Economistul șef al Băncii Naționale a României spune că statul trebuie să reducă deficitul bugetar începând de anul viitor, care ar rămâne deosebit de ridicat în comparație cu regiunea, și că este nevoie de măsuri atât pe partea de venituri, cât și pe cea de cheltuieli. Programul de lucru al bugetarilor ar trebui redus cu o cincime, cu reducerea corespunzătoare a salariilor, iar angajările ar trebui să fie cvasi-înghețate. “Nu e deloc normal ca salariul mediu din sectorul bugetar să fie mai mare decât în sectorul privat”, spune Lazea.

“O soluție ar fi săptămâna de lucru de 4 zile pentru bugetari cu o reducere de o cincime a salariului. Măcar așa s-ar ajunge la un cvasi-echilibru între salariile din sectorul bugetar și cele din mediul privat. O altă soluție ar fi o intrare în sectorul bugetar la 7 ieșiri, care s-a mai aplicat în trecut”, arată Lazea.

“O idee foarte bună, care se aplică și în alte țări, se aplică și în Croația de câteva luni de zile”, spune și economistul Laurian Lungu.

“Dacă te apuci să crești taxele probabil vei avea o contracție economică. Foarte multe țări se gândesc să reducă taxele”, adaugă Lungu. Reducerea deficitului nu se poate face automat dintr-o creșterea economică mai mare sau din absorbția de fonduri europene, arată Lazea.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/economie/valentin-lazea-bnr-despre-solutiile-pentru-scaderea-cheltuielilor-saptamana-de-lucru-de-4-zile-pentru-bugetari-si-reducerea-cu-20-a-salariului-19622221

PS :

Aceste idei nastrusnice venite de la BNR nu fac decat sa starneasca ingrijorare si mai mare in randul populatiei. Cea mai mare parte a bugetarilor este implicata in linia 1 in lupta impotriva pandemiei : medici, asistente, ambulantieri, SMURD, Pompieri, Armata, Politie, Jandarmi, etc. Banuiesc ca pe ei vrea sa-i afecteze si mai tare Banca Nationala ….

 

 

2 COMMENTS

  1. Idei neomarxiste…ca salariile sa fie toate la fel…dar nu sa se stimuleze cresterile salariale la privat , ci sa le taie si pe alea de la stat…sa moara si capra vecinului..e aceeasi politica PDL care a distrus Romania 10 ani.
    Ca de..foamea e mare…si de unde sa mai ia si ei un ban?

  2. Romania e plina de sloganuri si porecle. Comunistii au inceput cu – bolsevicii -, “democratii liberali” au continuat cu – ciuma rosie – insa nimeni nu stie ce surpriza pregateste – Gașca galbena -.
    Asteptati dupa 6 decembrie si veti vedea surpriza.

Leave a Reply