Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a ordonat miercuri retragerea forţelor ruse de pe malul drept al fluviului Nipru, în regiunea ucraineană Herson, care include capitala regiunii, cu acelaşi nume, ţinta unei vaste contra-ofensive ucrainene, relatează AFP.

”Procedaţi la retragerea militarilor”, a anunţat la televiziune Serghei Şoigu, în urma unei propuneri în acest sens a comandantului Operaţiunilor ruse în Ucraina, generalul Serghiei Surovikin, citat de news.ro.

Suriovikin a recunoscut că este o decizie ”deloc uşor” de luat.

El a declarat că aprovizionarea oraşului Herson nu mai este posibilă.

Retragerea presupune părăsirea de către armata rusă a malului de vest al fluviului Nipru.

”În aceste circumstanţe, cea mai sensibilă opţiune este să organizăm apărarea de-a lungul barierei fluviului Nipru”, declarî Surovikin într-o reuniune cu comandanţi militari de rang înalt, potrivit BBC News.

Această retragere reprezintă o lovitură dură în faţa contraofensivei ucrainene.

Anunţul retregerii are loc la scurt timp după moartea unui lider prorus din Herson, Kiril Stremousov, unul dintre principalii susţinători ai ocupaţiei Hersonului, care avertiza în urmă cu şase zile că este ”aproape sigur” că forţele ruse este necesar să se retragă pe malul stâng al fluviului.

Acest anunţ marchează cea mai importantă retragere a Rusiei de la începutul invaziei şi un posibil punct de cotitură în Războiul rus din Ucraina, care durează de aproape nouă luni.
Într-o primă reacţie după acest anunţ, unul dintre consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat că forţe ruseşti încă sunt în Herson şi că este prea devreme pentru a confirma o retragere a acestora. ”Până când drapelul ucrainean nu va flutura deasupra Hersonului, nu are sens să vorbim despre o retragere rusească”, a mai spus oficialul ucrainean.

Trupele ucrainene, a adăugat Podoliak, acţionează în continuare conform planului lor, adică realizarea operaţiunilor de recunoaştere, urmate de evaluarea riscurilor şi contraatacul eficient.

1 COMMENT

  1. Radu, nu cred ca se retrag, vad ca in seara asta, zona zaporojdue, karghiv si parte din kerson e sub ploaia de atacuri uriase de pe la orele 18,00 si nici acum la 21,20 nu s-au linistit. In plus, cum sa lase rusnacii inima bogatiei ukrainei in corpul ukrainean doar sa se reteaga? Pe la 19,00 am vazut live pe youtube un flanc trecand prin kerson, la marginea uriasului camp cu panouri fotovoltaice, atentie, toate camerele live din Ukraina puse pe youtube, sunt pe infrarosu si poti vedea cat de cat. Inca ceva in legatura cu actiunea “retragere rusica”, ai uitat de nordul ukrainei, Belgorod al rusiei si parteneriatul cu Lukasenco pe armata? Toate aeroporturile rusiei 7 la numar, spre ukraina, sunt aproape de granita ukraineana, niciun aeroport nu funtioneaza civil, toate sunt la dispozitia militarilor rusi! Intreb:
    – care e actiunea de rezerva a rusnacilor in caz de retragere? Nu sunt cele analizate de tine la tv, urmaresc de ceva timp toate actiunile ruse de la Kursc spre ukraina, zona kursk s-a extins putin, camerele live din belgorod sunt indreptate spre sosea, camera live din kursc e mutata sa nu mai vedem zburatiarele aeriene, ceva, un plan secundar in forta, obligatoriu il au pe tapet rusii! Vom vedea!

Leave a Reply