Publicatia Lumea justitiei afirma ca Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea noilor coduri in materie penala – adoptata pe sest, fara dezbatere publica, de Guvernul condus de Dacian Ciolos – contine dispozitii tipice unui stat politienesc, de netolerat intr-o tara cu pretentii democratice. Semnalul de alarma a fost tras in premiera joi dupa-amiaza, 19 mai 2016, de jurnalistii de la emisiunea Antena 3 “100 de minute”, Sandra Stoicescu si Andreea Sava, care au remarcat o serie de incalcari grave ale Drepturilor Omului care se vor putea produce din cauza noii ordonante a Guvernului Ciolos.

Poate cel mai grav atentat impotriva drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului il reprezinta articolul 146 indice 1 din Codul de procedura penala, intitulat „Obtinerea datelor privind tranzactiile financiare ale unei persoane”. Prin aceasta noua dispozitie, Executivul le-a dat procurorilor puterea de a obtine, fara mandat de la instanta, datele financiare ale cetatenilor: „In cazurile in care exista urgenta, (…), procurorul poate dispune obtinerea datelor privind tranzactiile financiare efectuate sau care urmeaza a fi efectuate… Institutiile de credit sau entitatile financiare care efectueaza tranzactiile financiare sunt obligate sa predea inscrisurile sau informatiile la care se face referire (…) in autorizatia emisa de procuror”.

Noua institutie a obtinerii de catre procuror a datelor privind tranzactiile financiare ale unei persoane afecteaza inclusiv relatia dintre avocat si client. Protectia confidentialitatii dintre inculpati si aparatorii acestora este doar aparenta, exceptiile fiind extrem de numeroase: „Este interzisa obtinerea datelor privind tranzactiile financiare dintre avocat si suspect, inculpat sau orice alta persoana pe care acesta o apara, cu exceptia situatiilor in care exista date ca avocatul savarseste sau pregateste savarsirea unei infractiuni dintre cele prevazute la art. 139 alin. (2)”. Or, art. 139 alin (2) Cpp face trimitere la o paleta vasta de fapte penale: infractiuni contra securitatii nationale, trafic de droguri, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spalare a banilor, falsificare de monede ori alte valori, falsificare de instrumente de plata electronica, contra patrimoniului, santaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscala, infractiuni de coruptie si asimilate acestora, infractiuni impotriva intereselor financiare ale UE, infractiuni care se savarsesc prin sisteme informatice sau mijloace de comunicatii electronice ori infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de minimum 5 ani.

Puteri mai multe pentru politisti. Sintagma „cu incuviintarea prealabila a judecatorului” a disparut

O alta dispozitie din Ordonanta de urgenta confera politistului, ca organ de urmarire penala, puterea de a transforma o persoana in suspect. Este vorba despre Art. II pct. 76, prin care Guvernul a modificat alineatele (1)-(3) ale articolului 305 din Codul de procedura penala:

(1) Cand actul de sesizare indeplineste conditiile prevazute de lege, organul de urmarire penala dispune inceperea urmaririi penale cu privire la fapta savarsita ori a carei savarsire se pregateste, chiar daca autorul este indicat sau cunoscut.

(2) Inceperea urmaririi penale si respectiv continuarea efectuarii urmaririi penale se dispun prin ordonanta care cuprinde, dupa caz, mentiunile prevazute la art. 286 alin. (2) lit. a) – c) si g).

(3) Atunci cand exista probe din care sa rezulte banuiala rezonabila ca o anumita persoana a savarsit fapta pentru care s-a inceput urmarirea penala si nu exista vreunul dintre cazurile prevazute la art. 16 alin. (1), organul de urmarire penala dispune ca urmarirea penala sa se efectueze in continuare fata de aceasta, care dobandeste calitatea de suspect. Masura dispusa de organul de cercetare penala se supune, in termen de 3 zile, confirmarii procurorului care supravegheaza urmarirea penala, organul de cercetare penala fiind obligat sa prezinte acestuia si dosarul cauzei.

In vechea reglementare, doar procurorul putea acorda unei persoane calitatea de suspect: „(3) Cand din datele si probele existente in cauza rezulta indicii rezonabile ca o anumita persoana a savarsit fapta pentru care s-a inceput urmarirea penala, procurorul dispune ca urmarirea penala sa se efectueze in continuare fata de aceasta, care dobandeste calitatea de suspect”.

O alta confirmare a statului politienesc in toata splendoarea sa, daca mai era nevoie, o constituie disparitia sintagmei „cu incuviintarea prealabila a judecatorului de drepturi si libertati” de la art. 153 alin. (1) Cpp. Modificarea a fost operata de Guvern prin art. II punctul 31 din Ordonanta:

31. Alineatul (1) al articolului 153 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Procurorul poate solicita unei institutii de credit sau oricarei alte institutii care detine date privind situatia financiara a unei persoane comunicarea datelor privind existenta si continutul conturilor unei persoane, in cazul in care exista indicii temeinice cu privire la savarsirea unei infractiuni si exista temeiuri pentru a se crede ca datele solicitate constituie probe”.

