Biserica Catolică din România dezaprobă propunerea legislativă privind parteneriatele civile între persoane de acelaşi sex şi solicită retragerea acestei iniţiative, pe care o consideră un atac la demnitatea persoanei şi la integritatea familiei.
‘Constituţia conferă statului dreptul şi datoria de a ocroti căsătoria şi familia.
Orice formă de subminare a familiei întemeiate pe căsătoria adevărată (dintre un bărbat şi o femeie) este şi un atentat la adresa drepturilor copiilor.
Viitorul României, ca existenţă fizică, precum şi culturală şi spirituală, depinde de familia firească. Legislatorii trebuie să înţeleagă că, înainte de toate, dau seamă în faţa lui Dumnezeu pentru activitatea lor în slujba binelui comun. Prin urmare, Biserica Catolică din România consideră că ‘Proiectul de lege privind stabilirea parteneriatelor civile’ este un atac la demnitatea persoanei, la integritatea familiei, implicit la echilibrul vieţii sociale şi la viitorul naţiei noastre. Pentru binele comun al societăţii şi al familiei, cât şi pentru demnitatea fiecărei persoane, Biserica Catolică din România solicită retragerea proiectului de lege 498/2016 trimis spre adoptare Camerei Deputaţilor din Parlamentul României’, se arată într-o scrisoare deschisă a Conferinţei Episcopilor din România (CER) adresată Legislativului.
În scrisoarea semnată de cardinalul Lucian, preşedintele CER, se afirmă că ‘vocaţia pro-occidentală a naţiunii noastre nu presupune copierea modelelor ideologice distructive’, dimpotrivă, românii, ca popor creştin, ‘fiind chemaţi să ajute Europa şi civilizaţia din care facem parte să-şi refacă rădăcinile creştine şi morale’.
Subliniind că ‘societatea are drept celulă de bază familia’, CER consideră că ‘legalizarea ‘parteneriatelor civile’, respectiv a ‘căsătoriei’ homosexualilor, reprezintă o mutaţie civilizaţională fundamentală, posibil ireversibilă, într-o direcţie ideologică ale cărei consecinţe negative pentru societăţile occidentale sunt în prezent evidente’.
‘Nu este onorabil să fie susţinută promovarea – rapidă şi lipsită de transparenţă – a unor asemenea proiecte, despre care se ştie că nu se bucură de sprijin în societatea românească. (…) Revendicarea unor ‘drepturi speciale’ legate de anumite preferinţe sexuale este o ideologie îndreptată în mod explicit spre subminarea moralităţii şi a instituţiilor acestei Civilizaţii – începând cu familia – cu scopul declarat de a o distruge. Acest lucru este confirmat de faptul că în toate ţările în care a fost legalizat ‘parteneriatul civil’ între persoane de acelaşi sex a urmat invariabil şi legalizarea ‘căsătoriei’ homosexualilor cu noi revendicări de ‘drepturi’ pentru cupluri de acelaşi sex, precum adopţia de copii şi reproducerea asistată medical’, se mai arată în comunicatul CER.
Şi Patriarhia Română şi-a exprimat recent îngrijorarea referitor la demersurile legate de eventuala oficializare a ‘parteneriatului civil’ printr-un proiect de lege aflat pe agenda Camerei Deputaţilor, considerând că ‘instituţionalizarea unei forme alternative de familie este contrară credinţei creştine şi tradiţiei poporului român, cu posibile consecinţe grave pentru viaţa morală, familială şi socială a acestuia’.
Într-un comunicat dat publicităţii săptămâna trecută de Patriarhie se arăta că Biserica Ortodoxă Română va continua să apere şi să promoveze valorile fundamentale ale familiei tradiţionale, care sunt benefice pentru prezentul şi viitorul societăţii româneşti.
‘Din punct de vedere creştin, dar şi constituţional, cu excepţia adopţiei şi a înrudirii de sânge, familia se naşte exclusiv prin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. Parteneriatul civil nu ar face decât să încurajeze concubinajul şi să deresponsabilizeze pe cei doi parteneri în detrimentul mamei şi al copilului. Mai precis, cadrul legal care protejează în mod optim ‘creşterea, educaţia şi instruirea copiilor’ este doar familia (art. 48, al. 1 din Constituţia României). Încercările de redefinire a familiei naturale şi tradiţionale, confirmată moral şi legislativ de-a lungul istoriei umanităţii, par să facă parte dintr-o agendă ideologică ce discreditează valorile şi binefacerile sociale ale familiei’, preciza Patriarhia potrivit news.ro
————-

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, la Antena 3, că referendumul privind definirea căsătoriei drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie nu rezolvă problema complet întrucât există şi persoane cu altă orientare sexuală şi ”trebuie găsită o soluţie şi pentru acea categorie”.

