Informatia lansata de presedintele PSD si al Camerei Deputatilor Liviu Dragnea are o confirmare surpriza din partea specialistilor. Desi Dacian Ciolos a dezmintit si atacat dezvaluirea lui Dragnea, scandalul gaurii ajunge la momentul adevarului.

Ziarul Financiar publica un articol detaliat in care se confirma existenta unei gauri bugetare de miliarde in 2016. Aceste detalii au fost tinute ascunse de guvernul condus de Dacian Ciolos.

http://www.zf.ro/eveniment/surpriza-neplacuta-a-executiei-bugetului-2016-veniturile-au-fost-de-222-mld-lei-in-loc-de-236-mld-lei-16054761

În decembrie 2016 veniturile au fost de doar 16 mld. lei faţă de 24 mld. lei în decembrie 2015, ceea ce a dat peste cap execuţia anuală a bugetului.

Primele estimări privind execuţia bu­getară pe decembrie 2016 in­dică venituri de doar 16 miliarde de lei, în scădere cu 33% faţă de de­cem­brie 2015 când s-au încasat 24 mld. lei, ceea ce a dus la obţinerea unor ve­ni­turi pe 2016 de doar 221,5 miliarde de lei, cu  14,2 miliarde de lei mai puţin faţă de veniturile esti­ma­te la rectificarea din no­iembrie 2016, con­form unor surse apropiate de Ministerul Finanţelor.

„Este o surpriză neplăcută evoluţia încasă­ri­lor din TVA în decembrie, când TVA colec­tat a scăzut cu 20%. Un asemenea nivel al scă­de­rii mai fusese doar în iunie 2016“, a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Bugetul era construit, conform rectificării din noiembrie 2016, pe venituri de 235,7 mi­liar­de de lei, dar execuţia arată venituri de doar 221,5 miliarde de lei. Cum se explică?

„8 miliarde de lei provin din diferenţa faţă de programul iniţial la venituri din fonduri europene, iar 2,4 mld. lei din rambursarea mai mare de TVA în decembrie, o schemă de com­pensare în lanţ nerealizată de 900 de mi­lioane de lei, dar şi din scăderea TVA colectat. Aici este o sursă de îngrijorare“, a spus Dumitru.

Nerealizarea la mare distanţă a veniturilor prognozate a provocat ieri vii discuţii în spaţiul public, cu acuze din partea preşedintelui PSD Liviu Dragnea la adresa guvernului Cioloş. Dacian Cioloş s-a apărat susţinând că a păstrat deficitul bugetar la 2,6% din PIB.

Miza este mare pentru că veniturile de doar 221,5 mld. lei pe 2016 împiedică guvernul Grindeanu să meargă pe venituri de 253 mld. lei în 2017, cu 15% mai mari. De la cele 253 mld. lei venituri prognozate pentru 2017, trecute chiar pe prima pagină a prezentării bugetului de către PSD, pleacă tot programul de guvernare pentru 2017.

Dacă se pornea de la 231-235 miliarde de lei venituri în 2016, cât se estima, creşterea de venituri nominală de circa 8% pentru 2017 era fezabilă, dar plus 15% este improbabil. Cu un nivel mai jos la veniturilor prognozate, automat toate cheltuielile trebuie ajustate sau deficitul bugetar trebuie dus la 4-5% din PIB, iarăşi inacceptabil.

Interesant este că PSD prevăzuse în planul său de buget, în mod prudent, fără să aibă cifrele la 12 luni pe 2016, ci doar cele la 10 luni, venituri la bugetul general consolidat de 228 mld. lei, cu

7 mld. lei mai puţin faţă de estimarea guvernului Cioloş pentru 12 luni, conform ultimei rectificări.

Programul iniţial, adică bugetul lăsat de ultimul guvern Victor Ponta, prevedea venituri la bugetul general consolidat în 2016 de 231,1 mld. lei, cu doar 1% mai mici faţă de veniturile din 2015, cu toată scăderea TVA de la 24% la 20%.

Guvernul tehnocrat Dacian Cioloş a preluat acest buget, ba mai mult, în două rectificări succe­sive, dintre care ultima făcută după 15 noiembrie, deci când avea datele de execuţie pe primele 10 luni ale anului 2016, a prognozat că veniturile se vor duce la 235,7 miliarde de lei, ceea ce însemna un plus de 1% faţă de execuţia din 2016.

