Guvernul Julien Gaura : scaderea incasarilor la buget cu peste 2 miliarde de euro, cresterea deficitului cu 100%, cresterea datoriei externe cu 2 miliarde euro. Faceti singur calculul si vedeti bilantul catastrofal !

 

Ziarul Financiar scrie ca după trei ani în care a scăzut cu 10 mi­liarde de euro, de la un nivel imediat langă pragul de 100 de miliarde de euro, datoria externă totală a crescut în 2016 cu 2 miliarde de euro, pană la 92,5 mld. euro. Ca pondere în PIB, datoria ex­ternă a fost anul trecut la sub 60% din PIB cel mai redus nivel de după criză.

Potrivit datelor publicate ieri de BNR, datoria publică totală a crescut în 2016 cu 2 miliarde de euro, un avans de 2,3% faţă de anul precedent, cand datoria totală a fost de peste 90,4 mld. euro. Evoluţia datoriei a fost determinată de majorarea datoriei totale pe termen scurt de la 19,8 mili­arde de euro în decembrie 2015 la 23,4 miliarde de euro un an mai trarziu (plus 17%). În aceeşi vreme, datoria totală pe termen lung a scăzut cu 2%, de la 70,5 miliarde de euro în decembrie 2015 la 69,1 mld. euro în decembrie 2016. În vreme ce datoria publică totală directă şi garantată a crescut cu 683 de milioane de euro, pană la 32,2 miliarde de euro (plus 2%), datoria privată a scăzut de la 37,5 miliarde de euro în decembrie 2015 la 35,6 miliarde de euro în decembrie 2016 (minus 5,2%).

Depozitele nerezidenţilor au scăzut accentuat, de la aproape 4,9 mld. euro la 2015 la 3,8 mld. euro în 2016 (un minus de 22%).

Datoria BNR s-a redus uşor, la 1,25 mld. euro la finalul anului trecut, de la 1,37 în decembrie 2015.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost în 2016 de 25,2%, comparativ cu 38,5% în 2015. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii la 31 decembrie 2016 a fost de 6,4 luni, nivel comparabil cu cel de la 31 decembrie 2015. Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 decem­brie 2016 a fost de 90,1%, comparativ cu 97,9% la 31 decembrie 2015.

Datele BNR mai arată că, în 2016, investiţiile străine au fost de 4 miliarde de euro, în creştere cu 18% faţă de cele consemnate în 2015, cand au însumat 3,4 mi­li­arde de euro. Nivelul investiţiilor străine de anul trecut a consemnat cel mai ridicat nivel de după 2009, cand au fost de 3,5 mld. euro.

Romania a avut un nivelul maxim istoric al ISD-urilor în 2008 – 9,5 miliarde de euro, scrie www.zf.ro.

 

30 COMMENTS

 1. asa si? Alta intrebare! Cititi mai jos:
  “La finalul mandatului, pemiteti-mi sa va felicit pentru munca excelenta pe care a realizat-o guvernul dumneavoastra anul trecut. Ati asigurat o perioada de guvernare transparenta, deschisa si responsabila fara precedent in istoria recenta a Romaniei. Asteptam cu nerabdare continuarea, de catre guvernul viitor, a unor initiative precum “Romania Competitiva”, pachetul anti-saracie si reforma in administratia publica. ” l-a felicitat Junker pe domnul Ciolos !
  A impus meritocratia si asta ar fi cel mai important aspect la un guvern postdecembrist, fata de infractorii care au ajuns acum la putere.
  Apoi ce spune badea si ciuvica este fix pix!

   • Domnule Tudor o sa va cred in momentul in care o sa-i trimiteti o scrisoare deschisa domnului Junker in care il faceti basist! Astept cu nerebdare!

    • Excelent. Mai avem mult de luptat pentru o Romanie curata. Deocamdata sobolanii inca rod in subsolurile tarii in aplauzele trompetelor de pe sticla.

