Ca de obicei, Ziarul Financiar ne prezinta date interesante in articole sintetice despre economia romaneasca.

Consumul a crescut în 2016 cu 6,5%, având o contribuţie de 4,9% la creşterea economică de 4,8% din 2016, dar creş­te­rea pe investiţii, care asigură suste­na­bi­litatea pe o perioadă mai lungă a avansului PIB, fost anul trecut zero.

http://www.zf.ro/eveniment/avertismente-pentru-cresterea-economica-viitoare-avansul-record-al-pib-din-2016-a-venit-doar-din-consum-si-stocuri-investitiile-avand-o-contributie-zero-16186421

INS a publicat ieri datele detaliate ale PIB-ului pe 2016, care relevă un lucru ce nu-i bucură pe macroeconomişti: întreaga creştere a venit din consum şi din stocuri, în vreme ce creşterea investiţiilor pe volum şi aportul lor la creşterea economică au fost nule.

„Ceea ce uimeşte la o creştere economică atât de mare, de 4,8%, este, la nivel de utilizare a PIB, creşterea zero pe investiţii. La această situaţie a contribuit realitatea din sectorul public. Deşi nu avem date, credem că nici în sec­torul privat investiţiile nu au mers. Să ai, aşa­dar, o creştere economică ce-ţi vine doar din consum şi, într-o măsură, din producţia pe stoc care a crescut puternic în T4, nu este un lucru îmbucurător. Mai ales cifrele din T4 sunt veşti foarte proaste“, comentează Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank.

Şi încă o veste proastă. Consumul dă sem­ne de oboseală. După o temperare în T3, eco­no­miştii aşteptau o re­venire a aces­tu­ia în T4, după ce INS anunţase o creştere a PIB în ultimul trimestru de 4,7%.

Însă, în ultimul trimestru din an, consumul to­tal a avut o creştere de doar 4%, în vreme ce con­sumul privat a crescut cu 4,1% – cel mai slab avans din ultimele opt trimestre (7,4% a fost creşterea consumului privat în 2017). Con­sumul a avut o contribuţie la creşterea eco­no­mică, în T4, de doar 3%, sub cea a variaţiei sto­cu­rilor, care au contribuit la avansul PIB cu 3,3%, ceea ce înseamnă că, în ultima parte din an, s-a pro­dus puternic pe stoc. Aşa se face că, pe întreg anul, consumul a contribuit la creşterea eco­no­mică cu 4,9%, iar stocurile cu 0,7%. În schimb, in­ves­tiţiile au avut o contribuţie de minus 1,9% la creş­terea economică în T4 şi o contribuţie zero pe în­treg anul. În volum, investiţiile au scăzut cu 7,2% în ulti­mul trimestru şi au avut o creştere zero pe întreg anul.

Temperarea consumului este văzută ca un semnal de alarmă.

„Acest aspect, alături de un debut relativ anemic al comerţului cu amănuntul în nou an, sugerează ca evoluţia activităţii economice ar putea fi destul de slabă în T1 2017“, comentează Ciprian Dascălu, economist-şef al ING Bank.

„Probabil că T1 2017 va fi dezamăgitor. Vremea a fost proastă în prima parte din an, pe fon­duri europene nu cred că lucrurile au avansat sem­nificativ, consumul decelerează, după cum se ve­de din datele la ianuarie. Va fi o dezamăgire, mai ales în raport cu aşteptările“, comentează Ionuţ Du­mitru.

Investiţiile au crescut în prima parte din 2016, dar au căzut puternic în T4, cu peste 7%. Prin urmare, s-a ajuns ca, pe întreg anul, ele să stagneze în volum, având o contribuţie zero la creşterea economică. „Investiţiile productive au stagnat anul trecut, avansul din prima jumătate fiind contrabalansat ulterior de acumularea de incertitudini şi de aşteptarea intrării în vigoare a rundei a doua de măsuri din noul Cod fiscal“, este explicaţia lui lui Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania. De la 1 ianuarie TVA a scăzut cu un punct, până la 19%, şi au fost eliminate taxa pe construcţii speciale şi acciza de şapte eurocenţi pe litrul de carburant.

În 2016, investiţiile statului au fost de 29,5 miliarde de lei, cu 11,8 miliarde de lei mai mici decât în 2015 (minus 29%). Investiţiile au crescut în volum cu 8,8% în 2015, având o contribuţie la creşterea economică de 3,9%, de 2,1%.

