Comisionul de interogare a soldului la cardul de debit este imoral și o să vină o perioadă dificilă pentru că va fi transpusă directiva privind contul de plăți de bază, a declarat, luni, într-o conferință de specialitate, Ruxandra Avram, șef serviciu Direcția Stabilitate Financiară în cadrul Băncii Naționale a României.

‘Vreau să aduc în atenție o nemulțumire, nu a mea personală, a celor care analizăm piața produselor financiare din punct de vedere al costurilor care, de multe ori, și nu îmi e frică să vă spun, sunt considerate puțin imorale. Am să vă dau exemplul unui singur cost. Sincer, nu mi se pare normal, cel puțin la cardul de debit — înțelegând disponibilitățile mele, să îmi cereți comision de interogare a soldului. Este, din punctul meu de vedere, un comision imoral. Eu îmi încredințez banii la dumneavoastră, pe ei nu primesc nimic, atâta timp cât ei sunt la vedere, în schimb sunt câteva comisioane inventate și considerate imorale. O să vină o perioadă dificilă pentru că transpunerea directivei privind contul de plăți de bază vă va obliga, practic, să vă aliniați cel puțin 10 produse în care concurența va fi foarte dură’, le-a spus Avram oficialilor din sectorul financiar.

Potrivit acesteia, contul de plăți de bază este creat ‘în contextul marelui deziderat de incluziune financiară la nivel european’.

‘Este creat în scopul creșterii competitivității și creării posibilității tuturor prestatorilor de servicii de a-și oferi serviciile de oriunde și va trebui, peste noapte, să deveniți și competitivi inclusiv în ceea ce înseamnă comisioane și costuri aplicate consumatorilor’, a precizat reprezentantul BNR citat de Agerpres.

 

15 COMMENTS

 1. Da. şi eu vă scrisesem despre acest subiect din data de 13.10.2015. eu fiind din zona moldovei şi am primit înştiinţarea tocmai din ”Cluj1.Ext.3” asta e ştampila de pe plicul primit.
  Nu văd cum o societate tocmai din cluj îmi trimite înştiinţare în zona moldovei vasluiene unde am cardul! chiar dacă e o filială a societăţii mamă şi avînd aici loco 2 societăţi filială, nu cumva trebuia să primesc înştiinţare de la una din filialele locale cu ştampila de loco sau Bucureşti?
  Poate că ar trebui să trecem la încasări directe după modelul parlamentarilor: bani chesh, la ei fiind ”mita la plic”:) 🙂 🙂 după noile legi!

  • Dar faptul ca la orice retragere de bani banca ia commission deci pune practic o TAXA pe bani de parca ar fi stat?
   Asta cat e de immoral?
   Platesti taxe pe salariu si la sfarsit dupa ce esti obligat sa ai banii in cont iti mai ia si banca 0.5% taxa !
   In America nu exista commision la retragerea din cont. De ce nu se poate asta si in Europa?

 2. Apropo: imoral-imoral dar continuă să îl încaseze diminuînd venitul deja sub limita nivelului de trai şi în plus dacă e vorba de adeverinţă pentru venit nu se scade suma deja”furată imoral” de banca la care ai card! Şi pînă la urmă: cum rămîne?
  Ca-n România? merge şi-aşa?

 3. Şi pentru că e vorba de imoralităţi şi escrocherii, vă scrisesem şi despre poşta română care pe la consulate şi ambasade furnizează pliante pentru”Prioripay BANI DIRECT ACASĂ”. Oficiile poştale din zona mea-jud.vaslui nu au auzit de acest ”program” şi nici nu au nimic informativ pe site-urile lor. Cumva ceva ”fals” pentru sponsorizare dedicat alegerilor/fonduri? nu ştiu şi de asta vă scriu.
  Poate şi asta e ceva imoral. de ce nu!

 4. Am găsit plicul misterios şi ce credeţi că scrie la secţia-pagina: Modificări de comisioane? scriu exact cuvînt cu cuvînt din paină!
  **Pentru că sunteţi clientul nostru fidel şi pentru că ne dorim să aveţi acces cât mai uşor la disponibilităţile din Contul dumneavoastră Curent, ne bucurăm să vă anunţăm că eliminăm comisioaneleaferente celor mai uzuale tranzacţii pe care le realizaţi, începând cu data de 1.10.2015**
  DAR PLICUL BCR: O.P.83.C.P.37 CU ÎNŞTIINŢAREA L-AU TRIMIS DUPĂ DATA LA CARE A ÎNCEPUT IMPUNEREA, AJUNGÎND LA DESTINATAR APROAPE DUPĂ 2 SĂPTĂMÎNI(12.10.2015), CA SĂ NU MAI PUTEM REFUZA IMPUNEREA IMORALĂ A CELOR DE LA BĂNCI!!! Poate tot la chash vom reveni. de ce nu!
  Şi continuă cu inclusiv comisonul care este crescut după cum este menţionat în materialul dumneavoastră.
  Problema e, dacă observaţi”clientul nostru fidel”!
  – Cum adică: clienţii fideli plătesc comisioane?
  Parcă legea e altfel!
  – Fidelitatea se recompensează prin lege!
  Cînd e vorba de bănci şi bani: CLIENTUL FIDEL PLĂTEŞTE COMISIOANE???
  Ce mentalitate de hoţ prin efectul imoralităţii(cerem scuze după ce omorîm omul, fără pedeapsa cuvenită infractorului)!

