Declaratie de presa a presedintelui Klaus Iohannis :

„Bună ziua! Este cert, voi convoca un referendum pentru data de 26 mai, fiindcă așa nu se mai poate! PSD continuă asaltul la adresa justiției, declanșat încă de când a preluat guvernarea. De această dată, pesediștii vor să dea Ordonanțe de Urgență prin care să modifice Codurile penale. Golăneala Guvernului PSD de astăzi a depășit orice limită. Nu trec nici măcar trei zile fără să dea o Ordonanță într-un domeniu sau altul.

Nu este nici în spiritul Constituției, nu servește nici echilibrului democratic al puterilor în stat ca Guvernul să apeleze atât de des la ordonanțe de urgență. Ordonanțele de urgență, practic, și-au pierdut menirea esențială și au devenit, în timpul acestui accident regretabil al democrației, care este guvernarea PSD, un instrument folosit abuziv, în exces, eludând astfel orice control de constituționalitate înainte de intrarea în vigoare a Ordonanței. Trebuie să punem punct acestei practici și trebuie să o facem acum.

Diletantismul și incompetența caracterizează modul în care guvernează PSD. Când aceste trăsături se împletesc cu intenția de a legifera în interesul infractorilor, fie ei și lideri de partid, atunci avem premisele unui dezastru pentru România.

Este complet nejustificată urgența pe care Guvernul o dă acestor Ordonanțe. Adoptarea unor astfel de Ordonanțe ar intra în conflict cu prerogativa constituțională a Parlamentului de a legifera, câtă vreme Codul Penal încă se discută în Parlament.

Pesediștii trebuie să înceteze aceste atacuri permanente la adresa Justiției. Pesediștii trebuie să înțeleagă că Justiția nu este la bunul lor plac. Sunt niște principii extrem de simple în orice stat de drept și în orice democrație, sunt valori pentru care oamenii au ieșit în stradă, și în decembrie ‘89, și în ultimii doi ani. Este evident că PSD încearcă să ignore aceste adevăruri. Dar le dau o veste: nu o mai pot face! Justiția este o temă de interes național, iar cetățenii au dreptul suveran de a decide dacă vor sau nu să lase corupția să devină politică de stat.

Este atributul meu, ca Președinte, să cer poporului să-și exprime, prin referendum, pe 26 mai, voința cu privire la probleme de interes național. Trebuie să lăsăm cetățenii să decidă, pentru că acești pesediști diletanți au pervertit semnificația votului pe care l-au primit și încearcă să deturneze statul român făcând legi în propriul lor interes.

În aceste condiții, atrag atenția că este ilegitimă emiterea unei ordonanțe de urgență în această materie înainte ca voința cetățenilor să fie exprimată la referendum.

Votul este fundamentul democrației și sursa legitimității acțiunilor oricărui om politic. De ce vă este frică de referendum, domnilor pesediști? De ce, în loc să încurajați oamenii să meargă la vot, amenințați că faceți secții separate de vot pentru europarlamentare și pentru referendum? Încetați să guvernați doar în propriul vostru interes și întoarceți-vă către români!

13 COMMENTS

 1. :)))
  Cand a spus, citez: “Votul este fundamentul democrației și sursa legitimității acțiunilor oricărui om politic.“ s-o fi gandit si cat de mult ilegitim a fost guvernul lui iubit de tehnocrati?:))

 2. Vocabular suburban de la pupitru prezidential…
  Il imita pe base…
  Ce realizari a avut domnia sa in politica externa in 4 ani de.mandat ?
  In afara de…ratustele de la Cotroceni…

  • A avut o realizare importanta: a ridicat f mult si constant PIB-ul din Tenerife prin numeroasele vacante acolo. Deci, exista realizari

 3. In acest timp, Parlamentul “european” a votat pe 26Martie sa foloseasca in limbaj juridica termenul de “afro-fobie” pt “a proteja” imigrantii din Africa de populatia europeana.

  1.Romania nu a avut colonii in Africa, precum Germania, Belgia, Franta, Italia, UK, ce pacate ancestrale trebuie sa inbunam noi?!