„Nu ştiu ce a fost în capul lor când au făcut rectificarea bugetară în noiembrie. Probabil se bazau pe fonduri UE. A fost o mişcare greşită, acum le-a dat mingea la fileu celor de la PSD. Dar trebuie spus că nu este vorba de «o gaură» la buget, cum se susţine. Ca să lipsească aceşti bani de la buget, trebuie să fi fost. Ideea este că nu s-au colectat pentru că pur şi simplu nu aveau cum să se colecteze din cauza scăderii TVA de la 24% la 20%“, a spus analistul financiar Radu Georgescu de la CFO Network.

În noiembrie şi decembrie totul a fost dat peste cap pentru că estimările privind veniturile nu au fost realizate. Astfel, în decembrie 2016 veni­turile la bugetul general consolidat au fost doar de 16 miliarde de lei, cu 33% mai mici decât în decembrie 2015, când au fost de 24 miliarde de lei. Nerealizarea veniturilor pe 2016 provine din scăderea încasărilor din TVA cu 1,5 miliarde de lei  – au fost încasări de doar 51,7 miliarde de lei faţă de 53,1 miliarde de lei estimările de încasări la rectificarea din noiembrie 2016, a accizelor, a altor taxe, 3 mld. lei în minus de la veniturile nefiscale.

În opinia sa asupra rectificării din noiembrie 2016, Consiliul Fiscal aprecia că perspectiva unor încasări din TVA de 53,1 mld. lei în 2016 este „fezabilă“, însă în noiembrie încasările din TVA au scăzut cu 13% faţă de noiembrie 2015 iar în decembrie cu 16% faţă de decembrie 2015.

Cele 53,1 mld. lei ar fi însemnat o scădere de doar 8% pe tot anul 2016 a TVA faţă de anul anterior, în condiţiile în care cota generală s-a redus de la 24% la 20%. Pe primele 10 luni din 2016, încasările din TVA scăzuseră cu 9%, deci rectificarea lua în calcul o scădere mult mai mică a încasărilor din TVA. În realitate, acestea s-au prăbuşit în noiembrie şi decembrie.

„Dacă luăm în calcul TVA colectat pe primele 10 luni nu aveam motive să apreciem ca nefezabil nivelul previzionat al încasărilor. Am criticat însă nivelul prognozat al încasărilor din fonduri UE“, susţine Ionuţ Dumitru.

Încasările din fonduri UE fuseseră estimate la 12,8 mld. lei pe tot anul 2016 dar în realitate au fost de 4,4 mld. lei. Pe de altă parte, cheltuielile afe­rente pentru proiecte UE au fost la rândul lor doar 6,3 mld. lei faţă de un estimat de 10,5 mld. lei.

Cheltuielile mai mici cu proiecte UE şi reducerea cheltuielilor de investiţii faţă de cele estimate au permis încadrarea într-un deficit de 2,6% din PIB.

Cele 221,5 miliarde de lei venituri estimate în acest moment pentru 2016 reprezintă doar 29,2% din PIB-ul estimat pentru 2016 la 758,5 miliarde de lei. Acesta este cel mai scăzut nivel de colectare a veniturilor la buget din ultimii zece ani.

În plus, faptul că noiembrie şi decembrie au stat atât de prost la venituri arată un trend descrescător destul de abrupt al economiei, aceasta fiind de fapt vestea mai proastă decât faptul că guvernul Cioloş a supraestimat veniturile la buget.

30 COMMENTS

 1. da dar la ultimele 3 luni din an nu au intrat veniturile in buget. L-am ascultat pe Guran in care am mai multa incredere decat in Dragnea. Ma scuzati…nu pot avea incredere in condamnat. Cautati explicatiile domnului Guran.

 2. mie cheia articolului mi se pare urmatoruil paragraf (din articol):
  “trebuie spus că nu este vorba de «o gaură» la buget, cum se susţine. Ca să lipsească aceşti bani de la buget, trebuie să fi fost. Ideea este că nu s-au colectat pentru că pur şi simplu nu aveau cum să se colecteze din cauza scăderii TVA de la 24% la 20%”
  Tehnocratii au condus un an fara sa se prinda ca a scazut TVA sau cum?!…
  probabil ca s-au prins dar au facut o mizerie, stiind ca vine PSD, sau tocmai vazand programul de guvernare al PSD au facut magaria.
  ASTA este platforma Romania 100? :D)) vai de steaua lor….