Anul acesta, în ciuda creşterii economice peste cea din 2015, investiţiile au stagnat, iar contribuţia lor la creşterea economică a fost zero. „Cum să ai creştere de PIB potenţial de 4,6% în 2017, cum susţine Comisia Naţională de Prognoză, când ai creştere zero la investiţii în 2016? Ai avut în 2016 atâţia stimuli fiscali, dar, iată, consumul dă semne de slăbiciune. Modelul care presupune reduceri de taxe şi doar reduceri nu este sustenabil, se vede încă o dată, pe termen lung, iar totul se va vedea în creşterea economică din următorii ani“, comentează Ionuţ Dumitru.

Guvernul aşteaptă în acest an o creştere economică de 5,2% şi o creştere de venituri la buget de 14%. Consumul ar urma să fie din nou motorul economiei, cu un avans de 7,2%. Mai mult, Comisia Naţională de Prognoză a estimat un avans al PIB-ului potenţial de 4,6%, o extravaganţă, în opinia economiştilor, atâta vreme cât avansul economic se bazează doar pe consum. Însă în ianuarie consumul a redus motoarele. Veniturile statului au avut şi ele de suferit – avem o cădere de 5,7% a încasărilor în ianuarie şi doar o creştere uşoară în februarie.

În privinţa PIB-ului din 2016, pe partea lui de formare, informaţiile şi comunicaţiile au un avans substanţial, cum se întâmplă de câţiva ani încoace. IT&C a crescut pe volum cu 14,2% şi a avut o contribuţie la creşterea economică de 0,7%. Comerţul a crescut pe volum cu 11%, contribuind cu 1,8% la creşterea economică. Evoluţii slabe au înregistrat industria, construcţiile şi agricultura. Industria a crescut cu doar 1,7%, construcţiile cu 1,8%, iar agricultura a avut o creştere zero. Spre comparaţie, Comisia Naţională de Prognoză anticipa un avans pe industrie de 2,4% pe construcţii de 4,2%, iar pe agricultură de 5,2%.

Surpriză majoră : specialistii confirmă gaura bugetară din 2016 !

50 COMMENTS

 1. ADICA? Anul trecut s-au semnat contractele pentru 3 troansoane din autostrada Transilvania, astea nu sunt investitii? S-a semnat locatiile pentru spitalele regionale! Nu sunt investitii? Nu ati fi vrut sa faca Julien intr-un an ce nu au facut comunistii si securistii dumneavoastra in peste 20 ani de suprematie in aparatul statului? “Julien” macar a fost transparent, a fost corect, sincer si cinstit! Ramaneti alaturea de hoti domnule Tudor!

  • N-ai dormit bine azi noapte ? Cu exprimarile de genul “… comunistii si securistii dumneavoastra… ” du-te in alta parte. Aici ai dreptate, dl. Ciolos a fost mai mult decat transparent, a fost straveziu.

   • Sevraju’, la unii, e chinuitor rau:)))
    La d-astia cu lozinci in cap, singura reactie e “spamu'”… sau o injuratura dedicata…
    Sau o urare prieteneasca, un indemn, ceva : ia-ti-l, bre, tizule, la tine-n “sufrajerie”, poster; mie nu-mi trebuie Ciolos ala ! Si multora, s-a vazut, nu le-a trebuit…
    (Contractele, oaie, nu sunt autostrazi…si tronsoanele alea sunt cam cat duce o flegma aruncata cu putere… sigur, nu putea sa brazdeze tara lung-lat de autostrazi, dar acar sa nu se umple de penibil putea; inca le tin minte p-alea cu “delta Bucurestilor”, cu “coboratu’ in mocirla”, cu “libertatea e un lux”, cu “traiti si cu doi lei”…
    Putea, cum ar veni, pe langa “corect, sincer si cinstit” sa fie un pic decent, macar…
    Da’ du-te tu cu el, ‘oaie, lasa-ne pe noi, astilalti, cu “hotii” !

