Spaniolul Rodrigo de Rato, fost director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI) între anii 2004 şi 2007, a fost condamnat joi de un tribunal din Madrid la o pedeapsă de patru ani şi jumătate de închisoare pentru deturnare de fonduri la banca spaniolă Bankia, la care a fost preşedinte între 2010 şi 2012, informează AFP.

În vârstă de 67 de ani, Rodrigo de Rato, ex-ministru al Economiei în Spania în perioada 1996 – 2004, şi alţi 65 de manageri de la banca comercială Bankia, succesoarea casei de economii Caja Madrid, sunt acuzaţi de deturnare de fonduri după ce au achitat cheltuielile personale cu cărţi de credit pentru cheltuieli nelimitate puse la dispoziţie de către bancă, fără a oferi justificări sau a declara cheltuielile la Fisc.

Potrivit actului de acuzare, Rodrigo de Rato a menţinut în 2010 “sistemul corupt” pus la punct de predecesorul său în fruntea Caja Madrid, Miguel Blesa, şi el membru al Partidului Popular, iar ulterior la reprodus la Bankia, instituţie apărută în 2011 în urma fuziunii Caja Madrid cu alte şase case de economii.

Rodrigo de Rato a condus FMI din 2004 până în 2007. Cariera sa dezastruoasă de bancher în Spania nu a durat decât doi ani, între 2010 şi 2012, dar s-a terminat cu cel mai mare scandal bancar din istoria Spaniei. Falimentul răsunător al Bankia în 2012 a obligat Spania să solicite un plan de salvare din partea Uniunii Europene în valoare de 41 de miliarde de euro pentru sectorul său bancar.

 

Rato este al doilea şef al FMI care ajunge în tribunal. Succesorul său, Dominique Strauss-Kahn a fost achitat în 2015 într-un proces în care a fost acuzat de proxenetism. De asemenea, Christine Lagarde, care a preluat postul de preşedinte al FMI după Dominique Strauss-Kahn, a fost gasita vinovata de neglijenta de un tribunal francez în luna decembrie într-un dosar de arbitraj care datează din perioada în care aceasta ocupa postul de ministru al Economiei.

7 COMMENTS

 1. Şi la noi în ţară sunt ocoliţi şi protejaţi până…la lacrimi(nu-mi amintesc cuvântul/adică, nu mai poate fi judecată acţiunea)

 2. Sper ca transele din imprumuturile FMI acordate tarii noastre din care Romania cumpara alimentele de import ca sa asigure mancarea populatiei sa nu fie amenintate cu ocazia aceasta! Sincer, am risca sa fie amenintata si “lupta anticoruptiei” la nivel national din tara noastra pentru ca nimeni nu poate lupta cu nimeni pe stomacul gol, nici macar cu extraterestrii, ce sa mai vorbim de coruptia din tara noastra care e endemica si ea a devenit pe zi ce trece mai generalizata!

  P.S. Deci, sper sa nu ne fie amenintate transele din imprumuturile FMI acordate tarii noastre din care Romania cumpara haleala de import masiv pentru populatie! Ca la economia noastra zero barat dintre care cel mai important “program” actual din tara noastra este “lupta anticoruptie”, am muri de foame sigur, garantat! Paaaa

 3. Putini sunt cei care umbla cu “mierea” si isi ling doar degetul mic. Este o mare calitate sa umbli cu “mierea”, cu banii, cu averile statelor/statului si sa-ti stergi doar “mierea” de pe unghie, sau sa porti manusi.

 4. Aha, asta asa ca Romania e corupta coruptilor – zau? si nemtii isi educa copii cu Bau, Bau : Romania.
  FMI si ai lor doar calca pe bec, saracutii, la ei e un accident ceva, un eveniment neplacut, nu sunt dati exemplu negativ in lume, nu se bate toba- e o stire atat- nici nu se arunca galeti de noroi in capul lor.
  Colcaie si la astia la francezi, italieni, spanioli …..americani coruptia si hotia, dar vaiiiii numai Romania e rea, monitorizata, pedepsita si pusa la zid cu spatele.
  Sa se mai uite astia si in GRADINA LOR, ca puteee a dejectii! si ne-am saturat de ipocrizia lor, sustinuta de toti pupatorii de cu…. de la noi, lingaii de serviciu- alte dejectii.

  • Asta ati inteles din ce-am scris eu acolo ? Aveti dreptate coruptia n-au inventa-o romanii, profesorii sunt in alta parte.

  • Aveti dreptate, coruptia nu au inventat-o Basescu Sticle, Mircea frate-su, buzoiana Elena Urdea, barbata-su Cocos cu cocoasa in burta, Blaga, Adriean Vicleanu, Boc etc. Astia doar au copiat-o, ca la mintea lor de golani ordinari nu erau in stare sa inventeze nimic, ce dreac!

 5. Pai cum, nu da inapoi prejudiciu si nu ocupa un loc in inchisoare? Vai de mine ce rai sapnioli aia. Dar vai aia isi baga in inchisoare un fost ministru? ce rai, asa ceva… si tocmai in vest….

Leave a Reply