  • atat timp cat capacitatile de producti nu au crescut, iar taxele au scazut deci primesti bani mai putini, de afara (sponsorii europeni) nimic tb sa ai tupeu sa cresti sarariile in zonele neproductive.
   aici e ca in bugetul unei familii hai sa cheltuim mai mult ca o sa ne vina banii dar dintr-o familie de 5 lucreza 1 si acea pers aude ca ii creste salariul
   ca in bancul cu are o potcoava si ii mai trebuie 3 si calul
   un lucru interesant acest lucru se trage de la pensionarile masive si de la asistatii sociali.
   oare cine ii sustine si cati sunt in tara??????

 3. Deci nu tu salarii și pensii mărite 😀 Dâng Dâng ! E o simplă scuză să nu se țină PSD de promisiuni despre banii care nu i-au avut niciodată.Îți recomand o cărticică domnu Radu : Republica , și a lui Platon și a lui Aristotel dar acolo spune clar :Politicianul trebuie să fie înstărit și plătit foarte modest ca să fie într-adevăr în slujba oamenilor

 4. Prostie si incompetenta sau, mai plauzibil, intentie in a pune piedici realizarii programului de guvernare. Toate aceste actiuni, coroborate, duc la o singura concluzie :TRADARE, in sensul definit de Codul penal. De urmarit in continuare cu mare atentie actiunile si declaratiile lui Iohannis. Face tot ce-i sta in putinta sa obstructioneze fatis masurile guvernamentale si parlamentare. Pentru ei, alegatorii egal ZERO.

 5. desigur, daca cineva a facut un buget care a continut colectari de tva de 24% pt 2016, ar trebui dosar penal, pt ca guvernul PSD sa fie credibil. parerea mea. si cred ca fix asta a fost: rea intentie. sa vedem daca si PSD isi va salva onoarea macar. ca daca doar latra si nu musca, perceptia va fi fix ca celui care a comentat “telespectator A3” mai sus

 6. Puteai sa lasi doar link catre zf.ro. Ai dat copy paste la tot articolul si ai citat doar jumatate din paragrafe.

 7. Deci a scazut TVA cu 4% si oamenii se asteapta sa se colecteze aceleasi sume ca in 2015 ?

  De ce nu spune nimeni ca banii astia nu s-au furat si nu au existat ? Aproape toata lumea, inclusiv Antena 3 prezinta ca si cum tehnocratii au furat Romania de 10 miliarde ! Ceea ce e o minciuna.

  Iar daca Dragnea a facut programul de guvernare bazandu-se pe previziuni si nu date concrete atunci sa ii/ne fie de bine !

  • daca eu iti spun sa0mi dai 10 lei cu dobanda 24% deci trebuie sa-ti dau 12.4 lei inapoi (deci tu iti faci planul ca atunci cand iti iei inapoi banii iti iei salam de 12,4 lei) si dup’aia iti spun ca am calculat prost cand am promis dobanda si defapt iti sau doar cu dobanda 20%, deci 12 lei, cum se cheama?

 8. 🙂 🙂 erau siguri că vor intra la ţâţă pentru…supt laptele cu gust de miere!
  Aseară, zicerea cu multă dreptate a lui Răzvan Dumitrescu în legătură cu legea constituţională ”statul este obligat să asigure nivelul de trai decent pentru toţi oamenii în viaţă” trebuie respectată şi în caz contrar la fel ca deţinuţii, trebuie aruncat/hotărât la CEDO! Să stabilească CEDO care trebuie să fie nivelul de trai al românilor majoritari care sunt menţinuţi la sărăcie uluitoare fără locuri de muncă conform nivelului de trai, dar obligaţi să sponsorizeze prin lege mafioţii afacerişti pe motiv că trebuiesc să fie pe piaţă! Cum să trăieşti din 600-1000 lei să achiţi datoriile la stat: utilităţi plus impozite şi taxe, alimente zilnic şi medicamente şi să sponsorizezi prin facturi încărcate mafioţii afacerişti? Cu ce şi din ca trăiesc oamenii?
  🙂 🙂 ei cu ei şi sărăciţii cu sărăciţii!