  • Bai sifonare, da-te-n Julien de-aici, comentariile tale au prea mult șmen. Nu poti sa o dai direct si sa spui ca tu de fapt esti un basist expirat “de dreapta” care te zvarcolesti in chinuri pentru ca ati pierdut alegerile? Asa ar fi cel mai onest sa te prezinti, pentru ca cu inversele astea de spoitor pe care le bagi, din ele lumea oricum isi da seama ca esti un sifonar “de dreapta” si un botanist care baga botul la sloganuri ale propagandei securiste pentru ca atat te duce capul de rumegator “de dreapta”. Da-ti-as fusta, sifonare…

 2. Titluri de 2 bani ala Radu Tudor citand dar fara sa mentioneze in titlu un nene de la Consiliul Fiscal pe care PSD l-a ignorat in conceperea bugetului pe 2017. Scrieti si ce a zis Consiliul Fiscal despre bugetul lui Dragnea !

  1. Ciolos a lucrat pe bugetul PSD a lui Ponta

  2. 29 de miliarde la dvs inseamna 0 ?

  Eu unul sunt multumit ca s-a furat cu 29% mai putin.

  Mai laudati bugetul lui Servil, care are dublu de cheltuit fata de cat avea Udrea ! Sunt sigur ca sunt toate “investitii productive” cu zice Ziarul Financiar.

  • La mintea ta “de dreapta” pe aceeasi logica inseamna ca si acum guvernul Grindeanu lucreaza pe bugetul tehnocrat al lui Ciolos, deci are toate scuzele sa nu rezolve nimic.

   De asemenea, tot din delirul tau reiese ca Ciolos n-a facut mare lucru pentru ca nu i-ar fi lasat Ponta buget cica, dar dupa aia scrii ca Ciolos a produs totusi 29 de miliarde, dar pe alea categoric le-a facut solist si nu pe baza a ce i-a lasat Ponta, bineinteles!

   Nasule, vezi ca te incurci in propriile rationamente, era sa zic ragaieli basiste expirate “de dreapta”!

   Pe langa ca din comentariile tale pute retardarea, mai pute de asemenea si faptul ca esti un sifonar expirat “de dreapta” care te zvarcolesti in chinuri pentru ca ati pierdut alegerile. Pa, pa

  • Oaie, Ciolos poate a lucrat pe bugetu’ lui Ponta (desi, nu cred sa fi fost gata nici draftul cand cu Colectivul, la bugetul ala), dar a facut rectificarile bugetare in vremea lui, dupa capul lui… deci, siktir, ca manipularea pute !
   Pe principiul “furat cu 29 % mai putin”, zic s-ai ciocu’ mic atunci cand vei merge pe aratura (nu c-acu’ ‘oi fi pe drum drept, asfaltat… ca tot “la arat” esti, doar ca nu-ti dai seama, si nimeresti gropile cu “talent”); sau sa ori de foame, uitandu-te la oul care are si coaja…
   Intr-un an in care cresterile salariale n-au prea fost la bugetari (e drept, s-a dus minimul pe economie la 1.250, in mai; tot de la Ponta, tot “de naspa”:)), sa vii cu investitii scazute cu o treime e penibil…
   Stiu, s-au semnat – zice unu’ mai sus – niste contracte de autostrazi; da’ nu pe contracte merge masina, ci pe strada…
   Da’ parca erau tehnocrati, stiau cum sa faca treaba… o facura !? ca nu prea pare….

 3. Cum ar fi fost de exemplu daca Ponta n-ar fi tinut vreo 3 ani autostrada Bucuresti-Pitesti pe standby (dupa ce a anulat contractul pentru revizuirea SF cand a devenit primministru)?
  Cum ar fi fost daca guvernul Ponta ar fi lucrat la avizele necesare pentru Sebes-Turda dupa declararea castigatorului licitatiei pentru constructie? Cum ar fi fost daca din 2014 guvernul Ponta ar fi lucrat si la pregatirea pentru atragerea banilor europeni din programul 2014-2020? …

  Ati inteles ideea? Investitile (alea mari) nu se fac (si finalizeaza) in cateva luni de la luarea deciziei. Vorbim de ani. Asadr o parte insemnata de vina e si a lui Ponta pentru rezultatele de acum. Pe partea asta Ciolos e mai degraba vinovat pentru ce (n-)a inceput la partea de documentatie in special.

  • Hai sa ti se faca rau! Pai si de ce nu i-ai spus tu ma ce are de facut cand era el prim-ministru?

