Analiştii BRD-Groupe Societé Générale estimează că economia României va încetini în acest an şi va înregistra un avans de 4,1%, în timp ce deficitul bugetar va depăşi plafonul impus prin tratatele europene şi va ajunge la 3,4% din produsul intern brut (PIB), după standardul european ESA 2010, arată un raport de cercetare transmis miercuri News.ro.

Estimarea BRD este apropiată de cea a Fondului Monetar Internaţional (FMI), care a revizuit în urcare, marţi, ezstimarea pentru creşterea economică a României din 2017, de la 3,9% la 4,2%.

Pentru anii următori, analiştii BRD estimează rate de creştere economică de 3,8% în 2018 şi 3,6% în 2019. “Consumul privat pare să rămână baza creşterii economice, stimulat de o nouă rundă de stimuli fiscali şi de creşteri ale salariilor. Totuşi, este puţin probabil să fie repetată performanţa solidă din 2016,  ţinând cont de ritmul de creştere mai moderat al vânzărilor de retail, de dimensiunea mai redusă a pachetului de stimuli fiscali implementat în acest an comparativ cu 2016, de accelerarea prognozată a inflaţiei şi de creşterea mai modestă a locurilor de muncă”, arată raportul, semnat de echipa de cercetare a BRD, condusă de economistul-şef Florian Libocor.

Pentru deficitul bugetar, BRD estimează un avans la 3,4% din PIB în 2017, dar o reducere ulterioară la 2,9% din PIB în 2018 şi la 2,4% din PIB în 2019.

Cursul euro/euro ar urma să se menţină stabil în perioada 2017-2019, nivelurile medii anuale fiind estimate de analiştii BRD la 4,50-4,52 lei/euro.

Guvernul estimează o rată de creştere economică de 5,2% în acest an şi de 5,5% pentru anul următor.

Depasirea cifrei de 3% pentru deficit ar putea atrage sanctiuni asupra Romaniei din partea Comisiei Europene de la Bruxelles.

 

13 COMMENTS

 1. Sumbru? Ce e sumbru?
  Decat ca UE face presiuni sa avem un deficit mai mic decat are Franta de exemplu?
  N-a fost nimeni indignat cand guvernul Ciolos a alocat 4 miliarde euro pentru fregate olandeze si tancuri germane.
  Ce a uitat sa spuna BRD in comunicat era: deficit datorat guvernului PSD, partid care este urmas al PCR” asa cum ar face orice agentie “onorabila” de presa.

 2. off topic
  In aceasta seara Dvs si dl Chireac ati fost putin cam “agresivi “, nedrepti, cu o doamna, D-na Plumb un profesionist cum putini sunt in “cabinetul Grindeanu” ca fost ca la “Judecata de Apoi”. Am avut impresia ca ati cam presat-o la “mantinela” pe doamna ministru. Unde nici Dumnezeu nu poate face minuni, nici macar un pamantean nu poate face pe sfert. Subiectele abordate au fost de “top” insa toti traim cu speranta ca-ntr-o zi sa putem merge pe o autostrada de la Constanta la Arad sau la Oradea in aceasta viata a noastra pe acest pamant, sau sa ne apropiem cat de cat de “viteza a-ntaia”.

  Inteleg ca nici in acesta seara marele sarlatan, “interes national” mare general cu n-spe stele n-a onorat emisiunea d-lui Gadea, asa cum se autointitula mare Barbat. Cand nu mai exista sprijin, spate din partea “fratilor” mafioti parca nu mai esti asa de barbat in fata natiunii. Astia ne-au condus si ne conduc astazi. A fi puternic inseamna in primul rand a fi Om.

 3. Din pacate sau din fericire din jocul financiar se pot naste paradisuri sau mari tragedii mai ales aici pe maluri Dambovitene.

 4. Dle. Radu Tudor eu credeam ca olguta, daea, cuc et comp. conduși de capabiliI dragnea, grindeanu și tariceanu n-au Cum sa nu duca România pe culmile prosperității.

 5. Gheorghe nu intelege ce e ala deficit bugetar si macroeconomie,el stie ca-i va dubla PSD-ul leafa…Cu asta va ramane iar partidul stat stie bine asta de aia nici nu da inapoi cu riscul de arunca tara intr-un haos din care nimeni nu ne va mai scoate.

 6. Cu un picior în groapă….Guvernul a împrumutat aproape 40% din cât a luat România de la FMI în 2009… Nu mai puţin de 4,697 miliarde de euro. Atât a împrumutat România în primele trei luni şi jumătate de guvernare PSD-ALDE, bani meniţi să acopere promisiunile din campanie şi să ţină cât de cât în frâu deficitul bugetar.

  • Măcar ăștia se împrumută să dea pomeni românilor spre deosebire de marinar care s-a împrumutat 20 mld coco și i-a făcut cadou băncilor străine, rambursarea urmând să o facă nefericiții de români. Mai ușor cu propaganda, că cazi singur în ea!

 7. Dle Tudor, si astia sunt basisti? Vreau sa stiu parerea dvstra de specialist. Dragnea ce parere are? O da iar pe multinationale, corporatii, soros, etc? Duce psd tara de rapa sau nu?

 8. ti -a explicat rovana plumb , premianta nobel in masini de bulgaria , ca vor aduce miliarde sa cumparam plasme si beamveuri
  exista abandon scolar 25% si noi vorbim de economie sustenabila.

  • Și la ce ne-ar folosi, nino, învățământ performant? Să îngropăm un purcoi de bani, să creem specialiști și să n-avem ce face cu ei! Din punctul ăsta de vedere Cataramă are dreptate. Multinaționalele de la noi n-au nevoie de muncitori calificați pe care să-i plătească rezonabil ci de salahori remunerați cu salariul minim pe economie iar aceștia sunt tocmai cei cu educație minimală. Multinaționala te vrea prost!

 9. Trebuie să posezi o mare doză de naivitate să mai pui botul la ce spune FMI, BRD sau orice instituție financiară privată. Ăștia trag întotdeauna jarul pe turta lor.

Leave a Reply