 9. Cifrele sunt cifre si aici nu mai are ce argumenta nimeni. Ce toti “avocatii” tehnocratilor se fac ca nu inteleg este ca reprezinta o ilegalitate sa faci rectificari bugetare pe plus cand in fapt veniturile la buget sunt mai mici decat cele prognozate in buget. De aici si deranjul mare, foarte mare. Cinstitii si super calificatii tehnocrati au jucat alba-neagra din pix cu “decat” 10 miliarde de lei. Va mai amintiti de base in 2009 cu al lui “se pare ca iesim din criza”? Aceeasi reteta de succes. Pres. Iohannis a fost un elev silitor cu siguranta “guvernul meu” a livrat la virgula.

 10. asta e pacatul gindirii liniare: daca am strins 2 lei in 2015 credem ca stringem tot 2 lei si in 2016
  Daca peste prostie se suprapune si banditismul treaba e gata.
  Am intrat in 2009, va fi ca in 2009. Totul se duce dracu din toamna.

 11. multi comenteaza fara sa aiba habar ce comenteaza. se dau citate si din asa zisi analisti financiari cum e cel citat sau eternul basist de la consiliul fiscal care incearca sa mascheze prostia si chiar minciuna penala a tehnocratilor. am inteles ca, asa cum incearca tot prostii patentati, de vina sunt pesedeii pentru prostia penala a tehnocratilor. normal, ce poti cere unor redusi mintali? nu conteaza ca daca ai cifrele pe primele 10 luni ale anului nu ai habar sa – ti prognozezi ultimele 2 luni ale anului. degeaba tipa fostul sef anaf ca tehnocratii nu sunt in stare sa colecteze bani la buget, degeaba spuneau pesedeii ca tehnocratii ii ocolesc tocmai pe cei care fura cel mai mult, firmele multinationale si ii falimenteaza pe romanii ramasi inca in afaceri, degeaba se stia ca celebrul tva o sa scada, degeaba… si aici sputeti spune tot ceea ce stia orice roman in materie economica, degeaba se spunea ca tehnocratii nu au luat nici macar o masura pentru crestere economica ba mai mult, dezinteresat sau nu, nu au facut vreo absorbtie de fonduri europene, imediat sareau javrele de postaci basisto-penelisto-johannisto-sorosisti sa-si acopere hotii. la fel ca si acum. am inteles javrelor, de vina sunt pesedeii pentru prostia, miniuna si hotia alor vostri!multumim ciolanis, ghinion romanilor!

 12. ce fericire pe radu tudor. i-a prins pe tehnocrati. vorbim de parerile “specialistilor” de la zf in loc sa aflam direct de la sursa.
  sa vede ce zice ionel danca adica omul implicat direct in problema:
  diferenta e taman proiectia bgetara a guvernului ponta pe anul 2016 🙂
  in decembrie s-a decontat mai mult TVA, ca atunci se deconteaza.
  radu tudor mai studiaza problema

  • problema e studiata demult. tva se deconteaza anual sau trimestrial? proiectia bugetara e problema sau executia bugetara? incasarile mai proaste ale anaf 2016 fata de 2015? ponta e de vina pentru rezultatele proaste ale lui ciolos? intreba-te inainte sa postezi

   • e vorba de reducerea tva din 2016, asa cum zice si ionel danca in postare. e normal sa fie mai putin colectat. poate ar fi mai bine sa citesti ce zice, daca nu ma crezi pe mine specialist economic, sau pe cineva de la zf.
    ce sa vezi anaful a colectat mai bine pe 2016. vezi statistica cel putin pe primele 9 luni
    https://static.anaf.ro/static/3/Anaf/20161014140107_cp_1016_14octombrie2016.pdf
    bani mai multi la buget din investitii straine si bani europeni intrati in tara.
    gresit : guvernul ponta e de vina pentru ca guvernul ciolos nu a realizat si mai mult.
    restul e gargara

   • in plus, situatia lasata la fonduri europene se presupune a lasa guvernului oportunitati de a recupera putin din diferenta. cand guvernul ciolos a semnalat mari nereguli la fonduri europene, transporturi , educatie si sanatate minteau ei ?! sigur ca nu. dragnea sa gaseasca alte masuri sa cresca salariile si pensiile si asa mai mari la stat.