Iata acelasi text de lege in reglementarea actuala:

Art. 153 – Obtinerea de date privind situatia financiara a unei persoane

(1) Procurorul poate solicita, cu incuviintarea prealabila a judecatorului de drepturi si libertati, unei institutii de credit sau oricarei alte institutii care detine date privind situatia financiara a unei persoane comunicarea datelor privind existenta si continutul conturilor si a altor situatii financiare ale unei persoane in cazul in care exista indicii temeinice cu privire la savarsirea unei infractiuni si exista temeiuri pentru a se crede ca datele solicitate constituie probe”.

Culmea stalinismului: Procurorul poate revoca o hotarare judecatoreasca!

In fine, o alta enormitate, pe care deja am semnalat-o cu ocazia prezentarii integrale a Ordonantei de urgenta, este modificarea operata, la art. 242 alin. (4) din Codul de procedura penala, prin articolul II punctul 57 din Ordonanta de urgenta, care efectiv ii da procurorului puterea de a anula o hotarare judecatoreasca in materia unor drepturi si libertati fundamentale (cum ar fi proprietatea si libertatea de miscare): „In cursul urmaririi penale, revocarea masurilor preventive ale controlului judiciar si controlului judiciar pe cautiune, precum si inlocuirea acestor masuri intre ele se dispune de procuror, chiar daca masura a fost luata de catre judecatorul de drepturi si libertati”.

28 COMMENTS

 1. E fleosc! E curat neconstitutional.Dar poate ca Prunica a facut o special cu dedicatie pentru anumiti inculpati ca sa se poata invoca exceptia la CCR.
  Parca alti ministri au fost saltati pentru ordonante date cu rea intentie !

 2. Cand e vorba de prinderea unor infractori orice minut castigat poate sa insemne succesul misiunii.Nu-i mai plangeti atat pe hoti uitati-va cum a ajuns tara asta,furata vanduta si pusa la pastrare in conturile straine a catorva borfasi.Iar voi dezbateti ce drepturi sa le facilitam infractorilor altfel devenim stat politienesc ce sa-ti povestesc.

  • Si până acum nu au prins hoții pentru că nu aveau ordonanță ,ce să-ți povestesc? Probabil de aceea a tinut Luluța dosarele dosite si a ocolit anumiți infractori.

 3. Vai ! Saracii hoti ! Unde sa se mai ascunda acum? Oare ce televiune ii va primi sa-i albeasca?

  • O să se ascundă unde se ascund hoții lui Bădescu și Iohannis,iar milițienii și procurorii au să îți caute tie nod în papură ca să își justifice salariile și atunci nu cred că te mai salveza nici măcar postarile tale astea zarghite.

 4. nu inteleg de ce trebuie sa ne mai miram. de mult romania nu mai e un stat de drept ( cum ne place sa spunem) a devenit un stat politienesc in care serviciile dispun iar dna-ul executa. arestarile pe banda in functie de cum se trezeste procurorul, fara dovezi, condamnari fara probe directe sau indirecte facute doar sa dea bine in mass media si pentru ai face placere presedintelui, un procuror sef de o prostie si ingamfare incomensurabile, niste politicieni care fac pe ei de frica sa nu-i supere pe procurori si sa nu uitam o mass media sub orice critica, plina de acoperiti si a carei singura preocupare e sa se creada a patra putere in stat si sa infiereze proletar orice dusman al patronului ca de aceea sunt platiti cu mii de euro jurnalistii. iar culmea penibilului e dat de csm si celebra inspectie juridica. nu a anuntat bine o judecatoare din arad ca a facut plangere la dna contra ambasadorului american si a presedintelui camerei deputatilor pentru magaria de saptamana trecuta si iata ca aceasta celebra institutie stalinista, inspectia jurudica, s-a trezit din papusoi si a trecut la cercetarea judecatoarei. curat democratic. dai in ambasadorul american, stapanul tarii, dai in fabrici si uzine, deci ai puso.parca nic cxand ne stapaneau rusii nu era o slugarnicie atat de nemernica in toate institutiile inclusiv mass media.

 5. Dictatura securista se intareste cu alte legi abuzive , legi nu date de parlament ci de un guvern secursit abuziv.
  ———————————–
  Are you happy Mr. Hans Klemm? Do you like these laws? Any comments?

