Mesaj interesant postat pe Facebook de europarlamentarul Victor Bostinaru :

Am primit acest mesaj din partea unui cetăţean turc, căruia am decis să-i ascund identitatea. Nu am niciun dubiu că acest mesaj a fost transmis şi altor eurodeputaţi, români sau străini. Ni se atrage atenţia că deşi România este o ţară a democraţiei şi a libertăţilor, “şcolile lui Fetullah Gulen” pe care România le-ar găzdui, fac ca ţara noastră să aibă un “renume rău” şi că acest lucru dăunează României.

Trecutul meu ca politican şi ca membru al Parlamentului European probează autenticitatea prieteniei mele faţă de Turcia şi faptul ca am fost printre puţinii eurodeputaţi care au crezut şi cred că ar fi în interesul nostru strategic ca Turcia să adere la Uniunea Europeană. Pe măsură ce zilele trec şi la nici o săptămână după încercarea eşuată a puciului militar din Turcia însă, zeci de mii de oameni, printre care magistraţi, profesori sau funcţionari, au fost eliminaţi şi îndepărtaţi fără niciun drept de apel şi fără niciun proces, măcar sumar. Cred că trebuie să rememorăm un episod din istoria nu foarte îndepărtată a Europei.

În seara zilei de 27 februarie 1933, clădirea Parlamentului German, Reichstagul, a fost incendiată. Naziştii s-au folosit de incendiu şi au invocat un complot antiguvernamental organizat de comuniști. Drept urmare, 4.000 de comunişti şi simpatizanţi au fost arestaţi. Acesta avea să fie un moment de cotitură în întemeierea Germaniei naziste. După audierea lui Hermann Goring în Procesul de la Nurnberg, pe 18 martie 1946, aveam să aflăm că naziştii aveau pregătite listele cu comunişti care aveau să fie arestaţi cu mult timp înainte.

evul mediu turcesc

Paralela este pe atât de dureroasă, pe cât este de validată de acţiunile recente ale regimului Erdogan. Da, resping categoric ideea răsturnării prin alte mijloace decât cele democratice a unui guvern ales în mod democratic. Însă, nu poţi ca în numele drepturilor omului şi a democraţiei să încalci aceleaşi drepturi şi până când Turcia nu realizează acest lucru, mă tem că regimul lui Erdogan face greşeli iremediabile. Dimensiunea epurărilor şi a excluderilor din sistemul public este fără precedent şi nici măcar în fazele timpurii ale nazismului şi ale comunismului nu au fost cunoscute asemenea epurări prin simple dispoziţii administrative sau politice.

 

6 COMMENTS

 1. Lasati-o asa d-le Bostinaru, unchiul Sam face concesii marelui sultan. Am spus-o si noi pe aici ca exista similitudini intre marele sultan si Hitler sau Stalin. Probabil ca unchiul va inchide ochii la toate faradelegile comise in numele “democratiei”, doar pentru a pastra Incirlik-ul. Atat timp cat va exista marele sultan, vor putea avea loc miscari imprevizibile din partea acestuia. A arata lumii intregi “pisica” cu axa Ankara-Teheran-Moscova si toata lumea a amutit.

 2. pai sa ducem paralela mai departe: in 1933 SUA, Franta si Marea Britanie au zis ceva? Inafara desigur, de declararea baicotului Germaniei de catre comunitatea evreiasca din SUA in 1933, s-a mai intamplat ceva?
  Dar acum, pt ca si ele stiu exemplul cu Reichstag-ul, au facut ceva?? nu numai asemanarea lui Erdogan cu nazismul e valabila, ci si asemanarea Aliatilor de acum cu ei cei de atunci e la fel de valabila!
  Sieg Allah!