”Trebuie să fim realişti. Există în România o categorie de oameni care au alt tip de orientare sexuală. Nu poţi să întorci capul şi să spui că nu există. Că sunt mulţi, că sunt puţini… Şi atunci şi acolo trebuie generată o discuţie ca să vedem care poate să fie soluţia corectă care să lase şi această iniţiativă firească să fie dusă la capăt (iniţiativa privind referendumul – n.red.), dar să se găsească şi o soluţie şi pentru acea categorie. Nu e foarte simplu, dar doar dacă ducem referendumul la capăt şi el va fi validat, nu rezolvăm problema în ansamblu”, a declarat Liviu Dragnea.

El a spus că referendumul privind familia trebuie făcut întrucât vocea a trei milioane de oameni nu poate fi ignorată. ”Nu poţi să negi şi să nu iei în seamă 3 milioane de români care au spus ceva. Atunci cine poate decide dacă ce au spus ei trebuie transpus în Constituţie sau nu? Doar întreaga societate, prin referendum”, a afirmat preşedintele PSD.

Dragnea a mai spus că iniţiativa cetăţenească privind referendumul pe tema familiei a arătat că există o lacună legislativă în ce priveşte plebiscitul. ”Ar trebuie schimbată legislaţia: poate genera referendum un primar, preşedintele României, dar nu şi Parlamentul care este forul legislativ suprem”, a constatat social-democratul.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, marţi, cu majoritate de voturi, un aviz favorabil iniţiativei cetăţeneşti de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, fiind respins amendamentul PNL care elimina condiţia întemeierii familiei pe căsătorie, dar păstra obligativitatea încheierii căsătoriei exclusiv între un bărbat şi o femeie.

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a declarat, la finalul şedinţei, că iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei urmează să fie adoptată, în plenul Camerei, cu votul a două treimi dintre deputaţi.

„Vreau să vă spun că a existat un aviz pozitiv şi de la Curtea Constituţională şi de la Consiliul Legislativ. Acum va intra pe ordinea de zi la o dată la care o va decide Biroul Permanent şi noi va trebui să decidem cu votul a două treimi dacă această iniţiativă este aprobată de către Cameră”, a explicat deputatul PSD.

Nicolicea a mai spus că aceeaşi procedură urmează să aibă loc şi la Senat.

„Dacă vor exista deosebiri între cele două forme va avea loc o comisie de mediere, raportul comisiei de mediere se va întoarce după aia la Camera care nu a fost de acord în prima fază. Dacă este acceptat, este în regulă. Dacă nu, plenurile reunite vor decide cu votul a trei pătrimi cu privire la textul final”, a completat social-democratul.

10 COMMENTS

 1. deci nu mai face nici referendumul asta… hai cu legalizarea casatoriilor intre “pidosnici”, sa fim cit se poate de europeni
  Dragnea, iar ai facut pipi pe votul meu…. fricosule, mamaliga, mincinos si tradator. Si penal, uitasem….

 2. Prefer statele in care fanatismul religios a apus demult! Sunt cu peste 100 ani in fata noastra! Sustineti fanatismul eu sustin gandirea libera! FREE YOUR MIND!

 3. Relatia dintre o femeie si un barbat, cat si casatoria mi se pare ceva frumos. Ceilalti, sunt si ei oameni, pot face orice vor, cu conditia sa nu deranjeze bunul mers al celor care au ales relatia “clasica”, dintre o femeie si un barbat, minoritatea sa nu impuna majoritatii.

  • intotdeauna in istorie minoritatea violenta SAU ff motivata a reusit sa conduca majoritatea pasnica. asta e stiut.
   atata timpc cat una e motivata si una e pasnica, cei motivati vor conduce. pana ori una nu mai devine pasnica, ori pana cealalta devine demotivata.
   nemtii sunt pasnici, nazistii au luat conducerea si au facut un dezastru. ISIS: majoritatea celor din regiunile ocupate sunt pasnici. totusi fundamentalistii au reusit sa-i conduca.
   Israel: majoritatea acum 80 de ani era araba. totusi minoritatea a reusit sa se impuna
   etc, etc

 4. Pe aceasta tema trebuie consultati neaparat o parte dintre sustinatorii D-lui Ghinion Iohannis, zis 6 case din meditatii!

  Trebuie consultati hipsterii feisbucisti purtatori de barbi gen Conchita Wurst, care cred ca sunt specialisti in problema casatoriilor mixte Bruxelleze.

 5. Poponarismul si prostitutia exista de cand e lumea. Nu cred ca trebuie mers cu ele la inaintare si evidentiat procesu. Poate ca ar trebui lasate in anonimat, la fel cum s-au desfasurat din istorie. Bulangeala nu trebuie exacerbata. Poate le da si altora idei…

  P.S. Bulangeala si prostitutia nu sunt niste boli. Ele sunt niste apucaturi, naravuri, chestii neurologice.

  Oricum, din pe Pamant nu cercetarea stiintifica e principala preocupare cerebrala a omenirii, ci mai degraba sexul este sportul planetar. Dovada, cele 7.385.000.000 miliarde de fraieri, si creste exponential… Academicieni, ce vrei!

Leave a Reply