 5. Parcă e singurul comision imoral??? ORICE COMISION BANCAR e imoral! TOATE CHELTUIELILE BĂNCII TREBUIE SĂ SE REGĂSEASCĂ ÎN DOBÂNDĂ!!!

 6. Si eu sunt nemultumit ca sub obladuirea BANCI NATIONALE ROMANE numai avem decat 2 banci romanesti si in urmatoerele zile mai dispare una. Mitul Isarescu distruge.

 7. Hai să vă spun una şi mai mizerabilă. Sîntem producători de sare că avem salinele în România, nu?
  Tot aici în ţară se prelucrează sarea grunjoasă pentru murături sau folosită pentru conservarea alimentelor, dar şi sarea tratată-iodată, care, cică, completează lipsa iodului din organismul omului. Cumperi sare grunjoasă pentru ”murături”-scrie pe punga ambalată de la un oarecare magazin. După cel mult 2 săptămîni, tot ce ai pus pentru iarnă(fabricat în România-produse direct din grădină sau caşul) găseşti toate produsele topite sau împuţite dar tari încît nu pot fi consumate!
  CE AFACERE AU ŞI HOŢII ĂŞTIA CU AFACEREA SĂRII? PRIMA TRANŞĂ PRELUCRATĂ E PENTRU IODARE DAR EI O INTRODUC LA CONSUM CA FIIND PENTRU CONSERVAT MURĂTURI! MAI RESTUL AŞAZIS DEŞEU CARE-L TREC PRIN SITĂ ŞI-L ÎNTROCUCE LA VÎNZARE TOT PENTRU CONSERVAT MURĂTURI, LA FUNDUL BORCANULUI SE DEPOZITEAZĂ NISIP NEGRU, SARAMURA SEAMĂNĂ CU GELATINA LEGATĂ ŞI PUTE ÎNCÎT ARUNCI TOTUL LA CONTAINER! ŞI PIERZI ENORM DE MULŢI BANI CÎND CUMPERI DE LA PRODUCĂTORI!
  – OARE CÎŢI BANI MAI POT FURA ACEŞTI HOŢI DIN BUZUNARELE NOASTRE?
  – OARE CÎT NE MAI ÎNŞEALĂ ACEŞTI IDIOŢI DOAR PENTRU A SE ÎMBOGĂŢI?

 8. Bancile sunt totusi necesare,mai ales pentru cei care au nevoie sa-si tina ecomomiile,sau sa imprumute sume mai importante pentru investitii in afaceri, sau sa rezolve vreo problema,altfel s-ar ajunge pe mana camatarilor interlopi care situatie ar fi de mii de ori mai rea.Dar sistemul bancar trebuie controlat si tinut in echilibru cu respectarea intereselor atat al celor care depun si dau banii cu imprumut,dar si interesele celor care au fost creditati.Pentru ca orice dezechilibru major sigur va duce in timp la crize financiare severe in care pierd si cei ce au depus banii dar si cei care au luat imprumutul,asa cum s-a intamplat in mare criza financiara din 2008. Este foarte interesant ce scria prin cartile lui, Robert Kiyosaki,un om de afaceri din Hawai,care inca din anii’80 prevestea prabusirea Bursei americane si a sistemului fananciar datorita printre altele si a abuzurilor financiare si dadea exemple de ce lucruri IMORALE se practicau prin sistemul bancar.Cel mai interesant mi s-a parut smecheria cu dolarul real care ajungea imprumutat chiar si de 10 ori producand astfel 10 datornici si 10 dolari virtuali.Miscarea era simpla:o suma X reala depusa de public in sistemul bancar era data unui individ care isi cumpara, spre exemplu, o casa,dar vanzatorul casei depunea suma tot in sistemul bancar,sau chiar de isi cumpara altceva, banii tot in sistemul bancar ajung.Iar de acolo miscarea se repeta la infinit daca nu este CINEVA care sa mai si limiteze lucrurile caci altfel se dezechilibreaza alte zone,cum ar fi zona preturilor la imobiliare care ar creste excesiv,asa cum deja s-a intamplat,SI TOATE ASTEA PE BAZA DE BANI CARE NU EXISTA IN MOD REAL.Dupa care vine avalansa celor care isi cer banii, si bani de unde daca nu au existat in mod real? Si o alta zicere mi s-a parut buna in care spunea ca averea sau valoarea unei banci nu sunt banii pe care ii are,ci numarul cat mai mare de datornici pe care ii are in PORTOFOLIU si cat mai solvabili posibil.

Leave a Reply