     • Cum va nimeriti voi sa va tineti isonul. Ce-mi plac oamenii astia ca voi cand vad negrul taciune, alb. Cum puteti sustine ca-n 2016 Romania a mers in pas apasat in sus ?

  • Vadime, tu esti?

   Ai schimbat adresantul? (Nu te-ai vazut cu Ceausescu inca?)

   Doamne, ce tampenii debiteaza oitele tale! Trompetele de serviciu! Sau de servici, cum ar zice Basescu

 2. A venit scadenta gaurilor facute in ultimii 5 ani si reportate de la un guvern la altul ca asa e la noi

  • Pentru ca a sustinut ferm meritocratia il felicit pe domnul Ciolos cel mai pertinent prim ministru postdecembrist!

   • Am auzit ca se incalta dimineata invers daca nu-i consiliera langa el. Si cand da sa plece din dormitor se impiedica pentru ca si-a legat sireturile de glezne. Adica pe locul unde trebuie sa stea bila cu lant pentru puscariasi. Ciolos rusine intergalactica, ultima gaina din univers cel mai slab caracter si varza in orice expertiza pe care ar avea-o…

 3. foarte bine! asta vor tfl-istii din piata. este viral deja pe fb un banner in care se arata clar dorinta manifestantilor: ” protestez pentru ca ati marit salariile, ati marit pensiile, ati marit alocatiile, ati scos taxele…. vreau sa traiesc prost!” e perfect pentru tinerii frumosi, liberi, trepanati si manipulati de pe net. las ca si pe blogul asta sunt destui tlf-isti trepanati care se intreaba ce cauta ei in viata lor si ne mai miram de ce ne merge atat de prost cu astfel de specimene “viitorul de aur” al tarii?

 4. Ca pondere în PIB, datoria ex­ternă a fost anul trecut la sub 60% din PIB cel mai redus nivel de după criză.
  Este din articolul dumneavoastră. Nu inventez eu. Va mulțumesc ca aveți și articole admirative la adresa unui guvern extrem de competent

 5. Voi inca n-ati invatat ca intotdeauna “datele vorbeste” ? Normal ca tatucul lui de la UE l-a felicitat doar a bagat Romania in “mocirla” iar, astora de la UE asta le place si urmaresc. Voi cu neuronul ala, care nici ala nu-i valid intelegi greu si uitati repede.

 6. Datorie publica România 2015: 70171,9 mil eur
  Datorie publica România 2016: 69758,0 mil eur
  http://www.bnr.ro/Datoria-externa—BPM6-11333.asxp

  Asta ce ai scris este ca în bancul cu Radio Erevan. Ah, si am mai văzut o replica “demna de un asa jurnalist”: “Radu Tudor Feb 14, 2017 at 08:48
  bravo basistule, te remarci pe ramura la postari”. Așa “jurnalist(ori analist, ori ce ai fi)” așa public… Așa televiziune.

  Hai sa fi iubit!

  • data viitoare cand minti fa-o mai frumos, mai convingator. manipularile voastre sunt nepermis de gretoase

   Datoria externă pe termen lung a însumat 69 116 milioane euro la 31 decembrie 2016 (74,7 la sută din total datorie externă), în scădere cu 2,0 la sută față de 31 decembrie 2015.

   Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 decembrie 2016 nivelul de 23 416 milioane euro (25,3 la sută din total datorie externă), în creştere cu 17,8 la sută faţă de 31 decembrie 2015.

   În perioada ianuarie – decembrie 2016, datoria externă totală a crescut cu 2 098 milioane euro; în structură, datoria publică a crescut cu 927 milioane euro, în timp ce datoria negarantată public a crescut cu 1 473 milioane euro şi datoria autorităţii monetare s-a redus cu 302 milioane euro.

   http://www.bnr.ro/page.aspx?prid=12776

   • Dar dacă procentual din pib este mai mica decât anul trecut nu înseamnă că este mai bine? Întreb. Nu dau cu parul

   • A amutit. BNR-ul nu este hotnews. Deci nu se inchina la cifre oficiale. El se inchina la datele SF, marca digi24 si hotnews. Si la Guran Moise.

