Dupa 25 de ani in care inzestrarea militara a Armatei Romane a suferit grav din cauza inconstientei politicienilor care n-au alocat fonduri, cea mai populara institutie de stat avea sansa revenirii.

De 3 ani, de cand s-a decis alocarea a 2% din PIB pentru aparare, sperantele renascusera. Un program concret de inzestrarea Fortelor Tereste, Aeriene si Navale a fost lansat. Primii 2 ani din cei 3 au fost relativi buni, cu varful de lance reprezentat de achizionarea sistemelor de rachete Patriot si Himars, cruciale pentru apararea nationala si aliata. Din pacate, in ultimul an, programele de inzestrare militara au inghetat pur si simplu, pentru toate categoriile de forte. Licitatia pentru corvete a fost blocata si constestata, in ciuda faptului ca francezii de la Naval s-au situat pe primul loc in oferta financiara, cu 1,2 miliarde de euro, urmari de olandezii de la Damen si italienii de la Fincatieri. Blocarea acestui mare proiect pentru fortele navale impiedica si modernizarea fregatelor Regina Maria si Regele Ferdinand, ce asteapta de 15 ani acest demers. In plus, livrarea blindatelor 8×8 a fost blocata desi (atentie!) s-au platit deja 300 de milioane de euro pentru 36 de bucati, licitatia pentru camioane militare a fost anulata de justitie, programul C4I nu a fost demarat, avioanele F-16 suplimentare au ramas la stadiul de dorinta.
Desi a fost data exemplu de Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg pentru alocarea a 2% din PIB apararii, Romania se confrunta din nou cu o foarte pacatoasa gripare a programelor de inzestrare militara, capusate de tot soiul de interese dubioase si incompetente insiruite in lantul amanarilor.
Guvernul Dancila are, din aceasta perspectiva, sabia deasupra capului. Daca nu va dezgheta programele si nu va anunta castigatorii acolo unde exista in mod legal, consecintele vor fi dramatice. In primul rand pentru aparare Romaniei si in al doilea rand pentru ei, ca politicieni ! Voi reveni.

——————–Procedura de atribuire a contractului de achiziție a corvetelor multifuncționale a fost suspendată de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, a precizat, pentru MEDIAFAX, ministrul Gabriel Leș. Consiliul a informat MApN printr-o adresă, unde a motivat că au fost găsite nereguli, informează Mediafax.

„Cert e din nou ne blocăm în proceduri. Asta știm să facem cel mai bine. Astăzi vom răspunde la adresă. Ieri după masă am primit-o. Vom pune la dispoziție documentele cerute. Din ce spuneau juriștii la acest moment, în 15 zile trebuie să dea o soluție. Decizia a ajuns la Departamentul de Armamente. (…) Nu putem lua o decizie, la momentul acesta, procedura e blocată. Decizia ar fi fost să începem procedura de atribuire. (…) Nu au specificat de ce suspendă, doar că s-a făcut acea contestație, unde au fost semnalate grave nereguli”, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Apărării, Gabriel Leș.

Procedura a fost suspendată în condițiile în care ministrul Apărării, Gabriel Leș, a precizat, săptămâna trecută că ar urma să fie anunțați câștigătorii pentru achiziția de corvete.

În februarie 2019, Șantierul Naval Constanța a renunțat la procesul intentat Guvernului și Ministerului Apărării Naționale, prin care solicita anularea licitației privind programul de înzestrare cu corvete multifuncţionale. La acel moment, Leș a anunțat că a cerut Direcției Juridice din MApN să identifice pașii legali de urmat.

De altfel, în privința achiziției de corvete, a fost deschis și un dosar la Parchetul Militar privind unele suspiciuni în derularea legală a procedurii. Ulterior, dosarul a fost trimis la DNA.

Leave a Reply