 6. Excelent! Acum se poate da si moțiune de cenzura, Ciolos si guvernul “meu” si-au îndeplinit misiunea si pot sa plece liniștiti de unde au venit. Sau sa rămână bine păziți de procuratura, miliție si servicii in caz ca Bruxelles-ul nu-i mai vrea înapoi.
  Ma-ntreb totuși ce se mai face madam Stanciu daca muierea Koveși, si parchetul, in general, nu mai au nevoie de parteneriatul cu Înalta Curte ca sa bage oameni nevinovați la mititica? Parca-mi vine sa-i plâng de mila.

 7. Tocmai ce m-am lamurit, dupa emisiunea cu purtatorul de vorbe de la guvern : astia, tehnocratii, au scoala bassismului absolvita !
  Spune, asta, in dialog preopinent cu aproape tot platoul de la Gadea, ca guvernul e transparent, ca ei sunt buni, lumea e rea… (nu ne mai luam c-a afisat tot timpul un zambet arogant… poate aveam eu probleme cu monitoru’…) Ce sa combati la unu’ d-asta ??! Las- asa, vorba taranului din anecdotele lu’ Dan Puric : “Ai aflat, tataie, c-am intrat in UE ?”; “Am aflat; vedem noi cum iesim si din asta !”…
  Ca d-na Pruna imi cere sa renunt la libertati, vine unu’ si-mi spune ca ce-am auzit nu e…. ca-n Eminescu : “Ai o vedem, si nu e”…bassism curat, d-ala cu cartoane de alba-neagra in buzunar, pregatite !

 8. UN TALMEŞ-BALMEŞ COORDONAT ŞI CONTROLAT INTRODUS CU BUNĂ ŞTIINŢĂ PENTRU A DESTABILIZA POPORULPRIN AŞA ZIS-A DREPTATE PRIN LEGE! CARE LEGI? Asta poate constata orice om care priveşte ştirile de la orice televiziune care transmite informaţii zilnic.

 9. Cred cu tarie ca exista conexiuni, mai mult decat atat, exista adevarate triggere de comanda intre forte exterioare statului roman si marionetele native ale plaiurilor noastre: serviciile, corupta institutie anticoruptie, guvernul de trepadusi viermanosi, presedinte (acesta din urma un veritabil personaj marunt, usier de duzina si conjunctural, gata sa care geamantanele cu zdrente morale ale prea maritului apus, sa lustruiasca bombeuri atlantice, postatlantice si preatlantice). Si mai cred ca despre aceste conexiuni se stiu sau se intuiesc multe lucruri in mintile adevaratilor jurnalisti din romania, anchetatori perseverenti ai faptelor cotidiene. Legatura aceasta unidirectionala, de vasalitate batjocoritoare intre vest (sa-i zicem) si romani este profund maladiva. Nu are nuante bune, nu este un sacrificiu in numele unui incert viitor catifelat. Nu! Este rea, lipsita de omenie, precum un cancer de neoprit. Si totusi partizanatul pro institutii europene merge inainte. Adica pro ticalosii care stau la capatul initial al unui fir ce declanseaza inclusiv aceste masuri demente din procedura penala. Probabil, daca nu chiar acum, ceva mai tarziu aceste schimbari vor fiinta in actul normativ de procedura penala. Este la fel de probabil ca aceste masuri sa se intoarca masiv si impotriva jurnalistilor si al celor care mai dondane, nepriceput sau nu, cu comentarii pe site-uri. Sustinand actualii conducatori europeni, sustinem nebunia criminala din tara noastra. Sustinand sceleratii de la Bruxelles, cred eu ca toti cei care spun astazi adevaruri partiale si cu jumatate de gura la ultimul post real de stiri, sustin viitoarele ruguri publice. Sustinand aceasta anormala conducere (de acum) europeana, ultimii buni jurnalisti sustin mitul eternei reintoarceri: la rau, la teroare, la flagranta injustitie, la oarba si infricosata supunere. Este ciudat si de neinteles pentru mine acest reflex comportamental

 10. Tot ce face makovista Pruna are girul PSD si PNL principalele partide care legitimeaza prin votul lor acesti tradatori . Indiferent ce mint liderii acestor partide realitatea este ca nu fac nimic sa scape acest popor din ghearele securistilor – dimpotriva . Pana si tariceanu a lasat sa treaca la Senat prin asumare tacxita mizeria de ordonanta securista a ministrei Pruna desi taricenu mimeaza un discurs demnocratic viguros

  • Cacutza, psd UL Si pnl ul, fac voia poporului, daca retarzii frumosi asta au vrut, Si aia Care se plang acum, n au zis nimic, meritati…lasati o cum a cazut Si ciocul Mai mic la psd Si pnl.

 11. Premierul Ciolos a fost invitat la Realitatea TV fiind invitatul d-lui Rares Bogdan.
  Am ascultat cu atentie tot ce a expus si raspuns dl. Premier.
  Ce sa inteleg ca domnia sa este “antamat ca Premier pana in anul 2018 ? Fereasca Dumnezeu, ori Romania nu mai este a romanilor. Nu de alta dar sa stim si noi, atunci nu cred ca are sens sa ne mai obosim sa votam.

