BOR condamnă batjocorirea simbolurilor religioase de către AUR

Iată mesajul purtătorului de cuvânt la Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, după folosirea unor simboluri religioase de către AUR în campania electorală :

Elementarul bun-simț și respectul față de „cele ale lui Dumnezeu”
Întrucât realitatea imediată ne solicită mereu atenția, inclusiv morală, nu doar rutieră și pietonală, este vital pentru noi și pentru societate să acordăm totdeauna prioritate, nu doar de dreapta, bunului-simț ca expresie a legii morale și ca pedagog la purtător. Aproape al tuturor.

Contextual, să ne amintim, în calitate de creștini lucizi, ori de câte ori creștinismul e (pre)luat în deșertul ambițiilor partinice electorale și folosit ca instrument contondent împotriva adversarilor, că nimic nu e mai străin creștinismului însuși real asimilat și Bisericii ca „școală” a discernământului, smereniei și moderației, decât caricaturizarea lor prin instrumentalizarea grotescă a credinței și a simbolurilor sale concrete în agora politică.
Lumânările, de exemplu, se aprind pentru cei adormiți în Domnul și pentru cei vii care au nevoie de ocrotirea Lui. Chiar și pentru vrăjmași. Niciodată pentru entități publice sau politice. Întrucât în creștinism este vorba despre persoane (meta)fizice, nu juridice. Un lucru care ține de abecedarul credinței.
„Cele ale lui Dumnezeu” sunt, prin firea lor, și așa trebuie să
rămână, separate de „cele ale Cezarului”.
Ispita unirii lor conduce inevitabil la edulcorarea religiei și la butaforizarea politicii, ambele efecte fiind profund dăunătoare sănătății organismului social.

Leave a Reply