   • avem si o lamurire de la ghinea :
    https://www.facebook.com/Cristian.Ghinea.Oficial/posts/1232321156860501
    deci e proiectie bugetara , estimari.

    a da , sa nu uitam de dragnea dumnule radu tudor :

    “Dacă e de anchetat, reamintesc că Liviu Dragnea a făcut praf două miliarde de lei doar în 2014 pe așa numitul Program Național de Dezvoltare Locală (de facto, numele complicat pentru “pixul lui Dragnea”). Raportul Curții de Conturi pe PNDL este încă secretizat.
    Aceștia sunt bani reali, încasați, existenți și furați de Dragnea și clientela politică a PSD. Asta nu se anchetează. Se “anchetează” bani care nu au existat niciodată, nu au dispărut deci și nu au nici un impact pe deficitul bugetar. ”

    deci nu e gaura , e o estimare inexacta , pentru ca nu se poate ceva exact deocamdata dupa cum reclama ghinea
    pam pam

    • ghinea e o sursa la fel de credibila precum pravda. nu estimarea a fost gresita, ci neincasarea. adica anaf, adica mf, adica premier. atat grija au, sa faca incasari la buget

     • nu stiu de ce il credeti pe dragnea sau psdul mai mult decat pe dragnea. ciudat. pana la urma tot actele oficiale arata adevarul.
      intr-o luna probabil vor veni si restul datelor de la anaf pe 2016.
      exista si o declaratie a ancai dragu: nu s-a atins tinta de fonduri europene. nu se arata daca e din cauza estimarilor lor.
      in plus a scazut consumul de medicamente.
      sa nu il crezi pe ghinea , dar dragnea emite minciuna in fiecare saptmana….

     • e lamurita treaba: e estimare , nu executie , e proiectia guvernului ponta. datele macro sunt mai bune ca precedentele.
      case closed.
      dar a fost interesant si benefic sa mai citim despre buget, clawback si alte legi de buget.
      dragne aminte si ne asteapta vremuri grele pentru toti: subdezvoltare si impozite mai mari.

 13. Si care este “surpriza”?! Si care “gaura”?! Care dintre ele?! “Gaura” de la fondul national de pensii de circa 21 miliarde lei(cca. 4,5 miliarde de euro)?! “Gaura” de la colectarea banilor la bugetul de stat de numai cca.28%, restul fiind munca la negru, evaziune fiscala si hotie generalizata?! “Gaura” datoriei externe de cca.90 de miliarde de euro?! “Gaura” de 12-15 miliarde de euro, cu care Romania se imprumuta anual, ca sa plateasca ratele si dobanzile scadente la imprumuturile mai vechi, sa plateasca pensiile, sa “acopere” deficitul bugetului de stat si sa “rostogoleasca” alte datorii si cheltuieli ale statului?! “Gaura” din agricultura romaneasca, unde milioanele de hectare de teren arabil nu reusesc sa hraneasca populatia Romaniei, care importa 2/3 din alimentele pe care le consuma, desi ar putea sa hraneasca 80 de milioane de oameni?! “Gaura” de milioane de romani, care si-au luat lumea in cap de “fericire”, plecand pe drumul bejeniei fara de intoarcere?! SI ACUM GUVERNUL DRAGNEA INCEARCA SA “ABUREASCA” MILIOANELE DE ROMANI VOTANTI AI COALITIEI MAJORITARE CU “DESCOPERIREA” UNEI “GAURI” DE 10 MILIARDE?! CHIAR ASA, DOMNULE RADU TUDOR?! INSTITUTIILE STATULUI SA APLICE IMEDIAT PROCEDURA CONFISCARII EXTINSE A AVERILOR ILICITE, TUTUROR CONDAMNATILOR, CARE AU FURAT SI EXCROCAT ROMANIA! SI ASTFEL MILIARDELE LIPSA DIN MULTELE “GAURI” SE VOR INTOARCE “SURPRINZATOR” IN BUGETUL STATULUI ROMAN!

Leave a Reply