   P.S. Auzi bai jeaff “de dreapta”, dar cand ti-a taiat guvernul Boc-Basescu-Urdea pensiile si salariile cu 25% si ti-au dat TVA maxim, aia nu te-a mai deranjat deloc, nu?!

   Da-te-n musculatura mea de-aici, sifonare…

   • pensie si salariu nu mi-a taiat ca nu-s nici pensionar nici bugetar.
    Si de unde ai dedus tu ca nu m-a deranjat?
    Vezi asta nu vrei tu sa pricepi.
    Tu imparti lumea in 2 categorii. Pro PSD si pro Basescu (evident anti PSD). Pur si simplu nu poti sa concepi ca sunt oameni care sunt atat antiPSD cat si anti Basescu.

    • Nu esti nici pensionar nici bugetar, esti sifonar… Da-te-n musculatura mea de-aici, eu impart lumea in ce vreau eu, in sifonari “de dreapta”, si restul oamenilor care isi vad de treaba lor si sunt sanatosi la cap.

  • Nasuleeeei, tot pe-aici cu zicerile astea de basist ordinar “de dreapta” expirat ai ramas?! Nu te-ai mai vindecat?

 4. Daca iti place atat zf , vezi ca zice cum guvernul grindeanu ne baga in groapa pe toti. Porc psdist ai fost si esti Radu tudor, rani-te-ar mortal cutitu in carotida ta de jeg.

  • sper sa-ti bata politia la usa.
   In alta ordine de idei, domnule Radu Tudor, pai ori moderam comentarile ori nu le mai moderam? Cum poate un astfel de comentariu sa treaca de moderare?

   • Păi să vadă toți cât de pașnici și scumpici sunt copiii frumoși si liberi care mâzgălesc asfaltul în Piața Victoriei. Galeria lui Negoiță e rea. Ăștia-s buni.

    • Nu-i ca si cum in afara de derbedeii aia din galerie in rest protestele ar fi fost pasnice (in peste 50 de orase din tara).
     Dar sigur, hai sa judecam juma de milion de oameni pentru ce amenintari arunca 2-3 cretini.
     Pe acelasi principiu dupa ce a vazut o tara intreaga pancartele de la protestele de la Cotroceni ce putem deduce? Ca toti care vor demisia lui Iohannis sunt analfabeti?
     Las-o mai moale cu generalizarile astea.

     • Amice, vă iese fum pe nări în general. Nu vorbim despre cazuri izolate. Am asistat la discuții între cei ca cel de sus (sau ca tine) și alții care nu purtau ochelari de cal. Doamne ferește! Discuțiile se transformau într-un monolog absurd, desfășurat de cei care le știu pe toate dar de fapt nu știau nimic. Adică, fix ca cei care o ard cool pe asfaltul din Piața Victoriei. Apropos, mai taie din ele cu jumatea aia de milion!!! Meseria mea este în strânsă legătură cu așezarea în spațiu, ocuparea suprafețelor și … mai taie din ele! Doar la voi Cioloș e bun și metrul are 1000 cm.

  • Bai nea Radule, deja vad amenintari in direct cu moartea pe aici in timp ce unora le zici sa aiba grija la limbaj! Intelegand echidistanta si nepartizanatul care te caracterizeaza, laolalta cu deontologia jurnalistica, totusi de ce nu banezi asemenea mizerii ordinare? Sau daca nu fa-le IP-ul public macar, ca sa ne facem talentu. Respekt

   P.S. “Dreapta” cancerigena politica din tara noastra a nenorocit Romania. Sunt numai hoti, talhari si incompetenti oportunisti adunati la tun si teapa, porniti sa nenoroceasca scumpa noastra patrie! Toti sifonarii astia “de dreapta” nu trebuie lasati cu niciun chip sa isi faca șmenu, trebuie atacati in haita si terorizati pana la moarte! Trebuie intrat peste ei in casa, luati la jeapka.

