Activitatea unei firme va fi suspendată de  ANAF doar dacă diferenţa de bani găsită în plus sau minus va fi de 300 lei sau 500 lei, iar decizia de suspendare va putea fi revocată în aceeaşi zi dacă este achitată o amendă reprezentând de 10 ori suma constatată ca fiind neînscrisă în contabilitate.

Modificările vor fi operate de Guvern în această săptămână sau cel mai târziu săptămâna viitoare, premierul Victor Ponta arătând că este nevoie de o serie de “reglaje” care să prevină “eventuale excese ale inspectorilor ANAF”.

Presedintele ANAF Gelu Diaconu (foto) a fost puternic criticat pentru sutele de restaurante si magazine inchise de ANAF pentru nereguli mici, acest demers aducand de fapt prejudicii si mai serioase bugetului de stat.

Modificările vor fi operate de Guvern în această săptămână sau cel mai târziu săptămâna viitoare, premierul Victor Ponta arătând că este nevoie de o serie de “reglaje” care să prevină eventuale excese ale inspectorilor ANAF.

“Nu vreau să cădem în extrema cealaltă, a unor abuzuri şi lucruri duse la extrem, motiv pentru care am decis să facem nişte reglaje. Măsura suspendării activităţii unei companii să poată fi luată doar dacă diferenţele găsite de ANAF sunt plus/minus 300 sau 500 lei, altfel se plăteşte doar amendă. Atunci când se ia măsura suspendării activităţii, aceasta să poată fi revocată în aceeaşi zi dac se plăteşte o amendă de 10 ori suma constatată ca fiind neînscrisă în contabilitate Ai 400 lei în plus în casă ? Plăteşti 4.000 lei şi prima dată te iert. A doua oară – asta rămâne să discutăm – putem să punem de 20 ori suma respectivă şi a treia oară să nu mai existe nicio amendă şi să se suspende activitatea”, a spus Ponta.

El a susţinut că 90% dintre informaţiile prezentate public, cu firme închise pentru datorii de 5 lei, nu erau adevărate şi că îşi doreşte însă ca ANAF să rămână foarte puternică şi a arătat că verificările inspectorilor au generat, în primul trimestru al acestui an, creşterea cu 25% a numărului de societăţi care folosesc case de marcat.

Vineri, Ponta afirma că inspectorii Direcţiei Antifraudă trebuie să aplice politica de combatere a evaziunii fiscale cu duritate, dar în limita legii şi a bunului-simţ, fără excese.

Mesajul a fost transmis după ce, în ultimele zile, în presă au fost relatate cazuri în care inspectorii Direcţiei Antifraudă a ANAF au închis numeroase magazine şi localuri inclusiv pentru sume derizorii provenite din “bacşiş” sau sume nefacturate de 1-5 lei, patronii unităţilor acuzând inspectorii ANAF de exces de zel.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Gelu Ştefan Diaconu, a fost invitat la următoarea şedinţă a Comisiei de Buget-Finanţe a Senatului pentru a explica de ce nu pune în aplicare titluri executorii de 315 milioane de euro şi “închide cofetării pentru 5 lei”.

ANAF consideră că “selecţia prin omisiune” a acţiunilor instituţiei în vederea “conceperii materialelor de presă” nu face altceva decât să contribuie “într-o manieră consistentă” la informarea defectuoasă, prezentând “în mod eronat eforturile depuse de Direc?ia Antifraudă”.

“Reiterăm pe această cale şi faptul că acţiunile de combatere a micii evaziuni reprezintă o linie secundar? de activitate a ANAF, tratat? îns? cu aceeaşi seriozitate de către ANAF. Linia prioritar? de acţiune a DGAF este reprezentată de analiza, investigarea şi instrumentarea cazurilor de fraudă fiscală organizată sistematică”, se arată într-un comunicat transmis luni de ANAF, în care sunt reluate rezultate ale activităţii Direc?iei Antifraudă în 2014 ?i în primele două luni din acest an.

Potrivit ANAF, 90% dintre cazurile instrumentate anul trecut de Direc?ia Antifraudă au vizat prejudicii de peste 1 milion de euro/dosar, iar în primele două luni din 2015 procenajul dosarelor de peste 1 milion de euro a fost de 87% din totalul sesizărilor penale înaintate organelor de anchetă.

7 COMMENTS

  1. deci un fel de eliberare pe cautiune cum ziceam in cazul arestului preventiv. o masura buna.
    monta vorbeste prostii ca de obicei. daca nu ai o reglementare, apelezi la bun simnt degeaba si incurajezi spaga.

    • fata de ce au comis jigodiile de Moc, Mudrea si Masescu este parfum, macar au bun simt si incearca sa faca ceva bun, nu sa devalizeze Romania.

      • ce treaba are boc , sau basescu aici ? esti obsedat ?vor sa schimbe regulile la presiuni mediatice , nu ca au bun simnt.

  2. Mamăăăă!!! Tot cu diaspora-n gură nu şi de românii din ţară! Dezacordul e pe primul loc în discursla începutul discursului! Şi a fost cadru didactic! Bine că înţelege laudaţio la adresa tuturor, Auzi: schimbarea clasei politice! Iar a luat-o pe arătura partidului lui! Nimic nu mă convinge că este şi el trebuie să ne reprezinte pe noi cei din ţară! Sec şi gol de conţinut acest discurs! Nimic despre apărare în urma colcăielii din jurul şi din ţară! B1 şocantă întrebare, niciun răspuns corect şi concret cu pădurile care se taie în continuare! Wau digi24, iOHANIS:lucru bun cătuşe! OK! Şi un laudaţio! Shengen-varzăăă! o aiureală! Ce spuneam eu de shengen? Bravo celui de la A1 pentru întrebarea cu SRI! Nimeni nu întreabă de apărare??? Capcana tvr cu partudu-i de suflet, iar aruncă cu noroi Iohanis? Iar se implică în politica partidelor? Mă aşteptam la unele răspunsuri mult mai concrete şi reale!

  3. Propun fiscalizarea bacșișului. În lumea civilizată, bacșișul apare pe bonul fiscal. Dacă îmi place cum sunt servit, e dreptul meu să ofer o recompensă, dacă vreau. E obligația celui care o primește să o declare și să plătească impozit pentru ea, ca pentru orice alt venit. Și banii pe care i i-am dat eu au fost impozitați când i-am primit.

Leave a Reply