nu mi s-a parut a contine date care sa intre in contradictie cu loialtatea mea fata de partid si de stat. De altfel, n-am tainuit continutul lui (si asa-numita “mantra”) de indata ce am avut prilejul sa relatez unui lucrator al Ministerului de Interne toate informatiile cuprinse si in prezentul memoriu.

  Acum, cand la aproape doi ani dupa evenimentele relatate mai sus “meditatia transcedentala” a fost demascata ca secta cu o activitate diversionista, imi dau foarte bine seama de gravitatea implicarii mele, fie si de moment, in demonstratia experimentala de la Institutul de Psihologie. Si daca in contextul din ianuarie 1981, nu imi pot gasi o vina obiectiva pentru participarea la conferinta, in perspectiva timpului si in urma lamuririlor suvenite de atunci cu privire la adevarata fata a conf. Stoian, inteleg ce consecinte nefaste putea avea lipsa mea de vigilenta din 1981. Este totusi de la sine inteles ca daca as fi stiut atunci ceea ce stiu astazi despre “meditatia transcendentala”, n-as fi intarziat nicio clipa in sala de conferinta si as fi adus la cunostinta organizatiei de baza opiniile mele critice. Sunt perfect constient ca – potrivit recentei expuneri a Presedintelui tarii la Plenara largita a C.C. al P.C.R. din 1 iunie a.c. – trebuie sa facem totul pentru a preveni manevrele celor care, la adapostul unor manifestari sectante, “vor sa abata omenirea de la problemele majore – fundamentale ale lumii de azi”. Vreau sa sper ca punandu-se in cumpana bunele mele intentii, activitatea mea de pana acum pe de o parte si, pe de alta, lipsa de vigilenta de care am dat dovada, Conducerea de Partid si de stat va so coti ca imi poate acorda sansa sa ma reabilitez, pentru a contribui pe mai departe – dupa puterile mele – la edificarea culturii romanesti contemporane.

  Va multumesc,

  Andrei Gabriel Plesu”

  3 iunie 1982

 17. Aţi văzut?! Tuciuriul filosof, căcăcios, burdihănos, vezi-Doamne a avut “ghinionul” de a participa la o conferinţă din cadrul meditaţiei transcedentale, unde el n-a vrut să se ducă, tupeistul comunist jegos. Pentru cine nu ştie, la acea vreme, şi maestrul Beligan a fost acuzat de participare la acea mişcare ciudată de care n-a mai auzit nimeni. Numai că Muc cel Mic şi burtos a găsit de cuviinţă să apeleze la “omul de cultură” Ceauşescu, pentru a-l înţelege şi ierta. “N-am să mai fac, să moară mama!”, pare a se jeli pupincuristul băsisto-iliescian. Cine-şi mai aduce aminte, în anii de după “revoluţie”,Andrei Pleşu şi Mircea Dinescu au devalizat Ministerul Culturii şi Uniunea Scriitorilor de sume importante care nu s-au regăsit niciodată în vreo investiţie de valoare, destinată instituţiilor din subordine. Nişte jeguri umane. Culmea e că se găsesc nişte unii ce le cântă-n strună.

 18. APlesu, scrumiera si pm! Cam asa aplecat AP de la Cotroceni… Cei drept, gura stapanului adevar graieste! Cred ca tare-i mai duce dorul!

 19. Tot respectul pentru Maestrul Beligan si pentru cultura romaneasca in general !
  Cum de la determinat VVPonta pe Maestru sa-si bage mana-n foc pentru el, nu-mi dau seama! Consider situatia destul de nepotrivita, inclusiv scuzele publice ulterioare din partea Sustinutului.
  VVPonta (cum il numeste partenerul lui de coabitare) are de dat niste raspunsuri grele electoratului si in special Antena 3 ar trebui sa faca acest lucru .
  Are o mare nerealizare, cat toata Romania, babuinul e tot acolo! In 2012 le-am dat tot ce si-au dorit!
  Abia astept spectacolul din noiembrie, sunt curios cati spectatori vor fi in sala !

  • Nu la determinat, ci l-a determinat. Maestrul Beligan are voie la vreo opţiune politică?! Ce te face să crezi că Ponta “la determinat”?! Adică opţiunea pentru Ponta este egală cu a băga mâna-n foc?! Să însemne, oare, opţiunea pentru Băsescu băgarea de’ştului în cur?! Sau în păsărica paraşutistei?!

 20. Presu lui basescu ,rage ,sforie,rasufla si caca cuvinte de el zise filozofice ,aiureli de om plecat la cersit la gasca basista plesu un intelectual josnic.

 21. Gindacii intotdeauna ataca pe cei mai buni decit ei.
  Mereu te vor privi cu pizma daca esti mai bun decit ei.
  Dar mereu te vor privi de jos in sus. Gindacii mereu vor suferi din cauza inferioritatii lor intelectuale. Ma refer la gindacii care se cred intelectuali dar scriu scrisori cu “dedesupturi” tovarasului si “mediteaza tracedental”.

Leave a Reply