    • ce nu inteleg eu e ca daca tot esti moderator, de ce le mai aprobi sa apara pe blog? pai ori le moderezi, ori le dai oblu?!… adica nu stiu cat de mult are de crescut imaginea ta ca libertin daca dai asemenea comentarii. in fine, treaba ta… da eu stiu ca moderatorii de-aia sunt moderatori, ca sa modereze: nu atat comentariile asupra adminului cat mai ales ceea ce citesc ceilalti oameni de pe aici

 5. Off-topic:

  De la propagandistii securisti eu am inteles ca Victor Ponta si-a dat demisia cand era prim-ministru din cauza ca niste politicieni corupti au incendiat clubul Colectiv noaptea ca hotii motiv pentru care trebuiau sa-si dea demisia toti astia cu care aveau treaba sifonarii “de dreapta”, desi dupa aceea am inteles tot de la aceiasi propagandisti securisti ca mortii de la Colectiv au murit din cauza bacteriilor lui Tolontan, cand a fost genocidul din spitale si au murit zeci de mii de pacienti!!!

  P.S. La mintea descreieratilor astora care vand asemenea sifoane unor prosti dispusi nu numai sa le preia cu titulatura de Biblie dar sa le si creada, e normal ca nu ii mai voteaza prea multi oameni si ca ies in gaura constant pe la alegeri. Sifonari expirati…

 6. off topic
  Cineva din targ mi-a soptit (o viorea) ca cfr calatori ar fi intr-un mare impas din cauza unei greseli de evaluare a Executivului, privind plimbarile studentilor cu trenul, bine ca nu le-a dat gratuitate si la avion. Ar mai fi si altele insa una pe zi e mai bine.

 7. Dle Tudor, acesta este un mare neadevar, ca sa nu spun minciuna! Un singur exemplu va dau: OUG pentru construirea celor 4 corvete la santierul naval Damen Galati, care ar fi dat de lucru catorva mii de ROMANI, nu olandezi dleTudor! Dar cine credeti ca s-a opus? Mult prea iubitul si pupatul dvstra dragnea, care vrea sa anuleze investitia de un miliard si jumatate de euro! Deci mai usor cu pianul pe scari dle Tudor! Iar prezentati neadevaruri cu titlu mare de presa, in care se vede o satisfactie bolnava! Sunt curioasa daca aveti curaj sa afisati mesajul meu!

  • stimata mirica cristina, bateti campii cu gratie ! noi dam 1,6 miliarde unei firme straine si aburiti aici cu locuri de munca. Are destule Damen Galati si azi. Sunteti demna de mila

   • Nu ma asteptam sa ma jigniti, se pare ca va supara adevarul! Asa e uneori. Cand spuneti “dam banii unei firme straine”, in schimbul a ce? 4 corvete ROMANESTI! Asta nu e investitie dle Tudor? Investitie in apararea tarii, a Romaniei! Vad ca va referiti la investitii, doar cand va convine. Cumparam nave noi, construite de romani in Romania! Asta e realitatea si adevarul! Acum bat campii dle Tudor? Ma puteti contrazice?

     • daca am probleme in general sau acum la subiect? in general da, ca orice om.
      Doamna vorbea de niste lucruri concrete, nu era o opinie.
      E un fapt ca in cazul investitiei ne-am fi ales cu 4 corvete la standarde moderne si multe locuri de munca pe o perioada de cativa ani buni in schimbul a 1.6 miliarde (cea mai mare parte ramanand in Romania si o parte semnificativa intorcandu-se la buget).
      Si raspunsul dvs e ca nu detine adevarul absolut? Asta e raspuns?
      Puteati sa spuneti ca nu se justifica pretul, cat procent pleaca din tara (tehnologie si profit in principiu) sau chiar ca nu s-ar justifica corvetele (aici ma indoiesc totusi ca ati putea sustine asta). Nu sa raspundeti zeflemitor. Asta daca doriti totusi sa purtati un dialog pe baza de argumente cu cei care misuna pe aici.

     • nu e raspuns? e cineva care detine adevarul absolut? e Dumnezeu in persoana?! e cel mai decent dialog ce-l pot purta la astfel de argumente. dvs puteti?

     • nu inteleg ce problema aveti cu argumentele prezentate ( nu le mai repet). Sunt decente. Daca pot? Tocmai v-am dat niste variante.

      Asa si eu pot spune la afirmatia “e cel mai decent dialog ce-l pot purta la astfel de argumente.” ca nici dvs nu detineti adevarut absolut. Un nonraspuns. Tehnic corect dar fara legatura cu subiectul, E asa… sa fie. Un fel de “n-ai dreptate dar nu-mi bat capul sa explic de ce si s-asa nu conteaza. Si apropo esti demn de mila”. Cum suna?