  2.Din rezolutia PE: “sa li se dea africanilor locuinte adecvate” in tarile UE si “sa se asigure migrantilor canale sigure de emigrare” in tarile UE.
  http://www.ilgiornale.it/news/cronache/kyenge-esulta-l-afrofobia-l-ue-apre-porte-agli-africani-1670398.html
  https://www.facebook.com/CecileKyengeKashetu/photos/a.193045740837941/1530169927125509/?type=3&theater
  Daca protejezi o rasa in raport cu bastinasii — asta se numeste discriminare pe motive rasiale, mai pe scurt rasism.

  3.Opera moderna transmisa acum ceva luni la BBC, compusa de doi muzicieni de culoare din UK, despre “Tristan si Isolda de origine Africana din Transilvania”… “Tristan” fiind un mafiot vanzator de droguri cu “radacini africane”, iar Isolda fiind o musulmana din Transilvania… Cumva arta platita din granturile UE este, ca de obicei prevestitoarea viitorului, doar ca noi n-am aflat inca?!
  “Pas cu pas; primul pas.”

 4. Care sunt acele ordonante de urgenta care modifica codurile penale?
  Ce modifica aceste ordonante in codurile penale?
  Cum o astfel de ordonanta poate eluda orice control de constitutionalitate?(va rog un exemplu)
  Care sunt problemele de interes national? (ca pot fi vreo cateva zeci sau sute)
  Ce sa decida poporul?
  Cine va credeti si unii si altii?

 5. Cine vorbeste de golaneala, nu cred ca tocmai dansul este cel indreptatit sa vorbeasca.
  Diletantismul si incompetenta caracterizeaza aproape orice palier al societatii si nu este apanajul psd. De o golaneala continua, cu suisuri si coborasuri, avem parte de 30 de ani.

 6. Am si eu o intrebare (oarecum off topic):
  De ce crezi ca pana acum cam 4/5 luni articolele tale de aici aveau in medie cam 20-30 de commenturi fiecare iar de la o vreme sunt maximum 3-7, asa…?
  Care crezi ca e fenomenul?
  Nu de alta dar chiar m-am uitat in urma, ca sa nu vorbesc fara sa ma uit. Merci

 7. “blitzkrieg Iohannis” e contradictie in termeni, un nonsens al intelectului
  vi se pare ca e o actiune rapida, executata prin surprindere? parca neamtul se gindeste intens la asta de vreo doua saptamini si i-a venit ideea acum doi ani… mie nu mi se pare nici rapid nici prin surprindere 🙂
  axioma: pomposenia si senzationalismul ieftin ramin intotdeauna la valoarea lor intrinseca.

 8. Are legatura cu blitzkrieg-ul. Dl Orban, in urma plecarii din emisiune a d-lui Danca (mare om, mare caracter), a hotarat sa boicoteze emisiunea d-lui Gadea.
  Le sugerez d-lor de la pnl=pdl sa nu recurga la tot felul de boicoturi, nu de alta dar ii uita lumea ca mai exista si nu vor sti cu cine sa voteze.

 9. Asta sa fie intrebarea!!! PSD nu are sange in vene daca nu vine cu aceasta intrebare ca replica lui Iohanis !!!!!
  Sunteti de acord cu confiscarea averilor celor ce nu le pot justifica si recuperearea (plata) beneficiilor din toata aceasta perioada de uz si interdictia pe viata de a candida la o functie publica?
  Cred ca fosta lege 18 ar trebui reintrodusa in Romania.
  Psd sa dea OUG de urgenta sau HG ca PRESEDINTELE care nu respecta Constitutia si deciziile curtii constitutionale in maxim 24 de ore sa faca puscarie pe viatza incepand cu a doua zi de la data motivarii deciziei Curtii Constitutionale.
  Alta OUG sau HG pentru ca toate pontaje in institutiile statului sa se faca pe baza de amprenta. Toate salariile sa fie platite in baza pontajului. Absenteismul sa fie Sanctionat si la Cotroceni si la Parlament si in Ministere si alte Institutii ale Statului.

  Golanul face pe altii golani???? Hotul striga hotii??? Abuzatorii striga ca sunt victime ????

Leave a Reply