    Hai sa fiie iubit!

    Am pus eu un “i” in plus. Mi-a ramas de la Irimie

   • BNR: Datoria externă totală a României a crescut cu 1,1 miliarde de euro în primele 8 luni din 2017

    Datoria externă totală a crescut cu 1,1 miliarde de euro în perioada ianuarie-august, iar datoria pe termen lung a însumat 69,5 miliarde de euro la 31 august (73,9% din totalul datoriei externe), în scădere cu 0,2% faţă de 31 decembrie 2016, a comunicat luni Banca Națională a României (BNR).

 7. tinand cont de deficitul preconizat de PSD (mai mare decat in guvernul Ciolos, probabil si mai mare decat il preconizeaza ei) astept sa aveti aceeasi reactie si peste un an.
  PS. sa inteleg ca in aceasta privinta sunteti in totala opozitie cu Tariceanu (care a acuzat UE ca nu ne lasa sa ne imprumutam si ca atare pune bete in roate dezvoltarii Romaniei)

 8. nu inteleg . astia chiar continua cu prostii trunchiate ? daca bnr are vre-un merit real e acela ca are o statistica la sange . datoria Romaniei a crescut cu 2, miliarde euro intr-un singur an . insa , mai mult , ar trebui sa fie analizat la sange DE CE , guvernul ciolos luand masuri criminale de-a dreptul , cu incalcarea procedurilor legale de genul netrecerea prin Parlament a deciziilor de angajare la plata a Romaniei prin contracte ce depsesc 100 de milioane . cam de ce dovezi mai are nevoie dna ul de a lua masuri impotriva “tehnocratilor” astia ? cuvantul Curtii de Conturi nu mai conteaza ?

 9. “În perioada ianuarie – decembrie 2016, datoria externă totală a crescut cu 2 098 milioane euro; în structură, datoria publică a crescut cu 927 milioane euro”
  Este f. clar! Iar sursa datelor e BNR. Sursa experta si credibila. Punct. Prin urmare cine nu intelege Guv. Ciolos =esec, atunci sa se culce, gandirea necesita efort.
  Pe mine ma intereseaza ce sanctiuni vor fi aplicate Guvernului -Tehnocrat, ministrilor, care au produs aceste pagube Romaniei, in termeni economico-financiari?.
  Institutiile platite de noi! sa actioneze, sau au poate au treaba multa cu batranicile care vand 5 legaturi de patrunjel din curtea lor?.
  Da sa fie vigilenti la patrunjel. Coruptia patrunjelului ucide!

 10. … trebuie sa stii si carte ca sa intelegi ce spune bnr… nu poti lua cifre si sa pui comentarii mincinoase si gata articolul… datoria guvernului sua a crescut in 2016 ? cu cat? dar investitiile au crescut? ia vedeti industriile ce au facut? ne pricepem toti la pib ca la fotbal… si habarnistii din parlament au facut o comisie, si fiind si ei fara carte au scris numai tampenii despre anul bugetar 2016… pai ce sa stie fii, fetele, nepotii smecherilor arestati, hotilor arestati care compun azi marea majoritate a parlamentului, interlopi, in frunte cu infractorul condamnat care a platit de la buget salarii ilegale la persoane angajate fictiv…

 11. Guvernul Dragnea sustine cele doua retificari bugetare ale guvernului Ciolos din 2016!!!
  E gaura doar in capul votantilor si admiratorilor PSD.

 12. Se ia un adevar (faptul ca a crescut datoria externa, formata din datorie publica si privata) si se lipeste de Ciolos in sens negativ. Pai avea dreptate cand va cataloga ca mocirla !

Leave a Reply