 12. O ordonanță fascistă.Este atacat statul de drept si independența justiției Pruna la pușcărie cu guvern cu tot.

 13. Nu se anulează nicio hotarare…oricum procurorul poate dispune acele masuri….sau inlocuirea lor.
  Se omite DESIGUR faptul că inlocuirea de catre procuror…poate fi contestata TOT la judecator!!!se exagerează…dublu – o data,, journalistic,, si o data antenistic :).
  Un pasionat de drept.

 14. Dar CSM-ul nu mai sare cu inspecția judiciară pentru că Pruna și Ciolos încalcă independența justiției? Numai la beregatile lui Tariceanu si Ponta știau ei direcția de atac? Asta dovedește că țara este confiscată de o gașcă mafiotă întinsă peste guvernare,presedentie,institutii si justiție,Partidul Unic.Jos Partidul Unic !!!

 15. Am citit de cateva ori aceasta MAGARIE O BOMBA CU CEAS CARE POATE PERECLITITA DEFINITIV JUSITIA CA A 3A PUTERE IN STAT???
  Nu imi vine sa cred ? este SCANDALOS AR TREBUI CA SA REACTIONAM TOTI ROMANI ADEVARATI
  NU PUTEM PERMITE O ASEMENEA ABERATIE IN SECOLUL XXI ROMANIA TARA MEMBRA UE
  S-a reincarnat aceasta spalatoreasa de pruna de la asa zisa justitie independenta in pielea anei paucar din anii ’50?cand in miezul nopti veneau masinile negre sa ridice opozantii regimului stalinist
  Acum vom trai aceeasi istorie dar al regimului johannist
  Suntem in epoca stalinista? modern spus johannista??? macovei si pruna si-au facut studiile la Moscova???si noi mahalaua inepta nu stim inca?
  Oare isi mai aduce aminte cineva cati oameni au murit intre anii ’50-’64 de la politiceni adevarati romani,academiceni de marca preoti pana la tarani care nu au dorit sa isi dea pamantul comunistilor?
  Doamne, noi romani suntem chiar atat de pedepsiti sa fim la mana unor imbecili analfabeti cu facultati facute la ”fara frecventa” sau ”la distanta” ori cu stele cusute direct pe piele care incalca toate regulile si tratatele internationale cu caracter juridic la care Romania a aderat!!!
  -macovei si celebra pruna(purtatoare de vorbe si cafele pe la Bruxelles) au citit legislatia europena ?si a tarilor democratice cu traditie ?Eu nu cred ?sunt numai niste slugi platite sa faca rau ROMANILOR SI ROMANIEI
  Oare ce mai guita ”zorro” si prietenul lui ambasadorul american klemm vorbesc in privat de asa zisul ”stat de drept” pe care in clameaza si atunci cand se spala pe dinti in cazul in care o fac din cand in cand ca sa nu le miroasa gura
  k/w/ johannis pentru acest motiv si-a adus ”guvernul lui” ca sa ne puna in genunchi definitiv pe noi romanii acesta este MISIUNEA acestui individ posesor a unor case cumparate cu acte false usor de manipulat si manevrat deci usor de controlat fiind executantul perfect pentru cei care conduc Romania din umbra

  • Pentru asa ceva, intr-o tara sanatoasa la cap, guvernul ar zbura in secunda 2, in frunte cu “taticul lui” (deci nu doar ministrul de resort!)
   Ori, ce sa vezi? Iese nea Agricultoru’ si ne spune ca pruna e cel mai grozav fruct din livada. Intelegeam, daca ne spunea basau una ca asta, dar Ciolos?

   • AR TREBUI INTREBATE DE CATRE POPOR,CU FARUL IN OCHI,SLUGILE ASTEA PEPEISTO-BASISTO-IOHANISTE,CARE MAI ESTE DIFERENTA INTRE “DEMOCRATIA” LOR SI TOTALITARISM.

 16. judecatorii sunt mai corupti ca orice . la bacaua sentes ( proc gen) l a protejat pe fiul lui marius mare avocat acum.cand era in iasi la drept marius accidenta masini la greu.a facut si la bacau inca vreo doua accidente.a scapat doata tata sentes ionel procuror gen.iar mama judecator la curte.roca carmol proc sef la parchet judecatorie si banila felix proc sef la tribunal beau de spargeau in barul melodi de pe str razboieni pe banii lui hrebenciuc care locuia la curva lui carmen motoc pe razboieni 25/ a/ 8..acum le da puteri sporite la procurori sa anuleze decizii.e nevoie de o noua revolutie cu tras in teapa in piata.pe bune

Leave a Reply