Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a apreciat joi, la Baza Aeriană 57 de la Mihail Kogălniceanu, determinarea României de a-şi consolida capacitatea de apărare prin achiziţionarea tehnicii moderne pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate faţă de aliaţi şi pentru asigurarea suveranităţii naţionale şi securităţii pe flancul de est al NATO.

”În doar câteva luni, România va recepţiona propriile sisteme de apărare cu rachete HIMARS şi va deveni primul stat aliat din NATO care şi va desfăşura în teritoriu aceste echipamente testate în teatrele de operaţiuni şi garantate de succesele avute în acţiunile purtate. Astfel, prin încorporarea sistemului HIMARS în strategia de apărare, România îşi va consolida poziţia de garant al securităţii Europei, pe frontiera de est şi în bazinul Mării Negre”, a declarat ambasadorul american.

Adrian Zuckerman a menţionat şi faptul că noua achiziţie a sistemelor defensive antiaeriene HIMARS completeză programele de înzestrare şi modernizare ale Armatei României, contribuind totodată şi la relansarea industriei naţionale de apărare.

”Sistemul HIMARS este un element adecvat în strategia de modernizarea structurilor de apărare, alături de planurile de înzestrare pentru forţele terestre, aeriene şi navale, precum achiziţia avioanelor F16, de rachetele Patriot, a capacităţilor de apărare antisubmarin, sau de colaborarea cu personalul militar american. SUA recunosc rolul României ca aliat de bază în zona Mării Negre şi pe flancul de est al Europei şi faptul că va continua să-şi dezvolte capacitatea de apărare în ritm susţinut, a teritoriului naţional şi a regiunii Mării Negre. Aşa după cum se ştie, ţările noastre au semnat recent un plan pe 10 ani pentru colaborare pe baza căruia va continua să fie asigurat necesarul resurselor militare şi al pregătirii pentru apărare. Azi suntem, de asemenea, martorii renaşterii sectorului de apărare al industriei şi economiei româneşti, pentru că o Românie puternică înseamnă o Europă puternică”, a mai afirmat ambasadorul Zuckerman.

Peste 130 de militari români şi americani cu 30 de mijloace tehnice participă, joi, la exerciţiul româno-american Rapid Falcon, organizat de Statul Major al Forţelor Terestre şi Forţele Terestre ale SUA în Europa, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu şi Poligonul Capu Midia.

Potrivit MApN, la exerciţiul cu trageri de artilerie partenerii americani participă cu două sisteme mobile de rachete HIMARS, din cadrul Brigăzii 41 Artilerie Terestră, dislocată în garnizoana Grafenwoehr din Germania, iar Forţele Terestre Române, cu trei lansatoare multiple de rachete LAROM, din cadrul Brigăzii 8 LAROM “Alexandru Ioan Cuza” din Focşani.

Activitatea are ca scop dezvoltarea şi consolidarea cooperării militare dintre Forţele Terestre ale României şi cele ale Statelor Unite ale Americii, precum şi o oportunitate de dezvoltare a parteneriatului dintre cele două mari unităţi de artilerie în perspectiva dotării structurilor Brigăzii 8 LAROM “Alexandru Ioan Cuza” cu echipamente HIMARS, începând cu anul 2021.

Iata si comunicatul MApN :

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, au fost prezenți joi, 19 noiembrie, la exercițiul comun româno-american RAPID FALCON, desfășurat în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „Gl.bg. Ion Bungescu” de la Capu Midia.

La exercițiu au participat peste 130 militari români și americani cu 30 de mijloace tehnice, printre care se numără două sisteme mobile de artilerie – HIMARS din cadrul Brigăzii 41 Artilerie Terestră americane dislocată în garnizoana Grafenwoehr din Germania, și trei lansatoare multiple de rachete – LAROM din cadrul Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani.

Activitatea are ca scop dezvoltarea și consolidarea cooperării militare dintre Forțele Terestre ale României și cele ale Statelor Unite ale Americii, și reprezintă o oportunitate de dezvoltare a parteneriatului dintre cele două mari unități de artilerie în perspectiva dotării structurilor Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” cu echipamente HIMARS, începând cu anul 2021.

RAPID FALCON este un exercițiu cu termen scurt de notificare, ce presupune deplasarea rapidă în teren, executarea tragerii și defluirea personalului și tehnicii în cazărmile de dislocare la pace, desfășurat, succesiv, în două locuri, în intervalul orar 12.30-19.30.

 

https://www.antena3.ro/actualitate/ambasadorul-sua-romania-primul-stat-aliat-nato-care-va-instala-propriul-sistem-de-aparare-cu-himars-586829.html

 

 

7 COMMENTS

 1. Va sa zica, lasa-i incolo de copii, cu alocatiile lor. Lasa-i incolo de batrini, cu pensiile lor de mizerie. Lasa-l incolo de popor, noi ne inarmam pentru pace, aruncind miliarde pe fiare vechi. Iar dumitale iti tresare, mindru, pieptu-ti de arama coclita!
  Dar hai sa-ti spun un mic secret, pe care-l stie toata lumea: exact asta, dar EXACT ASTA face si Coreea de Nord. Se inarmeaza. Ce daca poporul moare de foame? Ce daca nu vor cistiga niciun razboi, niciodata? Ar fi caraghios, daca n-ar fi tragic.
  Dar aud ca in timpul asta rusii au inceput sa se ascunda prin paduri, sa-si sape adaposturi si, bineinteles, sa-si muste miinile de furie neputincioasa. Asa le trebuie, daca se pun cu noi!

 2. Eu iti raspund (spre deosebire de dumneata): Asa e, bugetul armatei e separat de celelalte bugete. Dar cind a fost majorat bugetul armatei (tocmai ca sa avem de unde pompa in directiile stiute sau nestiute) de unde s-au luat banii necesari acestei majorari?

 3. Domule jurnalist după cum văd cine are o altă părere este ceausist .
  Romania ar putea avea beneficii economice dacă ar ști să negocieze.
  Noi luăm o sapcă și platim miliarde .
  Despre offset ați auzit??
  Evident coloniile nu au acces la așa ceva.
  Stiu trebui mulțimiți sponsori .

Leave a Reply