    • Dn Radu Tudor dumneavoastra stiti mai bine poate,cine a a stopat promraguml iar 99 ce guvern a aruncat la cos definitiv un proiect ce putea fi foarte bun pt forțele aeriene printr-un parteneriat strategic cu o companie mare din domeniu precu saab ..
     Multumesc anticipat
     Si legat de cheltuielile de 1.6mlrd ale lui Mocirlos julien in domeniul militar făcute fara licitație si discreționar nu era mai ok totusi măcar sa fi cumparat sisteme AA in loc de corvetr ca noi tot cu volhovul stam din anii 70 mai bine daca tot dam bani sa fi luat niste patriot sau barack8 sau thaad..zic si eu…

  • Scrie undeva ca OUG a fost abrogat iar, acele nave nu vor fi construite pentru Marina Romana ? OK, locuri de munca, insa daca sunteti in problema stiti cu certitudine ca Damen Galati nu sta in cele cateva nave care vor fi construite aici.
   Marea magarie o constituie incredintarea directa pentru acestea, cat si costul acestora care mare parte se va duce acelora care nu ne suporta insa vor banii si resursa umana romaneasca.
   N-ati vrea sa punctati cateva neadevaruri enuntate ? Daca sunteti asa de dreapta nu vreti sa veniti cu cateva solutii de dreapta viabile ? Pana acum toate acestea nu au confirmat, mai toate au daunat grav cetatenilor si bunei desfasurari a economiei romanesti si asa fragila.

   • E ca la Erevan : nu i s-a dat, i s-a luat:)))
    Sigur, manole nu stie cu piata valutara, da’ se exprima, c-are net, si trebuie sa-l foloseasca ! Maar de l-ar folosi sa citeasca; da’ el, nu si nu, il foloseste se scrie; inainte d-a citi…considera ca deja e “dastept”, la ce bun sa mai citeasca ?!
    Ciolos, manole, e “decat” tehnocrat : curata delta Bucurestiului…
    Cresterea de curs, daca te-ai uita in “precedent”, ai vedea ca se cam intampla in lunile astea de primavara; simplist, e ca la piata : cand nu sunt oua, creste pretul !
    Totusi, ca sa-ti “subtin” ideile : o fi devenit Isarescu fan Grindeanu, si vrea sa-l ajute in cresterea de salarii, cu cresteri de curs, respectiv de preturi ?! Sau ne punem poalele-n cap cand creste cursul, dar uitam c-au stat unii la Victoriei niste saptamani cerand ceva – concret, nici ei nu stiau de ce stau, si ce cer, da’ era sigur cu “jos PSD”, erau lozinci “frumoase”:)))
    (PS : Euro e la cel mai scazut nivel dintotdeauna, da’ la aia care nu urmaresc, merge si cu relativizari d-astea; pare omu’ inteligent, daca zice ceva cu “cursul”:)) eventual, ne da, dupa “goagal”, si cu “sarpele monetar”, cu bartere, cu d-alea “grele”:))

 8. Nici nu trebuia să scrie ziarul financiar, se vede foarte bine la nivelul de jos al societăţii! Ăştia au scris pentru cei cu creierii în plop şi plini de aroganţă să afle şi ei despre ceea ce se întâmplă în ţară!

  • E scadere d-o treime, ‘oaie, deci e negativ chiar…
   Ca ti-a mai facut, acolo, un trotuar, ceva; dar ti-a facut mai putin ca in perioada de referinta, ce precedenta. Da’ daca atat ai priceput de la “zero”, nu te-oi lamuri eu ca scaderea e mai rea decat vidul…
   C-asa, la economie, fiscalitate si fotbal se pricepe toata lumea; Inclusiv Alin, ca si el e om…

 9. Aiurea, surpriza… ! Era clar din secunda 1 cu ce scop a fost plantat guvernul Ciolos. Nu a facut nimic gresit. Totul a decurs minunat si cu zero opozitie. Ce intamplare! Numai intamplari, de la Colectiv si pana la Bamboo, numai intamplari. :p Guvernul Ciolos “doar” si-a atins scopurile. Ma rog, pesemne ca mai aveau nevoie de fro 4 ani ca sa desavarseasca. Dar, csf? Ncsf! :p “Ghinion!”

Leave a Reply