 3. si mai e funny ca pt aceasta avertizare a Domnului Bostinaru, adevarata, dealtfel, dar pt urechi surde ati ales o poza f buna: Damnia sa vorbind unei sali goale (macar din ce se vede in poza) 😀

 4. pacat ca cine ar trebui sa ii bage pumnul pe gat dictatorului erdogan sta ca un strut cu capul in nisip de frica sa nu piarda turcia din nato.si nu stiu ptr. ce!!!asa zisa a-2-a armata din nato este o caricatura de armata.are 2500 de tancuri dar doar 350 moderne.restul sunt vechituri din anii 60 sau chiar 50( 750 de m48 patton din 1948!!!!).din 7000 de transportoare doar 2000 sunt mai noi,restul din anii 60(3600 de m113).apararea aa este varza,se bazeaza pe rachete rapier si hawk din 1970,respectiv 1960.ii mai scoate aviatia cu 240 de f-16 dar si acolo mai au vreo 160 de vechituri contemporane cu mig-urile noastre.iar vestita flota turca se bazeaza pe 8 fregate oliver perry primite mocangeala de la unchiul sam(la fel de vechi ca type 22 ale noastre),8 fregate usoare construite in licenta si 12 sub-uri germane din anii 70.asa ca mai usor cu pianul pe scari cand vorbim de vestita armata turca.

 5. Apropo de manevrele din ultima perioadă la nivel mondial privind limitarea şi blocarea/eliminarea liberei circulaţii şi muncă în afara graniţei de origine dar în Europa. Cred că sunt 2-3 săptămâni de când a început prigoana pentru alungarea românilorinfractori sau nu prin orice metodă! Ori renunţă la cetăţenia de origine ori pleacă dacă nu îndură mizeriile la care sunt supuşi! E treabă serioasă! Am atenţionat de la momentul când s-a auzit despre acest subiect la începutul anului, şi, iaca, se pune în practică dar nu este vorbit pe micile ecrane prin comunicrare şi comunicate scrise! Şi uite-aşa oamenii rămân fără drepturi încât sunt nevoiţi să vină înapoi în România unde ciolănarii scăunari îşi bat joc de orice şi nu-i interesează nimic în afara propriului buzunar! Ce vor face aceşti ciolănaro-scăunari când vor veni buluc în ţară alungaţii din România pe motive:
  – restructurarea locurilor de muncă
  – închiderea intreprinderilor puse în vânzare(minciuna e privetizarea)
  – deschiderea graniţelor pentru liberă circulaţie şi la muncă unde găseşti, dacă găseşti
  – trafic de persoane în cea mai legală formă posibilă(cele mai mari păcate în religia ortodoxă prin distrugerea nucleului familiei, la fel şi prostituţia)
  – sărăcirea intenţionată prin lege a majorităţii poporului încât s-a ajuns la violenţă şi crime
  Şi sunt destule!
  Ce pretenţii să aveţi privind înscrierile pentru a vota din străinătate?
  Toţi vorbesc vorbe să se afle-n treabă şi niciunii nu fac nimic pentru cetăţenii români care lucrează în străinătate!
  🙂 🙂 poate fac cumva ceva pentru turiştii la alegeri? De ce nu!
  Îmi amintesc fotografiile cu udrea şi macovei între membrii de partid umblători cu periuţa de dinţi!
  🙂 🙂 Coborâseră din autocar cumva făcând reclamă la pasta de dinţi dimineaţa pe rouă când se culeg castraveţii!

 6. Absolut corect ce spune dl. Bostinaru…Numai ca U.E. are un “front” de lupta deschis si in interiorul ei : refugiatii. Cu alte cuvinte vom avea o relatie speciala ( o axa ??? ) Turcia – Rusia – Iran ??? Asta in timp ce Turcia va juca si in cadrul NATO punand conditii ??? Si in cadrul UE criza refugiatilor ( a carei principal artizan este Germania dupa ce d-na Merkel a pus o gura in sus chemand refugiatii ) dar si brexit-ul. Dupa opinia mea in acest moment o alianta Turcia-Rusia-Iran face din UE victima sigura…

Leave a Reply